Σε σχετικά μικρή απόσταση από τον πλανήτη μας, θα περάσει αύριο, Τετάρτη, ο αστεροειδής Άποφις.

Ο Άποφις είχε γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό, όταν οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι υπάρχει πιθανότητα να διασταυρωθεί με τη Γη σε κάμποσα χρόνια. Οι αρχικοί υπολογισμοί ανέφεραν σαν πιθανή ημερομηνία το 2029, και αργότερα η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε για το 2036.

Επιπλέον, το ενδιαφέρον είχαν κινήσει οι αυξημένες πιθανότητες πρόσκρουσης που υπολογίζονταν αρχικά από μία στις 45, έως μία στις 300. Ωστόσο, νέες μετρήσεις που ήρθαν αργότερα μείωσαν δραματικά αυτές τις πιθανότητες, χωρίς βέβαια να τις εκμηδενίσουν.

Η αυριανή διέλευσή του από τον πλανήτη μας, θα γίνει σε απόσταση περίπου 14,5 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η Σελήνη απέχει 385.000 χλμ. Αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους αστρονόμους να τον μελετήσουν καλύτερα και να υπολογίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την μελλοντική τροχιά του.

Μάλιστα, υπάρχει ανάγκη για νέες βελτιωμένες παρατηρήσεις της τροχιάς του, καθώς ο Άποφις παραμένει στον κατάλογο των «δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών» που καταρτίζει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Καθώς η τροχιά του το φέρνει συχνά κοντά στον Ήλιο, τα γήινα τηλεσκόπια «τυφλώνονται» και δεν μπορούν να τον παρακολουθήσουν καλά.

Ο Άποφις που έχει διάμετρο 300 μέτρων, αναμένεται να περάσει πολύ κοντά το 2029, μόλις στα 30.000 χλμ. από τον πλανήτη μας, πιο κοντά και από τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους που βρίσκονται σε ύψος 36.000 χλμ!