Οκτώ νέες ταινίες θα κάνουν πρεμιέρα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2013. Η τελευταία δημιουργία του Κρόνενμπερκ «Cosmopolis» έκανε το ντεμπούτο της στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ οι οπαδοί της κωμωδίας θα πρέπει να περιμένουν την ταινία του σκηνοθέτη Τζέι Ρόουτς «Οι Υποψήφιοι» στην οποία πρωταγωνιστούν Ζακ Γαλιφιανάκης και Γουίλ Φέρελ.

Δείτε τις ταινίες που κάνουν πρεμιέρα μέχρι τις 24 Ιανουαρίου καθώς και την υπόθεση κάθε ταινίας ξεχωριστά:

Cosmopolis – 27 Σεπτεμβρίου
Οι Υποψήφιοι (The Campaign) – 11 Οκτωβρίου
Επιχείρηση «Argo» (Argo) – 8 Νοεμβρίου
Αν… – 29 Νοεμβρίου
Σάμμυ 2 (Sammy 2) – 6 Δεκεμβρίου
Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι (The Hobbit: An Unexpected Journey) – 13 Δεκεμβρίου
Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους (Upside Down) – Τρίτη, 1 Ιανουαρίου
Tad, the Lost Explorer – 10 Ιανουαρίου
Οι Διώκτες του Εγκλήματος (The Gangster Squad) – 24 Ιανουαρίου

COSMOPOLIS

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Πάτινσον, Ζιλιέτ Μπινός, Σάρα Γκάντον, Ματιέ Αμαλρίκ

Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, στο άμεσο μέλλον: ο Έρικ Πάρκερ, ένας 28χρονος οικονομολόγος που ονειρεύεται να ζήσει σε έναν διαφορετικό πολιτισμό του μέλλοντος, βλέπει μια σκιά να ρίχνει το πέπλο της πάνω από τον γαλαξία της Γουόλ Στριτ, του οποίου είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος. Καθώς διασχίζει με το αμάξι του το Μανχάταν για να πάει να κουρευτεί στο παλιό κουρείο του πατέρα του, τα μάτια του παραμένουν κολλημένα στην ισοτιμία του Γεν: ανεβαίνει επικίνδυνα, παρά τις προσδοκίες όλων, καταστρέφοντας τις επενδύσεις του Έρικ.

Κάθε λεπτό που περνά, ο Έρικ βλέπει την αυτοκρατορία του να ξεγλιστρά από τα χέρια του. Στο μεταξύ, άγριες διαμάχες ξεσπούν στους δρόμους της πόλης. Έντρομος καθώς βλέπει την απειλή του πραγματικού κόσμου να διαλύει το πλασματικό σύννεφο στο οποίο ζούσε, κατά τη διάρκεια της 24ωρης οδύσσειάς του, θα νιώσει την παράνοια να κλιμακώνεται. Ο Πάρκερ αρχίζει να ενώνει μεταξύ τους τα κομμάτια του παζλ που τον οδηγούν στην αποκάλυψη ενός τρομακτικού μυστικού: της επικείμενης δολοφονίας του.

Ο Κρόνενμπεργκ επιστρέφει στα οικεία του θέματα: πώς το υλικό και το ψυχολογικό σώμα του ατόμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, πώς τα άγχη και οι φοβίες της κοινωνίας απελευθερώνουν τα καταπιεσμένα ένστικτα και την παράνοια. Η ταινία COSMOPOLIS αποτελεί την κορύφωση του έργου του που αντανακλά την ανησυχητική οικονομική κρίση του σήμερα.

Πρόκειται για ένα τρομακτικά προφητικό παραμύθι που μετατρέπει το παρελθόν σε ιστορία και αφήνει αιχμές ότι η αρχαιότητα θα μπορούσε να αποτελεί το απόκοσμο μέλλον μας.

Το βιβλίο, στο οποίο βασίζεται η ταινία κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Εστία.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ – 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Σκηνοθεσία: Τζέι Ρόουτς
Πρωταγωνιστούν: Ζακ Γαλυφιανάκης, Γουίλ Φέρελ, Ντίλαν Μακντέρμοντ, Τζέισον Σουντέικις, Τζον Λίθγκοου, Νταν Ακρόιντ

Όταν ο επί μακρό γερουσιαστής Καμ Μπρέιντι (Γουίλ Φέρελ) διαπράττει ένα σημαντικό ατόπημα σε δημόσια εμφάνισή του λίγο πριν τις επερχόμενες εκλογές, δύο πάμπλουτοι επιχειρηματίες αποφασίζουν να κατεβάσουν στην πολιτική αρένα έναν αντίπαλο υποψήφιο και να κερδίσουν την υποστήριξη της Βόρειας Καρολίνας. Ο άνθρωπός τους; Ο αθώος Μάρτι Χάγκινς (Ζακ Γαλυφιανάκης), που δουλεύει ως διευθυντής του τοπικού Κέντρου Τουρισμού.

