Κλεισμένος μέσα σε ένα μικρό ξύλινο κουτί, τρομοκρατημένος, βρέθηκε ο μικρός χιμπατζής της φωτογραφίας. Εκεί τον είχαν κλείσει οι λαθρέμποροι ζώων που είχαν πρώτα σκοτώσει τη μητέρα του, για να της αποσπάσουν το παιδί της.

Παραλυμένο από το φόβο το μικρό θηλυκό εκτιμάται πως παρέμενε κλεισμένο στο κουτί επί δύο εβδομάδες, όσο οι λαθρέμποροι αναζητούσαν αγοραστή στη μαύρη αγορά, πριν συλληφθούν ενώ επιχειρούσαν να περάσουν στη Σιέρρα Λεόνε από τη Γουινέα, στη δυτική Αφρική.

Η Charlotte Houpline, διευθύντρια της γαλλικής οργάνωσης προστασίας της άγριας ζωής WARA, τόνισε πως πολλοί λαθρέμποροι έχουν ήδη συλληφθεί και καταδικαστεί στη Γουινέα.

«Υποστηρίζουμε την κυβέρνηση της χώρας εδώ και τέσσερα χρόνια, οι νόμοι ενισχύονται. Η διευκόλυνση της σύλληψης
και της καταδίκης των λαθρεμπόρων της άγριας ζωής είναι η κύρια δουλειά μας», πρόσθεσε.

«Η μικρή που σώθηκε ήταν τυχερή», εξήγησε εκπρόσωπος των ακτιβιστών, «θα μπορούσε πολύ εύκολα να είχε καταλήξει στο σπίτι κάποιων πλουσίων ή ακόμα και σε ζωολογικό κήπο, φεύγοντας από τη χώρα με πλαστά έγγραφα. Αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν θα επιβίωνε καθώς για κάθε ένα μικρό χιμπατζή που εξάγεται παράνομα από την Αφρική, άλλοι δέκα πεθαίνουν καθ’ οδόν αφού οι λαθρέμποροι δεν μπορούν να τους φροντίσουν όπως χρειάζεται. Άλλοι τρομακτικοί αριθμοί μας είναι άγνωστοι, πόσα μωρά πιάνονται συνολικά κι εμείς εντοπίζουμε μόνο ένα μικρό δείγμα τους. Εκτιμούμε ωστόσο πως ο αριθμός των χιμπατζήδων που χάθηκαν μόνο πέρσι στη χώρα είναι δεκάδες χιλιάδες. Στην υποσαχάρια Αφρική είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Αν δεν σταματήσουμε αυτό το έγκλημα, οι χιμπατζήδες θα οδηγηθούν σε εξαφάνιση σε μερικές δεκαετίες».

«Οι μικροί χιμπαντζήδες είναι σαν τα παιδιά των ανθρώπων. Για να επιβιώσουν δεν χρειάζονται μόνο τροφή αλλά και αγάπη και φροντίδα. Το τραύμα που υφίστανται όταν βλέπουν τη μητέρα τους και συνολικά την οικογένειά τους να δολοφονείται, δεν ξεχνιέται εύκολα. Όταν η μητέρα σκοτώνεται, τα μικρά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο παρά να αγκιστρωθούν πάνω της. Τότε τα αρπάζουν από το ζεστό ακόμα σώμα της μαμάς τους οι ίδιοι άνθρωποι που τη σκότωσαν, με αποτέλεσμα τα μικρά να πέφτουν σε κατάθλιψη», συμπλήρωσε.

Το μικρό που διασώθηκε δεν ήταν σοβαρά τραυματισμένο και αμέσως μετά τη διάσωσή του μεταφέρθηκε σε καταφύγιο που φροντίζει ορφανούς χιμπατζήδες που επιβίωσαν μετά τη σφαγή της οικογένειάς τους. Εκεί οι χιμπατζήδες έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, αρχίζοντας μια μακρά διαδικασία αποκατάστασης για να ξεπεράσουν τα τραύματα που υπέστησαν και με την ελπίδα κάποτε να επιστρέψουν στη φύση…


Δείτε τις φωτογραφίες

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.