«Κάθε βράδυ κάνω έρωτα με 25.000 ανθρώπους στη σκηνή, μετά όμως γυρίζω σπίτι μόνη…». Το χαμογελαστό κορίτσι με τα ψυχεδελικό look, τα μεγάλα γυαλιά και τις ιδιαίτερες φωνητικές χορδές άφησε τους θαυμαστές της μουδιασμένους όταν σε ηλικία μόλις 27 χρονών πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Και να φανταστεί κανείς ότι δυο εβδομάδες νωρίτερα από τον ξαφνικό θάνατο της Τζάνις Τζόπλιν, στις 4 Οκτωβρίου του 1970, ένας ακόμα 27ρης ο Τζίμι Χέντριξ τραβούσε τον ίδιο μακάβριο δρόμο…

«Ήμουν απροσάρμοστη. Διάβαζα, ζωγράφιζα, και δεν μισούσα τους μαύρους», είχε πει για το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά της, κατά τα χρόνια φοίτησής της στο Λύκειο Τόμας Τζέφερσον και τους λόγους για τους οποίους ήταν αντιπαθής στους συμμαθητές της. Αντιπαθής; Κι όμως.

Η Τζάνις Λυν Τζόπλιν από το Τέξας των ΗΠΑ, γεννήθηκε (19-1-1943) σίγουρα κάτω από ένα «αλλόκοτο» άστρο. Μουσικός, στιχουργός, τραγουδίστρια, χορεύτρια, ζωγράφος κατάφερε να σπάσει την ανδροκρατούμενη ροκ μουσική σκηνή. Τραγουδίστρια αρχικά των Big Brother and the Holding Company και αργότερα σόλο, κατάφερε να κερδίσει αναγνώριση, φανατικό κοινό, Γκράμμι και μια θέση στις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της ροκ μουσικής.

Βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση ηρωίνης, το σώμα της αποτεφρώθηκε και στη διαθήκη της η Τζόπλιν άφησε 1.1500 δολάρια για τη διοργάνωση μιας αποχαιρετιστήριας γιορτής, στην περίπτωση που πέθαινε. Η γιορτή αυτή έλαβε χώρα στις 26 Οκτωβρίου του 1970, στο Lion’s Share του Σαν Ανσέλμο της Καλιφόρνια.

Μερικά από τα λόγια της;

«Είμαι θύμα του ίδιου μου του εαυτού. Υπήρξε ένα διάστημα, που ήθελα να γνωρίζω τα πάντα. Αυτό το συναίσθημα μέ έκανε, συνήθως, να νοιώθω δυστυχισμένη. Απλά, δεν ήξερα πώς να τό χρησιμοποιήσω. Τώρα, όμως, έχω μάθει να χρησιμοποιώ το συναίσθημα αυτό προς όφελός μου. Είμαι γεμάτη συγκίνηση και θέλω να απελευθερωθώ. Εάν είσαι επάνω στη σκηνή και (το συναίσθημα αυτό) λειτουργεί πραγματικά και έχεις το κοινό μαζί σου, αισθάνεσαι μια ενότητα.»

«Υπήρχαν τελικά πάρα πολλοί από εμάς. Ως τότε πιστεύαμε ότι ήμαστε μια μικρή ομάδα παράξενων». (στο φεστιβάλ Woodstock)

«Το αύριο ποτέ δε συμβαίνει. Είναι πάντα η ίδια αναθεματισμένη μέρα»

«Δεκατέσσερις ανακοπές καρδιάς και πέθανε στην εβδομάδα μου. Στην εβδομάδα ΜΟΥ». (Μετά την ακύρωση του εξωφύλλου της στο περιοδικό Newsweek, λόγω του θανάτου του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ)