Ο Αναστάσιος Λιόλιος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ θα είναι ομιλητής στην επόμενη εκδήλωση που προγραμματίζεται αυτή την Κυριακή στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, με θέμα «Κοσμικές Ακτίνες και Αστροσωματιδιακή Φυσική».

Οι κοσμικές ακτίνες που κατακλύζουν τη γη, είναι σωματίδια πολύ υψηλής ενέργειας που έρχονται με ενέργειες τεράστιες από όλες τις διευθύνσεις του διαστήματος. Την ενέργειά τους αποκτούν κυρίως στα κατάλοιπα των σουπερνόβα του Γαλαξία μας, τα οποία λειτουργούν ως μεγάλοι κοσμικοί επιταχυντές.

Η γνώση του πεδίου ακτινοβολίας που δημιουργείται από τα κοσμικά σωματίδια στο γήινο περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντική σε κάποιες από τις πιο σύγχρονες δραστηριότητές του ανθρώπου, όπως οι αεροπορικές πτήσεις και τα διαστημικά ταξίδια.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κοσμικής ακτινοβολίας και η μεγάλη σημασία της μελέτης της για τη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων, την αστροφυσική και την κοσμολογία, αλλά και για το γήινο περιβάλλον, την καθιστούν ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα επιστημονικής έρευνας της Αστροσωματιδιακής Φυσικής.

Για την ανίχνευση των κοσμικών σωματιδίων χρησιμοποιείται μια ποικιλία νέων τεχνικών και διατάξεων, στις οποίες το πρώτο τμήμα αποτελεί η ίδια η ατμόσφαιρα.

Η ομιλία θα γίνει στις 11:00 και η είσοδος  είναι ελεύθερη.

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ
6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης
τηλέφωνο: 2310 483000
e-mail: [email protected]
www.noesis.edu.gr