Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας υπογραμμίζει την αυξανόμενη απειλή που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ανασφάλεια της ενέργειας και τις αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η ευρείας κλίμακας επανεξέταση της εθνικής στρατηγικής που καθορίζει τις προτεραιότητες στον τομέα της άμυνας απηχεί προηγούμενες μελέτες που και προειδοποιεί ότι η αλλαγή του κλίματος και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός για τους λιγοστούς πόρους της ενέργειας και των υδάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διεθνείς εντάσεις και αυξημένους κινδύνους ασφάλειας.

Η αναθεώρηση αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «αντιμετωπίζει μια σειρά από κινδύνους που σχετίζονται με την ικανότητα πρόσβασης με ασφάλεια σε οικονομικά προσιτές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού, οι οποίες είναι απαραίτητες για την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη».

Ειδικότερα, η έκθεση προειδοποιεί ότι η πολιτική αστάθεια και οι ανεπαρκείς επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη ενέργειας την ώρα που μειώνονται τα ορυκτά καύσιμα.

Σημειώνεται επίσης ότι οι χαμηλές εκπομπές άνθρακα θα αποτελέσουν βασικό στοιχείο της στρατηγικής ασφαλείας της χώρας στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση της εξάρτησής της από τις εισαγωγές ενέργειας. Η χώρα θα πρέπει να συνεργαστεί με την ΕΕ, τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας και άλλους διεθνείς οργανισμούς για την προώθηση των προτεραιοτήτων της, όπως η βελτίωση των υποδομών ενέργειας, η προώθηση αποτελεσματικών μηχανισμών για την αγορά ενέργειας και η ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.

Αυτή η επανατοποθέτηση της ενεργειακής πολιτικής θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην ενεργειακή ασφάλεια μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η έκθεση έρχεται σε συνέχεια προγενέστερων μελετών του Υπουργείου Άμυνας της χώρας αλλά και του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ που έχουν προειδοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή και οι ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα αποτελούν τις πιο σοβαρές μακροπρόθεσμες απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια αυτού του αιώνα.

πηγή: greenbusiness