Μια τάφρο στο μέγεθος του Γκραν Κάνιον εντόπισαν ερευνητές της Βρετανικής Αποστολής της Ανταρκτικής κάτω από τους πάγους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν το ρήγμα «Ferrigno», όπως ονομάστηκε, χρησιμοποιώντας ειδικά ραντάρ που διείσδυσαν κάτω από το στρώμα των πάγων.

Η Ανταρκτική φιλοξενεί ένα σύστημα γεωλογικών ρηγμάτων όπου σχηματίζεται νέος φλοιός, γεγονός που σημαίνει ότι το ανατολικό και το δυτικό μισό της ηπείρου χωρίζονται με αργούς ρυθμούς.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, μέσω της τάφρου περνά κάτω από το στρώμα πάγου θαλασσινό νερό υψηλής θερμοκρασίας, επιταχύνοντας το λιώσιμο.

Το ρήγμα «Ferrigno» ανακαλύφθηκε κοντά στον παγετώνα «Pine Island Glacier», στη δυτική Ανταρκτική, όπου πέρυσι οι επιστήμονες της NASA εντόπισαν μια γιγάντια ρωγμή.

Η τάφρος, που έχει βάθος 1,5 χλμ, πλάτος 10 χλμ. και μήκος 100 χλμ, βρίσκεται κάτω από την απομονωμένη περιοχή Ferrigno Ice Stream.

Είναι η δεύτερη φορά που ερευνητική αποστολή επισκέπτεται την απομακρυσμένη περιοχή.

Το λιώσιμο των πάγων στη δυτική Ανταρκτική υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 10% της αύξησης του επιπέδου της στάθμης των θαλασσών παγκοσμίως.

Μάλιστα σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν οι πάγοι στη δυτική Ανταρκτική και τη Γροιλανδία λιώσουν ολοκληρωτικά, η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει πολλά μέτρα.

Σε αντίθεση, η ανατολική Ανταρκτική είναι τόσο ψυχρή που προβλέπεται ότι οι πάγοι θα μείνουν στέρεοι για αιώνες.

Πηγή: econews