Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο

Συνάντηση εμπειρογνωμόνων στη Σλοβενία


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
18:22
15/07/2013
Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο
loading

Με τη συμμετοχή περίπου 350 επιστημόνων από όλο τον κόσμο αρχίζει σήμερα η 4η Συνεδρία των κύριων συντακτών της δεύτερης ομάδας εργασίας της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC).

Η συνάντηση που διοργανώνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Σλοβενίας και φιλοξενείται στο θέρετρο Μπλεντ, στην ομώνυμη αλπική λίμνη της χώρας, θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή παρουσία του προέδρου της IPCC, Ινδού επιστήμονα Ρατζέντρα Πατσαούρι.

Η IPCC είναι το κορυφαίο διεθνές διακυβερνητικό σώμα για την αξιολόγηση των κλιματικών αλλαγών, των αιτιών τους, των συνεπειών τους, καθώς και των πιθανών τρόπων αντιμετώπισής τους, εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Η επιτροπή συντονίζει επιστήμονες απ' ολόκληρο τον κόσμο και δημοσιεύει κάθε πέντε έως επτά χρόνια εκθέσεις για τις κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται και τις πιθανές επιπτώσεις τους.

Το 1990 δημοσίευσε την πρώτη έκθεσή της που οδήγησε στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος. Για την πιο πρόσφατη έκθεσή της, το 2007, η IPCC μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης με τον Αλ Γκορ.

Η IPCC ετοιμάζει την πέμπτη έκθεσή της, που προγραμματίζεται να δημοσιευθεί το 2014. Η έκθεση συντάσσεται από τις τρεις ομάδες εργασίας: Την Ομάδα Ι που ασχολείται με τη φυσική επιστημονική βάση της κλιματικής αλλαγής, την Ομάδα ΙΙ που εξετάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την προσαρμοστικότητα της κοινωνίας και την ευπάθεια και την Ομάδα ΙΙΙ που αξιολογεί μέτρα περιορισμού των κλιματικών αλλαγών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας θεωρεί τη συνεδρίαση της Ομάδας ΙΙ ως ευκαιρία παρουσίασης των επιστημονικών ευρημάτων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, καθώς επίσης και ως ευκαιρία για τη Σλοβενία να εμπλουτίσει το επιστημονικό και κοινωνικό πεδίο της με συζητήσεις και συναντήσεις με τους κορυφαίους επιστήμονες για το κλίμα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει