Επίπεδα ρεκόρ έφτασαν οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου αερίου που ενοχοποιείται για την κλιματική αλλαγή, με την τελευταία μέτρηση να καταγράφει 400 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) στην ατμόσφαιρα.

Η μέτρηση έγινε από σταθμό παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών συνθηκών στη Χαβάη, για λογαριασμό της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα (NOAA) και δείχνει ότι το διοξείδιο του άνθρακα έφτασε σε συγκεντρώσεις ρεκόρ, τις υψηλότερες εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ενώ συμβολίζει την αποτυχία των πολιτικών που υιοθετήθηκαν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όταν ο σταθμός, που βρίσκεται στην κορυφή του ηφαιστείου Mauna Loa, έκανε την πρώτη του μέτρηση το 1958, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ανέρχονταν σε 316 ppm.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα άχρωμο αέριο που εκλύεται από την καύση ορυκτών καυσίμων σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τα αυτοκίνητα. Είναι υπεύθυνο για την αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας γιατί παγιδεύει τη θερμότητα του ήλιου.

Σήμερα η πρώτη χώρα σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι η Κίνα και ακολουθούν οι ΗΠΑ . το 1700 οι τιμές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν 270 ppm, γεγονός που συνιστά αύξηση της τάξης του 40%.

Υπενθυμίζεται ότι το 2009 υπεγράφη συμφωνία για την περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όριο που αν ξεπεραστεί θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στο κλίμα με καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη.

Πηγή: econews.gr