Αρχικά, ο Μάρτι μοιάζει ως η ατυχέστερη δυνατή επιλογή, αλλά με τη βοήθεια και την υποστήριξη των δύο χορηγών του, ενός σκληροπυρηνικού επικεφαλής επιτελείου και τις πολιτικές διασυνδέσεις της οικογένειάς του, πολύ σύντομα θα γίνει ένας άξιος διεκδικητής που θα βάλει σε έγνοιες τον χαρισματικό Καμ.

Καθώς η ημέρα των εκλογών πλησιάζει, οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια ατέρμονη μάχη, με τις ύβρεις να κλιμακώνονται γρήγορα σε βιαιοπραγίες και τραυματισμούς, λασπολογία και πισώπλατα μαχαιρώματα. Η ξεκαρδιστική κωμωδία του σκηνοθέτη Τζέι Ρόουτς (Meet the Parents), πραγματεύεται τη σημερινή έκρυθμη πολιτική κατάσταση δίνοντάς της και μια μελλοντική προοπτική. Γιατί ακόμα κι όταν πιστεύουμε ότι η προεκλογική ηθική έχει πιάσει πάτο, πάντα υπάρχει περιθώριο για να πέσει ακόμα χαμηλότερα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ARGO» – 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Σκηνοθεσία: Μπεν Άφλεκ
Πρωταγωνιστούν: Μπεν Άφλεκ, Μπράιαν Κράνστον, Άλαν Άρκιν, Τζον Γκούντμαν, Βίκτορ Γκάρμπερ

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το «Argo» αποτελεί το χρονολόγιο μιας επικίνδυνης αποστολής διάσωσης έξι Αμερικανών, που διαδραματίζεται στα παρασκήνια της κρίσης του Ιράν – μια αλήθεια που επί σειρά δεκαετιών δεν έφτανε στην κοινή γνώμη.

Ο Βραβευμένος με Όσκαρ Μπεν Άφλεκ («The Town»,«Good Will Hunting») σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην ταινία, της οποίας υπογράφει και την παραγωγή. Στην παραγωγή συναντούμε, επίσης, τον βραβευμένο με Όσκαρ Τζορτζ Κλούνεϊ («Syriana»), και τον υποψήφιο για Όσκαρ, Γκραντ Χέσλοφ («Good Night, and Good Luck»).

Στις 4 Νοεμβρίου του 1979, καθώς η επανάσταση στο Ιράν φτάνει στην κορύφωσή της, μια ομάδα Ιρανών στρατιωτών εισβάλει στην Αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και κρατά όμηρους 52 Αμερικανούς. Μέσα στον πανικό, έξι Αμερικανοί καταφέρνουν να διαφύγουν και να βρουν καταφύγιο στην κατοικία του Καναδού πρέσβη. Γνωρίζοντας ότι είναι θέμα χρόνου να εντοπιστούν και να θανατωθούν, ο ειδικός «απομακρύνσεων» της CIA Τόνι Μέντεζ (Άφλεκ) καταστρώνει ένα επικίνδυνο σχέδιο προκειμένου να τους φυγαδεύσει με ασφάλεια από την χώρα. Το σχέδιο είναι τόσο παράτολμο που μόνο σε ταινία θα μπορούσε κανείς να το δει.

ΑΝ… – 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Παπακαλιάτης
Πρωταγωνιστούν: Χριστόφορος Παπακαλιάτης (Δημήτρης), Μαρίνα Καλογήρου (Χριστίνα), Μάρω Κοντού (Ελενίτσα), Γιώργος Κωνσταντίνου (Αντωνάκης), Θέμις Μπαζάκα (Μητέρα Δημήτρη), Μαρία Σολωμού (Μαρία), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Βασίλης), Φάνης Μουρατίδης (Γιώργος), Τάκης Σπυριδάκης (Μπάρμαν), Τάσος Ιορδανίδης (Γιάννης), Ακύλλας Καραζήσης (Παραγωγός)

«Ένα διαφορετικό love story σε μία εποχή που όλα αλλάζουν»

Όλοι δεν έχουμε αναρωτηθεί πόσο μπορεί μία στιγμιαία απόφασή μας, να καθορίσει όλη μας τη ζωή;
Ακριβώς αυτό συμβαίνει και στη ζωή του ήρωα μας του Δημήτρη.

