Η Γερμανία εγκαταλείπει επίσημα την πυρηνική ενέργεια

Οι γερμανοί βουλευτές ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της πρότασης


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
16:34
30/06/2011
Η Γερμανία εγκαταλείπει επίσημα την πυρηνική ενέργεια
loading

Οι γερμανοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και της αντιπολίτευσης ψήφισαν σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του νόμου που καθιστά τη Γερμανία τη μεγαλύτερη ως τώρα οικονομική δύναμη που εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια.

Πεντακόσιοι δεκατρείς βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νόμου που προβλέπει ότι ο τελευταίος από τους 17 γερμανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες θα πάψει να λειτουργεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Κατά του νόμου ψήφισαν 79 βουλευτές, ενώ 8 απείχαν.

Συνολικά τέθηκαν σήμερα προς ψήφιση οκτώ νόμοι, οι οποίοι αφορούν επίσης την ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Είναι ένα πρόγραμμα εθνικής ενότητας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε κι αυτός μια «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, ημέρα, αν και επέκρινε την κυβέρνηση της Άγγελας Μέρκελ: «Υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή από πεποίθηση, εσείς μόνον από καιροσκοπισμό», δήλωσε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συντάχθηκαν με το σχέδιο της Μέρκελ, όπως και οι Πράσινοι.

«Το ναι που ψηφίζουμε σήμερα είναι ένα ναι μεν, αλλά...», δήλωσε η επικεφαλής των Πρασίνων Ρενάτε Κίναστ, λέγοντας ότι είναι «υπερήφανη και επίσης λίγο συγκινημένη βλέποντας αυτό που κατάφερε ένα (αντιπυρηνικό) κίνημα που επί χρόνια υφίστατο αρνητικές διακρίσεις, είχε ακόμη και ποινικοποιηθεί». Η ίδια ζήτησε το όχι στην πυρηνική ενέργεια να εγγραφεί στο Σύνταγμα της Γερμανίας.

Η Μπούντεσρατ (άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου) πρόκειται να εξετάσει τα νομοθετικά κείμενα την επόμενη εβδομάδα, κάτι που αποτελεί απλώς τυπική διαδικασία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει