Τετρακόσιες πλαστικές σακούλες χρησιμοποίησε ο κάθε καταναλωτής το 2017

Ενημερωτική καμπάνια από το ΙΕΛΚΑ


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
15:30
18/12/2017
Τετρακόσιες πλαστικές σακούλες χρησιμοποίησε ο κάθε καταναλωτής το 2017
7
loading

Ενημερωτική καμπάνια προς το κοινό για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας η οποία τίθεται σε ισχύ από 1/1/2018 πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών σε συνεργασία με οκτώ αλυσίδες σουπερμάρκετ, στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας «Νοιαζόμαστε Σήμερα - Ζούμε Καλύτερα Αύριο».

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση του κοινού μέσω διάφορων εργαλείων που δημιούργησε το ΙΕΛΚΑ με την υποστήριξη της Ste.Ma. Consulting. Συγκεκριμένα:

 • Διανομή ειδικού φυλλαδίου με 23 απλές ερωτήσεις και απαντήσεις για την εφαρμογή του νόμου 4496/2017 σε πάνω από 1.500 καταστήματα σουπερμάρκετ σε όλη την Ελλάδα.
 • Καταχωρήσεις με την αντίστοιχη πληροφόρηση σε φυλλάδια προσφορών και λοιπά έντυπα.
 • Ανάρτηση ενημερωτικής αφίσας ενημέρωσης για τη νομοθεσία και προώθησης της χρήσης επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας σε πολλά καταστήματα σουπερμάρκετ.
 • Αξιοποίηση του διαδικτύου μέσω της ιστοσελίδας της προσπάθειας www.alisidagiatoperivallon.gr και των social media https://www.facebook.com/noiazomastesimerazoumekaliteraaurio .
 • Στόχος της ενημερωτικής καμπάνιας είναι η προετοιμασία του κοινού για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας και η εκπαίδευση των καταναλωτών σε λύσεις στις νέες ανάγκες που θα προκύψουν όπως εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά των προϊόντων (χρήση επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας) και εναλλακτικές για την αποκομιδή των απορριμμάτων η οποία μέχρι σήμερα σε ποσοστά άνω του 80% γίνεται με τη χρήση σακουλών από τις αγορές των καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στην Ελλάδα σύμφωνα με  έρευνα του ΙΕΛΚΑ αντιστοιχούν περίπου 400 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος το 2017. Σημειώνεται ότι ακόμα και η πιο συντηρητική η εκτίμηση σακούλες φέρνει την Ελλάδα στην 1η θέση σε κατανάλωση, μακριά τόσο από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο των 175 τεμαχίων, όσο και από τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Οδηγία αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα «που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2025». Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα πρέπει η κατανάλωση στην Ελλάδα να μειωθεί κατά 80% ως το 2019 και 90% ως το 2025.

Ένας από τους βασικούς στόχους της καμπάνιας είναι η ενεργοποίηση του κοινού, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ προκύπτει ότι χρειάζεται ενημέρωση του κοινού.

Για παράδειγμα, ενώ το 91% του κοινού συμφωνεί ότι οι σακούλες πρέπει να μειωθούν, ενώ μάλιστα το 64% θεωρεί ότι πρέπει να απαγορευτεί η διάθεση τους και ενώ 2 στους 3 καταναλωτές δηλώνουν ότι κατέχουν κάποιου είδους επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα, μόλις το 8% την χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες συστηματικά (πάντα) και το 23% επαρκώς (συχνά). Ο βασικός λόγος φαίνεται ότι είναι ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί επαρκώς τα αντανακλαστικά τους καθώς 1 στους 2 δηλώνει ότι δεν τις χρησιμοποιεί επειδή δεν το θυμάται. Στόχος είναι μέσω της ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθεί να ενταθεί η χρήση της επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας, η οποία σήμερα φαίνεται ότι αποτελεί την βέλτιστη εναλλακτική.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΣ

  [...] της κυβερνησης με αφεντικα τα αφεντικα των Σ/Μ.σου λεει, καντε κατι για να κονομησετε και εσεις και εμεις.ελληνες πολιτικοι με ριζες απο την κολομβια των καρτελ.

 2. avatar Alex.

  Με τη καμια ομως λεμε ειναι σαν να μου λες οτι πηγα 150 φορες σουπερ και αλλες τοσες λαικη....λαικη δεν παω γιατι δεν προλαβαινω και σουπερ παω 2 το μηνα ν χαλαω 150 ευρω τη φορα αντε να γεμιζω 10 σακουλες..ασε που παιρνω της μεγαλες και του ριχνω πραμα μεσα αντε να παιρνω 4.οποτε 4×2=8 σωστα παμε 8×12=96 το χρονο και βαλε αλλες 100 σκουπιδια....ακυρο δεν βγαινουν τα νουμερα κουμπαρε...

 3. avatar Tsom

  Όλα για το κέρδος τό πρόβλημα με τά σούπερ μάρκετ είναι ότι χάνουν χρήματα με τίς σακούλες δεν ψωνίζει ο κόσμος ειδικες σακούλες για σκουπιδια με αποτέλεσμα όλες οι σακούλες τών σούπερ μάρκετ να είναι εσκεμμένα τρύπιες ώστε να μη βάζουμε σκουπιδια σέ αυτές.Δεν πέτυχε τό σχέδιο τους και βγάλανε τάχα ότι μολύνεται τό περιβάλλον λες και τούς έπιασε τώρα ο πόνος για την μόλυνση του περιβάλλοντος.ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ!!!!!

 4. avatar cristkalts

  ναι ναι ναι.....μας ΄΄πεισατε ΄΄ τωρα πουλημενοι οτι θα πρεπει να πληρωνουμε τις πλαστικες σακουλες στο σουπερ μαρκετ!
  για πειτε μας τωρα, υποκριτες,
  ποσες σακουλες ΄΄ειδικες για απορριματα΄΄ (που ειναι πολυ πιο σκληρες, ανθεκτικες και γενικα χειροτερες για το περιβαλλον σε αντιθεση με τις βιοδιασπωμενες λεπτες των μαρκετς)
  θα καταναλωνει
  τωρα κατα μεσο ορο ο ελληνας......αλλα, μαλλον θελετε να μας πειτε οτι απο τη στιγμη που θα πληρωνουμε επωνυμη ακριβη πλαστικη σακουλα ΄΄ειδικη για σκουπιδια΄΄,
  αυτη δεν κανει κακο στο περιβαλλον επειδη θα την εχουμε χρυσοπληρωσει, ε?????????
  αχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 5. avatar Θανάσης,

  Και το super market θα μου δώσει τα ψώνια στο χέρι; Καλή η επαναχρησιμοποιούενη τσάντα που θα φέρω από το σπίτι αλλά: (α) δεν θα με αφήσουν να την περάσω μέσα γιατί φοβούνται οτι θα τους κλέψω, (β) αν δεν χωράνε όλα τα ψώνια μου θα κάτσω να διαλέξω ποια θα αφήσω και η ουρά δεν θα με δείρει, (γ) οφελειμένο βγαίνει το super market γιατί δεν θα πληρώνει για σακούλες που μέχρι τώρα μου έδινε δωρεάν. Μήπως να μας δίνανε χάρτινες (από ανακυκλωμένο χαρτί) όπως Αμερική;

  1. avatar mple timwros

   Σταματήστε την καταστροφολογία:
   α) μια χαρά θα σε αφήνουν να τις βάζεις μέσα, αν ήταν έτσι θα μπαίναμε γυμνοί χωρίς ρούχα, χωρίς μπουφάν,
   β) αν δεν έχεις τη στοιχειώδη λογική να ξέρεις τι θα χωράει, μετά από προσπάθειες και ώρες αναμονής σε ουρές θα αναγκαστείς να το μάθεις,
   γ) αν πιστεύεις ότι τις έδινε δωρεάν, τότε λάθος πιστεύεις
   δ) έχω ακούσει ότι θα δίνουν χάρτινες, όρκο δεν παίρνω βέβαια.

   1. avatar ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΣ

    οποσδηποτε να δινουν χαρτινες μην τους παρει και τους σηκωσει.καθε μηνα ανατιμηση οι γερολαδαδες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει