Οι εργαζόμενοι στο ιστορικό εργοστάσιο Mirafiori της Fiat στο Τορίνο της βόρειας Ιταλίας, ενέκριναν τη συμφωνία που σκληραίνει τις συνθήκες εργασίας τους, από την οποία εξαρτάται η επιβίωση του εργοστασίου, σύμφωνα με το σχεδόν οριστικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διεξήχθη από τα συνδικάτα.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας στο 90% των ψηφοδελτίων επικράτησε το «ναι» με ποσοστό 54,3%.

Η ψηφοφορία των 5.431 εργαζομένων ξεκίνησε την Πέμπτη το βράδυ και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με εξαίρεση την οργάνωση Fion που ανήκει στο CGIL το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή στις 23 Δεκεμβρίου καλώντας τα μέλη τους να την υπερψηφίσουν.

Ως αντάλλαγμα για την αποδοχή της συμφωνίας από τους εργαζόμενους, η Fiat δεσμεύτηκε να επενδύσει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ με τον αμερικανό εταίρο της Chrysler, για την παραγωγή έως 280.000 Jeep και Alfa Romeo ετησίως.

Στην περίπτωση που επικρατούσε το «όχι» στη ψηφοφορία, το εργοστάσιο θα έκλεινε καθώς δεν θα είχε νέα μοντέλα αυτοκινήτων για να παράγει.

Οι συνθήκες εργασίας σκληραίνουν στο εργοστάσιο Mirafiori αφού οι όροι είναι ότι το εργοστάσιο λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση έξι ημέρες την εβδομάδα, το διάλειμμα για ανάπαυση μειώνεται, ενώ τριπλασιάζεται ο αριθμός υπερωριών σε 120 ετησίως.

Ακόμα προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση συστηματικής απουσίας από την εργασία ή απεργίας κατά της συμφωνίας. Το πλέον επίμαχο σημείο: η Fion δεν θα δικαιούται πλέον να έχει εκπροσώπους στο εργοστάσιο καθώς είχε αρνηθεί να υπογράψει.

Ωστόσο οι αποδοχές των εργαζομένων θα αυξηθούν έως 3.700 ευρώ μικτά λόγω της νυκτερινής εργασίας και των υπερωριών, όπως ανέφεραν τα συνδικάτα που υπέγραψαν τη συμφωνία.