ΑΘΗΝΑ. ΠΛΑΚΑ. 2009

– Αν ο Δημήτρης έβγαινε από το σπίτι του εκείνο το βράδυ θα γνώριζε τη Χριστίνα..
Ένας έρωτας θα γεννηθεί και θα φτάσει μέχρι και σήμερα το 2012. Ένας έρωτας στην εποχή της κρίσης και των μεγάλων αλλαγών . Θα αντέξει; Είναι ο έρωτας η απάντηση σε όλο αυτό που ζούμε; Πόσο επηρεάζει μία οικονομική κρίση και πόσο μπορεί να διαλύσει τη σχέση ενός ζευγαριού; Συγχωρείται η απιστία; Και πόσο ίδιες είναι οι εποχές στο θέμα του έρωτα;

– Αν όμως ο Δημήτρης εκείνο το βράδυ του 2009 δεν έβγαινε από το σπίτι του, δεν θα γνώριζε τη Χριστίνα και θα παρέμεναν δύο άγνωστοι στην ίδια πόλη.. Ο χρόνος, ο τόπος και τα γεγονότα στη ζωή του Δημήτρη είναι κοινά.. Η βασική διαφορά είναι ότι δεν είναι μαζί με τη Χριστίνα για να τα αντιμετωπίσει…
Πόσο εύκολο είναι να ζει κάποιος μόνος του; Πόσο αντέχει ένας άνθρωπος τη μοναξιά ή αλλιώς την «ελευθερία»; Πόσο κοντά σου μπορεί να είναι ένας μεγάλος έρωτας και εσύ να μην τον βλέπεις; Θα γνωριστούν ποτέ ο Δημήτρης και η Χριστίνα;

Το «Αν…» είναι μία ιστορία από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες στον ίδιο χρόνο με κοινά γεγονότα και πρόσωπα…
Ένα σενάριο με ήρωες έρμαια των γεγονότων και νέες διαδρομές που ίσως να μας οδηγήσουν σε έναν άλλο τρόπο σκέψης…
Κοινός παρανομαστής όλων; Ο έρωτας.

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης υπογράφει το σενάριο και την σκηνοθεσία, ενώ στην ταινία θα τον δούμε στο ρόλο του Δημήτρη. Δίπλα του, η Μαρίνα Καλογήρου υποδύεται την Χριστίνα.

Στους ρόλους των αφηγητών, η Μάρω Κοντού και ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Στο καστ συμμετέχουν επίσης, η Θέμις Μπαζάκα, η Μαρία Σολωμού, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Φάνης Μουρατίδης, ο Τάκης Σπυριδάκης, ο Τάσος Ιορδανίδης και ο Ακύλλας Καραζήσης.

Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Γιάννης Δασκαλοθανάσης («Ο Βασιλιάς», «Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον», «Peppermint»), τα σκηνικά ο Γιώργος Γεωργίου («Το Τανγκό των Χριστουγέννων», «Μαύρο Λιβάδι», «Peppermint»), τα κοστούμια, η Μαρία Κοντοδήμα (τηλεοπτικές σειρές «Τέσσερις», «Το Δέκα», «Peppermint»), το μοντάζ, η Στέλλα Φιλιπποπούλου (τηλεοπτικά «Τέσσερις», «Το Δέκα», «Δυο Μέρες Μόνο») και την μουσική, ο Κώστας Χρηστίδης («Poker Face», «Eduart»).

Η ταινία «Αν…» δεν αποτελεί συνέχεια (sequel) της ταινίας «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα».

ΣΑΜΜΥ 2 – 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Σκηνοθεσία: Μπεν Στάσεν
Με τις φωνές των: Γιούρι Λόβενθαλ, Ρόμπερτ Σίαν

Η πιο αγαπημένη χελωνίτσα όλου του κόσμου επιστρέφει σε μια ακόμα εκπληκτική περιπέτεια, γυρισμένη σε 3D, με την υπογραφή του Μπεν Στάσεν. Κωμωδία, ένταση και συναίσθημα, σε μια ιστορία που θα συναρπάσει το κοινό σε όλο τον κόσμο. Ο Σάμι και ο Ρέι, δύο θαλάσσιες χελώνες και φίλοι από παιδιά, επιστρέφουν στα οικεία νερά της Μπάχα, στην Καλιφόρνια, για να μάθουν τα κατατόπια σε δύο μικρά χελωνάκια, τον Ρίκι και την Έλλα.

Ξαφνικά, θα βρεθούν στα δίχτυα ενός λαθροκυνηγού, ο οποίος θα τους πουλήσει σε ένα μεγαλοπρεπές ενυδρείο στο Ντουμπάι. Ο βασιλιάς του ενυδρείου, ο ιππόκαμπος Μπιγκ Ντι, θα τους στρατολογήσει ως επίλεκτους της ομάδας του, για την μεγάλη απόδραση που ετοιμάζει.

Ο Σάμι όμως και ο Ρέι, μαζί με τους καινούργιους τους φίλους – ένα αυστραλιανό μπλόμπφις, το γλυκό χταποδάκι Άναμπελ και μια ολόκληρη οικογένεια πιγκουίνων – αποφασίζουν να σχεδιάσουν μόνοι τους, τη δική τους απόδραση.

XOMΠΙΤ: ΕΝΑ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ ΤΑΞΙΔΙ – 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Σκηνοθεσία: Πίτερ Τζάκσον
Πρωταγωνιστούν: Μάρτιν Φρίμαν, Ίαν Μακ Κέλεν, Κέιτ Μπλάνσετ, Ελάιτζα Γουντ, Άντι Σέρκις, Τζέφρι Τόμας, Μάικ Μιζράχι

13 Δεκεμβρίου 2012… είναι η ημερομηνία που θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες το πρώτο μέρος από το «Χόμπιτ», το ομώνυμο αριστούργημα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου υπογράφει ο Πίτερ Τζάκσον, ο δημιουργός του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», ενώ το κινηματογραφικό «Χόμπιτ», θα ολοκληρωθεί σε τρία μέρη.

Η δράση της ταινίας τοποθετείται στη Μέση Γη, 60 χρόνια πριν τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», την μεγάλη εμπορική επιτυχία, που κέρδισε εκτός από την αγάπη του κοινού και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας με την «Επιστροφή του Βασιλιά». Οι τρεις ταινίες θα γυριστούν σε ψηφιακό 3D, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Οι ταινίες «Χόμπιτ» ακολουθούν το ταξίδι του Μπίλμπο Μπάγκινς, ο οποίος ξεκινά μια επική αποστολή, προκειμένου να απελευθερωθεί το χαμένο βασίλειο των Νάνων, Έρεμπορ, το οποίο έχει κατακτήσει εδώ και πολύ καιρό ο δράκος Σμάουγκ.

Ο Γκάνταλφ ο Γκρίζος θα τον προσεγγίσει αιφνίδια και χάρη σε αυτόν, ο Μπίλμπο θα ενώσει τις δυνάμεις του με μια ομάδα 13 νάνων, με επικεφαλής τον θρυλικό πολεμιστή Θόριν Δρύασπις. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μπίλμπο Μπάγκινς συναντάμε τον Μάρτιν Φρίμαν, ενώ ο Ίαν Μακ Κέλεν επιστρέφει στον ρόλο του Γκάνταλφ του Γκρίζου, η Κέιτ Μπλάνσετ στον ρόλο της Γκαλάντριελ, ο Άντι Σέρκις στον ρόλο του Γκόλουμ και ο Ελάιτζα Γουντ στον ρόλο του Φρόντο. Ο Τζέφρι Τόμας και ο Μάικ Μιζράχι συμπληρώνουν το καστ, στους ρόλους των Βασιλιάδων των Νάνων, Θορ και Θρέιν, αντίστοιχα.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ – 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σκηνοθεσία: Χουάν Ντιέγκο Σολάνας
Πρωταγωνιστούν: Κίρστεν Ντανστ, Τζιμ Στέρτζες

