Διαθέτοντας ένα ενδιαφέρον καστ και ένα πολύ καλογραμμένο σενάριο, το Gunpowder του BBC είναι ένα βίαιο και πολλές φορές εκπληκτικό δράμα για τη Συνομωσία της Πυρίτιδας στη Βρετανία, αρχές του 17ου αι. Οπως μας ενημερώνει το Lordoftheseries.gr οι σκηνές που απεικονίζουν τη βία και τα βασανιστήρια προς τους Καθολικούς μπορεί να σοκάρουν ορισμένους θεατές, αλλά αν αντέξετε, υπάρχουν πολλά που θα σας αρέσουν σε αυτό το ιστορικό δράμα.

Υπόθεση

Η ιστορία ξεκινά με μια σύντομη εισαγωγή, θέτοντας το χρονικό πλαίσιο και το ύφος αυτού του “σκοτεινού” δράματος. Μετά το θάνατο της Ελισάβετ Α ‘το 1603, ο Βασιλιάς Τζέιμς ΣΤ’ της Σκωτίας (Derek Riddell) κάθεται στον αγγλικό θρόνο και ξεκινά μια τυραννική βασιλεία, που προσπαθεί να εξαλείψει τους Καθολικούς. Με μια μανιακή χαρά στα μάτια του, ο Βασιλιάς ασκεί την εξουσία του πάνω στους Καθολικούς, έως ότου ένας άνθρωπος τελικά απαυδήσει και αποφασίσει ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Αυτός είναι ο Robert Catesby (Kit Harrington) που αρχίζει να στήνει μια καταχθόνια συνωμοσία, ώστε να απαλλαχθούν για πάντα από τον βασιλιά Τζέιμς, οι Καθολικοί να ξεσηκωθούν και να διώξουν τους Προτεστάντες.

Εντυπώσεις

Το πρώτο επεισόδιο είναι λίγο αργό στη πλοκή, συγκριτικά με το δεύτερο και το τρίτο επεισόδιο, παρουσιάζoντας τους χαρακτήρες, αλλά οι σκηνές λειτουργούν υπέρ τους. Τα πρώτα δεκαπέντε λεπτά του πρώτου επεισοδίου είναι απίστευτα τεταμένα και είναι ευχάριστο να βλέπεις αυτό το υψηλό επίπεδο έντασης σε διάφορα σημεία και των 3 επεισοδίων.

Με διάρκεια επεισοδίου περίπου μία ώρα, σίγουρα υπάρχουν αρκετά που θα σας κερδίσουν, όσον αφορά την ιστορία και τους χαρακτήρες. Βέβαια η πλοκή εστιάζει αποκλειστικά στον Catesby και την προσπάθειά του να ανατινάξει το κοινοβούλιο. Ακόμα και ο ίδιος ο Guy Fawkes έχει περιορισμένη εμφάνιση και σε πολλές από τις σκηνές ηγείται ο Kit Harrington. Όποιος είναι εξοικειωμένος με τη βασική ιστορία της Συνομωσίας της Πυρίτιδας θα μπει γρήγορα στη πλοκή. Όμως, όποιος γνωρίζει περισσότερα για το θέμα, μπορεί να βρει μερικούς χαρακτήρες να απεικονίζονται ανακριβώς. Αφενός, η μίνι σειρά χτίζει χαρακτήρες και ένταση στη πλοκή. Αφετέρου, όσον αφορά την ιστορικά ακριβή απεικόνιση, το Gunpowder έχει κάποια ελευθερία, αλλά σίγουρα έχει ευχάριστη παρακολούθηση.

Όσον αφορά την ιστορική ακρίβεια κουστουμιών και σκηνικών, είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά γίνεται. Οι διάλογοι ταιριάζουν με το χρονικό πλαίσιο και οι ερμηνείες από όλους σχεδόν τους ηθοποιούς είναι αληθοφανείς. Είναι σαφές ότι πολλοί από τους ηθοποιούς έχουν εξαιρετική χημεία και συνεργάζονται άριστα, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη ζωντάνια στο σενάριο. Αρχικά είναι δύσκολο να δούμε τον Kit Harrington ως οτιδήποτε άλλο εκτός από τον Jon Snow του Game Of Thrones, αλλά η ερμηνεία του εδώ σίγουρα αναδεικνύει τις υποκριτικές ικανότητές του, ειδικά στο δεύτερο και στο τρίτο επεισόδιο.

Τελική Ετυμηγορία

Το Gunpowder ξεχωρίζει όχι μόνο για τη δομημένη πλοκή και το καλογραμμένο σενάριο. Τα ταιριαστά ζοφερά τοπία και το γλυκόπικρο τέλος αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα δράμα χωρίς happy end, προσπαθώντας να είναι ιστορικά ακριβές. Αυτή η προσοχή στη λεπτομέρεια καθιστά πραγματικά το Gunpowder μια αληθοφανή δραματική σειρά.

Παρά τις όποιες ενστάσεις για υπερβολική βία και αίμα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία έχει αιματηρό παρελθόν, κάτι που γνωρίζουν και χρησιμοποιούν και οι δημιουργοί της σειράς. Δεν είναι τέλεια σειρά. Η πλοκή στο μεγαλύτερο μέρος της εστιάζει στο Kit Harrington, φέρνοντας σε δεύτερη μοίρα τους άλλους χαρακτήρες. Το BBC καταφέρνει ξανά να παρουσιάσει ένα καλογραμμένο ιστορικό δράμα, παρά τα όποια μειονεκτήματα.