Δύο παραστάσεις παρουσιάζει φέτος στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το Εθνικό Θέατρο. Στις 16 και 17 Ιουλίου ανεβαίνει η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, και λίγες ημέρες μετά, στις 30 και 31 Ιουλίου, σειρά έχει ο «Ορέστης» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας, η Λυσιστράτη, η πιο αγαπημένη ηρωίδα του αριστοφανικού θεάτρου, πραγματεύεται το θέμα του πολέμου συνδυάζοντας τον πολιτικό προβληματισμό με τον έρωτα και τη σάτιρα.

Με το σκεπτικό πως η ολέθρια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη βαραίνει αποκλειστικά τους άνδρες, ο Αριστοφάνης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να πείσει τους συμπολίτες του για την ανάγκη μιας συνετής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Οι αποφάσεις της πόλης πρέπει να βασίζονται στη λογική, την αμοιβαιότητα και την κατανόηση, τομείς όπου, κατά τον Αριστοφάνη, οι γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα. Μετά την Επίδαυρο θα περιοδεύσει στην περιφέρεια, ενώ στην Αθήνα θα παρουσιαστεί στις 8 Σεπτεμβρίου (Αττικό Άλσος) και στις 12 του ίδιου μήνα (Άλσος Νέας Σμύρνης).

Στον ρόλο της Λυσιστράτης εμφανίζεται ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Πρωταγωνιστούν, επίσης, οι Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Μάκης Παπαδημητρίου κ.ά. Στον «Ορέστη» ο Ευριπίδης πραγματεύεται την τύχη των μητροκτόνων μετά το έγκλημα, ένα θέμα γνωστό από τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου. Ο Ευριπίδης φέρνει το μύθο πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα. Καταθέτοντας ένα έργο με συγκρούσεις, ανατροπές, απολογίες και έντονο πολιτικό προβληματισμό, θέτει ερωτήματα για τις σχέσεις των γενεών, των φύλων, της κοινωνικής συνοχής και της επιβίωσης των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από παράγοντες έξω από τους ίδιους.
Στην τέταρτη σκηνοθεσία του στην Επίδαυρο, αλλά πρώτη με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ο Γιάννης Χουβαρδάς συνεργάζεται με ένα σημαντικό σύνολο ηθοποιών. Στο ρόλο του Ορέστη εμφανίζεται ο Νίκος Κουρής και της Ηλέκτρας η Στεφανία Γουλιώτη. Πρωταγωνιστούν, επίσης, οι Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Καραθάνος, Τάνια Τρύπη, Χρήστος Στέργιογλου κ.ά.

Πηγή: in.gr