Κοίτα ψηλά στον ουρανό και τρίψε τα μάτια σου, γιατί αυτό που θα δεις, δε θα το πιστέψεις: πόλεις, δάση και ωκεανοί με τη δική τους αντίστροφη βαρύτητα, μόλις έναν πήχη μακριά, αλλά εντελώς απρόσιτοι. Κάνε το άλμα σε αυτή την εναλλακτική πραγματικότητα. Δύο κόσμοι. Ένας πάνω, ένας κάτω… κοιτούν ο ένας τον άλλο… Κάνε το άλμα και θα βρεθείς στον απίστευτο κόσμο του «Upside Down», της νέας ταινίας του Χουάν Ντιέγκο Σολάνας, σκηνοθέτη της βραβευμένης στις Κάννες και στα βραβεία César ταινίας, «The Man Without a Head».
Ο Άνταμ είναι ένας φαινομενικά συνηθισμένος άνθρωπος σε ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο σύμπαν. Ζει ταπεινά προσπαθώντας να βγάλει μια άκρη στη ζωή του, αλλά το ρομαντικό μυαλό του παραμένει κολλημένο σε ένα κορίτσι που γνώρισε μια φορά κι έναν καιρό σε έναν άλλο κόσμο, σε έναν ανεστραμμένο πλούσιο κόσμο που είχε τη δική του βαρύτητα, και ο οποίος βρίσκεται ακριβώς από πάνω, αλλά που κανείς δεν μπορεί να τον πλησιάσει…
Ένα κορίτσι που το έλεγαν Εύα. Το παιδικό τους φλερτ γίνεται ένας ανεκπλήρωτος έρωτας. Όταν όμως θα δει την ενήλικη πια Εύα στην τηλεόραση, τίποτα δεν θα τον εμποδίσει να την ξανακερδίσει. Ούτε καν οι νόμοι της Φυσικής!

TAD THE LOST EXPLORER – 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σκηνοθεσία: Eνρίκε Γκάτο
Με τις φωνές των: Φιόνα Γκλάσκοτ, Κέρι Σέιλ

Ισπανοί και Γάλλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους, το 2012, στο ισπανικό animation «Tad, the Lost Explorer». Η ταινία αποτελεί μια από τις πιο φιλόδοξες παραγωγές της ισπανικής κινηματογραφίας τα τελευταία χρόνια, είναι παραγωγή της ισπανικής Telecinco Cinema, ενώ η διανομή της θα γίνει από το γαλλικό Studio Canal.

Η ταινία αφηγείται τις περιπέτειες ενός κοινού θνητού που ονειρεύεται να γίνει σπουδαίος ήρωας… και θα δει την ευχή του, να γίνεται πραγματικότητα. Η σκηνοθεσία είναι του Ενρίκε Γκάτο, στην πρώτη του ταινία, μεγάλου μήκους. Ο σκηνοθέτης έχει κερδίσει βραβείο για το καρτούν μικρού μήκους, «Tadeo Jones and the Basement of Doom», στα ισπανικά κινηματογραφικά βραβεία, το 2008.

ΟΙ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ – 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σκηνοθεσία: Ρούμπεν Φλάισερ
Πρωταγωνιστούν: Σον Πεν, Ράιαν Γκόσλινγκ, Νικ Νόλτε, Τζος Μπρόλιν, Έμα Στόουν

Λος Άντζελες, 1949. Ο αδίστακτος μαφιόζος Μίκι Κοέν (Σον Πεν) έχει πάρει τον έλεγχο της πόλης, αποκτώντας περιουσία από ναρκωτικά, όπλα, πορνεία και κάθε στοίχημα που παίζεται στα δυτικά του Σικάγο. Κι όλα αυτά, απολαμβάνοντας την προστασία όχι μόνο των πρωτοπαλίκαρών του, αλλά της αστυνομίας και των πολιτικών που κρατάει στο χέρι.

Με τόση δύναμη, είναι εύκολο να τρομοκρατήσει ακόμα και τους πιο γενναίους αστυνομικούς της πιάτσας… εκτός ίσως, από μια μικρή μυστική ομάδα της Αστυνομίας του Λος Άντζελες, με επικεφαλής τον Αστυνόμο Τζον Ο΄Μάρα (Τζος Μπρόλιν) και τον Τζέρι Γούτερς (Ράιαν Γκόσλινγκ), που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διαλύσουν τον κόσμο του Κοέν.

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ρούμπεν Φλάισερ, η ταινία αποτελεί μια ευφάνταστη αφήγηση της προσπάθειας της Αστυνομίας του Λος Άντζελες να ανατρέψει έναν από τους πιο επικίνδυνους μαφιόζους όλων των εποχών και να πάρει πίσω την πόλη.