Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος: Τι ισχύει για τη σακούλα

Οι σακούλες πολλαπλών χρήσεων που κατασκευάζονται από σύνθετα υλικά δεν ανακυκλώνονται


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
14:18
05/01/2018
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος: Τι ισχύει για τη σακούλα
1
loading

Ανακοίνωση για το θέμα της πλαστικής σακούλας εξέδωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, ενός κλάδου με 12.000 άμεσα και έμμεσα απασχολουμένους σε 200 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει αυτό γίνεται με σκοπό τη πληρέστερη και σφαιρικότερη ενημέρωση, αλλά και προς αντιμετώπιση της μονομερούς και συχνά ανερμάτιστης παραπληροφόρησης των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι:

  • από 01/01/2018 οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κάτω των 50μ επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος 3 λεπτά + ΦΠΑ σε όλα τα σημεία πώλησης εκτός από περίπτερα και υπαίθριες αγορές.
  •  από 01/01/2018 οι επαναχρησιμοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς πάχους 50-70 μικρών δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος, αλλά θα πρέπει να χρεώνονται υποχρεωτικά,
  • οι βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες μεταφοράς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος.
  • οι ελληνικές βιοτεχνίες πλαστικών σακουλών μεταφοράς είναι ήδη εναρμονισμένες με την νέα νομοθεσία και παράγουν όλα τα είδη των προαναφερθεισών πλαστικών σακουλών από 100% ανακυκλώσιμα υλικά.

Όπως τονίζεται «η προστασία του περιβάλλοντος διασφαλίζεται με τη σωστή ενημέρωση και παιδεία για την ορθολογικά ευαισθητοποιημένη μέριμνα διαχείρισης όλων ανεξαιρέτως των υλικών συσκευασίας μετά την χρήση τους και όχι με την στοχευμένη αποκλειστικά επιλεκτική δαιμονοποίηση ενός κατ’ εξοχή ανακυκλώσιμου υλικού».

«Στο παραπάνω πνεύμα εγείρονται κάποια καθόλου ρητορικά αλλά απολύτως εύλογα ερωτήματα», συνεχίζει.

Όπως τονίζει: «Δεν θα πρέπει για παράδειγμα να γνωρίζει ο ορθώς οικολογικά ευαισθητοποιημένος πλην πλημμελώς ενημερωμένος καταναλωτής ότι:

1. Εκείνες οι σακούλες πολλαπλών χρήσεων που κατασκευάζονται από σύνθετα υλικά ΔΕΝ ανακυκλώνονται;

2. Κάθε σακούλα απορριμάτων που αντικαθιστά μια απλή σακούλα Super Market έχει συνήθως τριπλάσιο ή και τετραπλασιο βάρος;

3. Οι παραπληροφορήσεις αυτού του είδους ανοίγουν διάπλατα τη κερκόπορτα σε εισαγόμενα κυρίως εκ των εγγύς και άπω Ανατολής προερχόμενα και καθόλου φιλικότερα προς το περιβάλλον προϊόντα;

4. Κάποιοι λίγοι από τέτοιου είδους μεθοδεύσεις θα κερδίσουν ενώ κάποιοι άλλοι θα καταστραφούν και πολλοί περισσότεροι (χιλιάδες) θα χάσουν τις δουλειές τους και θα οδηγηθούν στην απόγνωση της ανεργίας;

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Για όνομα!

    Δίκιο βουνό έχουν οι άνθρωποι αλλά που να το βρουν; Στη χώρα της μίζας,της αρπαχτής και της ρεμούλας; Ποιο περιβάλλον και πράσινα άλογα; Χαράτσι για να καλύψουν τρύπες και να βολέψουν ημετέρους είναι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει