Δηλητηριώδες σκαθάρι τρόμαξε τον Πλαταμώνα – Κάτοικοι κατέγραψαν Λιθόκερο 10 εκατοστών

Το έντομο εμφανίζεται συνήθως δίπλα σε νερό - Δείτε το βίντεο


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
13:27
23/09/2020
Δηλητηριώδες σκαθάρι τρόμαξε τον Πλαταμώνα – Κάτοικοι κατέγραψαν Λιθόκερο 10 εκατοστών
7
loading

Αντιμέτωποι με ένα τεράστιο σκαθάρι μήκους περίπου 10 εκατοστών, βρέθηκαν κάτοικοι του Πλαταμώνα  τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου

Σύμφωνα με το paidis.com όπως διαπίστωσαν αναζητώντας στη βιβλιογραφία, απέναντί τους είχαν το σπάνιο δηλητηριώδες αμφίβιο έντομο που ονομάζεται λιθόκερος και το οποίο εμφανίζεται σπάνια στη χώρα μας πάντα δίπλα στη θάλασσα.

Το εν λόγω έντομο είναι επικίνδυνο και μάλιστα πριν από ένα περίπου χρόνο είχε δαγκώσει παιδάκι 10 ετών στην Αχαΐα προκαλώντας του φοβερό πόνο.

Ο λιθόκερος  ή Lethocerus Patruelis Belostomatidae, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης. Ο λιθόκερος είναι ένα σαρκοφάγο (θηρευτής) αμφίβιο έντομο. Απαντάται συνήθως σε θερμά και τροπικά κλίματα (σπανίως στην Ελλάδα, μέχρι τα τελευταία 2-3 χρόνια), ενώ το μήκος του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 12 εκατοστά.

Σε αντίθεση με τα άλλα έντομα της οικογένειας Belostomatidae, το θηλυκό αφήνει τα αυγά του στην παραλία, κοντά στη θάλασσα και συνήθως σε ανθρώπινες κατασκευές, με το αρσενικό να τα φυλάει από άλλους θηρευτές και να τα βρέχει κάθε τόσο με νερό της θάλασσας. Ο λιθόκερος τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια, ενώ το δηλητηριώδες δάγκωμά του στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, ο οποίος διαρκεί για κάποιες ώρες, αλλά δεν προκαλεί θάνατο, εκτός και αν το θύμα είναι αλλεργικό στο δηλητήριο του.

Οι αναγνώστες που εντόπισαν το σπάνιο έντομο σημειώνουν ότι θα πρέπει να μεριμνήσουν οι τοπικές αρχές και να ενημερώσουν τον κόσμο στην περιοχή της Πιερίας τόσο για την ύπαρξή του όσο και για την επικινδυνότητά του.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Γκαντεμόσαυρος Κούλης

  Κάνε ένα διάλειμμα ρε γκαντέμη.
  Θα αφανίσεις την Ελλάδα.

  1. avatar χαχαχαχαχαααα

   έτσι, συνέχισε τη γελοία \"αντιπολίτευσή\" σου

 2. avatar Ηεστικα

  \"Αντιμέτωποι με ένα τεράστιο σκαθάρι\".... Τι γράφετε ρε άνθρωποι!!!

 3. avatar Στελάρας

  Αν αυτό είναι δεκα εκατοστά, τότε εγώ [...]

 4. avatar Χαχαχα χάχα

  Στείλτε το στην υπογα της Κουμουνδουρου μαζί με τα άλλα.

 5. avatar Geralt Of Rivia

  Και γιατί όχι, για την εξόντωσή του...

 6. avatar ΜΕ ΚΟΥΛΗ

  θα βιωσουμε τις 10 πληγες του Φαραω

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει