Δικαστήριο της Μόσχας, επέβαλε σήμερα πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ρουβλίων (10.105 δολαρίων) σε δημοφιλή ρωσική πλατφόρμα διαδικτυακών τηλεοπτικών υπηρεσιών, επειδή όπως ανακοίνωσε δεν έβαλε την σήμανση 18+ σε μια ταινία που αναφερόταν σε σχέσεις που αφορούν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Το δικαστήριο δήλωσε ότι η Ivi, η οποία διαχειρίζεται την πλατφόρμα ivi.ru, είχε χαρακτηρίσει την ιταλική κωμωδία «Perfect Strangers» («Τέλειοι ξένοι») ως κατάλληλη για ηλικίες 16+, παραβιάζοντας τους αυστηρούς νόμους της Ρωσίας που απαγορεύουν την προώθηση «μη παραδοσιακών» σχέσεων σε παιδιά.

Η Ρωσία πέρυσι σκλήρυνε τους νόμους της κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, επιτρέποντας στις αρχές να επιβάλουν πρόστιμο σε οποιοδήποτε άτομο ή οργανισμό που προωθεί την ομοφυλοφιλία δημοσίως, στο διαδίκτυο ή σε ταινίες, βιβλία ή διαφημίσεις.

Η εταιρεία Ivi δήλωσε ότι θα εξετάσει την απόφαση του δικαστηρίου και θα αποφασίσει αν θα υποβάλει έφεση.

«Συνεχίζουμε να λειτουργούμε προληπτικά με τη δική μας βάση περιεχομένου και διασφαλίζουμε όλο αυτό το περιεχόμενο στην πλατφόρμα μας με σωστή σήμανση» ανέφερε η ρωσική εταιρεία. Οι πιο αυστηροί περιορισμοί που έχει επιβάλει η Ρωσία έχουν προκαλέσει σύγχυση στις πλατφόρμες διαδικτυακών τηλεοπτικών υπηρεσιών. Η αστυνόμευση του περιεχομένου μπορεί να απαιτήσει παρά πολλές ώρες για να ελεγχθεί το περιεχόμενο που θα μπορούσε να παραβιάζει τους νέους κανόνες.

Οι υποθέσεις μπορεί να ξεκινήσουν από την κρατική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor χωρίς προειδοποίηση, δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η IVI είναι μια από τις δεκάδες και πλέον πλατφόρμες στην Ρωσία στις οποίες έχουν επιβληθεί ή κινδυνεύουν να τους επιβληθούν ποινές επειδή έδειξαν περιεχόμενο που σχετίζεται με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ χωρίς την σήμανση 18+, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Στην Kinopoisk, μια πλατφόρμα διαδικτυακών τηλεοπτικών υπηρεσιών που ανήκει στον τεχνολογικό γίγαντα Yandex που είναι εισηγμένη στον Nasdaq, είχε επιβληθεί αυτόν τον μήνα πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ρουβλίων επειδή είχε λανθασμένη σήμανση σε μερικές ταινίες. Η Yandex ισχυρίσθηκε ότι οι ταινίες είναι προσβάσιμες μόνο μέσω συνδρομής και σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.

Οι Ρώσοι κοινοβουλευτικοί ισχυρίζονται ότι οι νόμοι της Ρωσίας είναι αναγκαίο να προστατέψουν την κοινωνία από αυτό που οι ίδιοι θεωρούν ως παρηκμασμένες «Δυτικές αξίες».

Οι ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι νόμοι έχουν διατυπωθεί για να αποκλείσουν την εκπροσώπηση των λεσβιών, των ομοφυλοφίλων ανδρών, των αμφισεξουαλικών και των διεμφυλικών από την δημόσια ζωή.