Ο Αλέξης Πατέλης έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη και μίλησε για την πορεία της οικονομίας, την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού, τις χρεώσεις στα POS και το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους.

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού είπε στο ΕΡΤNews πως «υπάρχει μία συνεχόμενη προσπάθεια από το υπουργείο Οικονομικών να μειωθούν οι χρεώσεις, ειδικά στα POS. Να πάει μπροστά, πιο ενεργά το IRIS στο οποίο προσφέρει χαμηλότερες χρεώσεις. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε να γίνουν πράγματα στη στεγαστική πίστη».

Επίσης, ανέφερε πως «στα τρόφιμα πέφτει ο πληθωρισμός. Την παρέμβαση αυτή που κάναμε στα καταναλωτικά αγαθά περιμένουμε να δούμε λίγο να κάτσει η… μπίλια, για να δούμε πως ακριβώς θα εξελιχθεί το θέμα. Όμως συνεχίζουν τα πρόστιμα. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που γίνεται και που πρέπει να γίνει, είναι συνεχόμενη αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Είχαμε πριν από μερικές μέρες άλλη μια αύξηση στο κατώτατο μισθό, 27% συνολικά από το 19 και μετά…».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ΣΕΒ και το πρόβλημα ενεργειακού κόστους, σημειώνοντας ότι «δουλειά του ΣΕΒ είναι να γκρινιάζει, δουλειά της κυβέρνησης είναι να βλέπει τα νούμερα και τα νούμερα λένε ότι η βιομηχανία είναι από τα λαμπρά κομμάτια της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή, είχαμε τη μεταποίηση αύξηση του όγκου παραγωγής 21% από το 2019 μέχρι σήμερα, όταν στη Γερμανία είχαμε συρρίκνωση 8%. Ακούω αυτό που λένε οι βιομήχανοι για το ενεργειακό κόστος. Ωστόσο, τα νούμερα δε δείχνουν ότι αυτό έχει μια σημαντική επίπτωση. Και βέβαια να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση στήριξε και νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο παρελθόν».