Αλλαγή δεδομένων για κάποια από τα βιζόν που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων υπηρεσιών και τα οποία βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Σημαντικός αριθμός των δειγμάτων που ελήφθησαν από τις μονάδες σε περιοχή του Βοϊου Κοζάνης και της Καστοριάς, «βρέθηκαν οριακά θετικά» και έτσι αποφασίστηκε επανεξέτασή τους με τη λήψη νέων δειγμάτων.

Αυτό τόνισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καλά πληροφορημένη πηγή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για φάρμες που εκτρέφουν περί τα 250.000 γουνοφόρα ζώα. Στο μεταξύ, το αργότερο αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το θέμα της πιθανούς μετάλλαξης του κορονοϊου στα βιζόν.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γουνοφόρων Ζώων, Αθανάσιος Λάγγας, επισήμανε ότι ήδη οι εκτροφείς των 70 μονάδων που δεν έχουν κρούσματα κορονοϊού, αλλά ούτε και τα βιζόν, ξεκίνησαν την παραγωγική διαδικασία.

«Με δεδομένο ότι μπήκαμε σε περίοδο παραγωγής, οι εκτροφείς ξεκίνησαν ήδη να σκοτώνουν καθημερινά 10.000 με 20.000 ζώα και να αποστέλλουν τα δέρματά τους στα ξηραντήρια προκειμένου να τα βγάλουν στη δημοπρασία της Κοπεγχάγης», σημείωσε ο ίδιος.

Πρόσθεσε, ότι με βάση έγγραφο που έχουν στη διάθεσή τους «τα δέρματα γουνοφόρων ζώων που δεν έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, θα μπορούν να συμμετέχουν κανονικά στη δημοπρασία».

Έκανε επίσης γνωστό, ότι ήδη έχουν προσκληθεί για την υποβολή τους σε νέο rapid test, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, οι 370 ιδιοκτήτες και εργάτες των μονάδων με γουνοφόρα ζώα, οι οποίοι σε σύνολο 450, βρέθηκαν υγιείς στον πρώτο γύρο των δειγματοληψιών που έγιναν την περασμένη εβδομάδα.

Στην Ελλάδα η ετήσια παραγωγή βιζόν υπολογίζεται σε 1.400.000, ενώ υπενθυμίζεται ότι το διήμερο από 14/11 θανατώθηκαν 2.500 βιζόν σε φάρμα στο Καλονέρι Κοζάνης, όπου θετικοί στην Covid-19 διαπιστώθηκαν τόσο ο ιδιοκτήτης της όσο και τα μινκ.