Ο πλανήτης Άρης χάνει το λιγοστό νερό του

Η σταδιακή απώλεια συμβαίνει στην ανώτερη ατμόσφαιρα


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
9:14
10/01/2020
Ο πλανήτης Άρης χάνει το λιγοστό νερό του
3
loading

Ο «κόκκινος πλανήτης» χάνει νερό πολύ γρηγορότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν, σύμφωνα με Γάλλους, Ρώσους και άλλους επιστήμονες.

Η σταδιακή απώλεια του νερού στον Άρη συμβαίνει στην ανώτερη ατμόσφαιρα, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία και οι χημικές αντιδράσεις διασπούν τα μόρια των υδρατμών σε άτομα υδρογόνου και οξυγόνου.

Η αδύναμη βαρύτητα του 'Αρη -περίπου το 40% της γήινης- δεν μπορεί να συγκρατήσει αυτά τα μόρια για να μη «δραπετεύσουν» στο διάστημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Φρανκ Μοντμεσέν του Πανεπιστημίου του Παρισιού-Saclay και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέλυσαν στοιχεία του ευρωρωσικού σκάφους Trace Gas Orbiter (TGO), που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον 'Αρη.

Διαπίστωσαν ότι οι υδρατμοί συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες σε ύψος άνω των 80 χιλιομέτρων στην αρειανή ατμόσφαιρα. Μάλιστα σε ορισμένα σημεία η ατμόσφαιρα του 'Αρη είναι υπερκορεσμένη με δέκα έως 100 φορές περισσότερους υδρατμούς από όσους θα έπρεπε θεωρητικά να υπάρχουν με βάση τη θερμοκρασία του πλανήτη.

Όμως αυτοί οι υδρατμοί διαρρέουν στο διάστημα με ταχύ ρυθμό, κυρίως στη διάρκεια των πιο θερμών και θυελλωδών εποχών, πράγμα που σημαίνει ότι ο 'Αρης μπορεί να χάσει τελείως το νερό του πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν έως τώρα. Κάποτε ο γειτονικός πλανήτης διέθετε άφθονο τρεχούμενο νερό, ποτάμια, λίμνες και θάλασσες, που όμως εξαφανίστηκαν αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σήμερα το όποιο νερό βρίσκεται κυρίως είτε σε παγωμένη μορφή στους αρειανούς πόλους, είτε στην ατμόσφαιρα με μορφή υδρατμών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar μαγνητοσφαιρα

  Αυτά γίνονται όταν σύμβαινει πυρηνικός πόλεμος, ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός των εκρήξεων παγώνει το μάγμα, και σταματάει να λειτουργεί η μαγνητόσφαιρα.
  Οπότε χρειάζεται νέα μαγνητόσφαιρα για να μην είναι στο έλεος του ηλιακού ανέμου η εναπομείναν ατμόσφαιρα.
  Αν μεταφέραμε χαλκό στο σημείο βαρυτικής ισορροπίας Ηλιου -Άρη, ωστε να κατασκευάσουμε μια μαγνητόσφαιρα , θα απαιτούσε τεράστια αποθεματα καυσίμου. Το γραφένιο θα ήταν η λύση.

  1. avatar Garry Caracol

   Τι σχέση έχει το γεγονός απώλειες νερού στον Άρη με το σχόλιο σου;;;

  2. avatar criskalts

   Ο πλανήτης Άρης χάνει το λιγοστό νερό του, αλλά εσύ έχεις χάσει ήδη το λιγοστό μυαλό σου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει