Η επίσημη πρόταση της Ιαπωνίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, που ήδη έχει κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα στο 71ο πρώτο Φεστιβάλ Καννών και ένα ντοκιμαντέρ- φόρος τιμής στη ζωή του σκηνοθέτη Όρσον Γουέλς στις πιο ενδιαφέρουσες πρεμιέρες της εβδομάδας.

Από αυτές, ωστόσο, δεν λείπει ο αγαπημένος «γκρινιάρης» των Χριστουγέννων, μία βιογραφική ταινία για τον Αμερικανό πολιτικό Gary Hart, ένα αμερικάνικο δράμα, μία γαλλική κωμωδία, δύο περιπέτειες και ένα θρίλερ που κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο.

Ο Yποψήφιος (The Front Runner)

Αμερικάνικη βιογραφική, 113’

Σκηνοθεσία: Jason Reitman

Πρωταγωνιστούν: Hugh Jackman, Vera Farmiga, J.K. Simmons, Alfred Molina, Molly Ephraim, Alex Karpovsky, Josh Brener, Tommy Dewey

Ο Jason Reitman επιστρέφει, μετά τις βραβευμένες με Όσκαρ «Juno» και «Up In The Air», με μια συναρπαστική ταινία που βασίζεται σε βιβλίο του Matt Bai, ο οποίος συνυπογράφει και το σενάριο και αφορά στην αληθινή ιστορία της ανόδου και της πτώσης του Αμερικανού, πολιτικού Gary Hart.

Το 1987 ο χαρισματικός γερουσιαστής Gary Hart καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις των νεαρών ψηφοφόρων και θεωρείται ένα από τα αδιαμφισβήτητα φαβορί για το προεδρικό χρίσμα, από την πλευρά των Δημοκρατικών.

Με την αποκάλυψη μιας εξωσυζυγικής του σχέσης, η καμπάνια του περνάει σε δεύτερη μοίρα, ενώ ο κίτρινος τύπος αρχίζει να αλλοιώνει την πολιτική δημοσιογραφία και, έτσι, ο γερουσιαστής αναγκάζεται να εγκαταλείψει την κούρσα για την προεδρία.

Κλέφτες καταστημάτων (Shoplifters)

Ιαπωνικό, κοινωνικό δράμα, 121’

Σκηνοθεσία: Χιροκάζου Κόρε-Έντα

Πρωταγωνιστούν: Σακούρα Αντο, Λίλι Φράνκι, Μάγκου Ματσουόκα, Τζίο Καΐρι

Η επίσημη πρόταση της Ιαπωνίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, έχει αποσπάσει ήδη τον Χρυσό Φοίνικα, το μεγαλύτερο βραβείο στο 71ο Φεστιβάλ Καννών. Ο σκηνοθέτης Χιροκάζου Κόρε-Έντα είχε ξανακερδίσει στο Φεστιβάλ Καννών το 2013 το Βραβείο της Επιτροπής για την ταινία «Πατέρας και Γιος».

Πατέρας και γιος μετά από μια ακόμη μικροκλοπή συναντάνε στο δρόμο τους ένα μικρό κορίτσι μέσα στο κρύο και το παίρνουν στο σπίτι τους. Η σύζυγος, παρ’ όλους τους ενδοιασμούς, δέχεται να αναλάβουν τη φροντίδα της και να την εντάξουν στην οικογένειά τους.

Αν και η οικογένεια τα βγάζει δύσκολα πέρα, τα μέλη της ζουν ευτυχισμένα μέχρι την αποκάλυψη κρυμμένων μυστικών που βάζει σε κίνδυνο όλους τους δεσμούς που τους ενώνουν.

Το Βλέμμα του Όρσον Γουέλς

Βρετανικό ντοκιμαντέρ, 115’

Σκηνοθεσία: Μαρκ Κάζινς

Άγνωστες μέχρι πρότινος πτυχές του μεγάλου δημιουργού του κινηματογράφου, βγαίνουν στο φως μετά την απόφαση της κόρης του να δημοσιεύσει για πρώτη φορά προσωπικά αρχεία του Όρσον Γουέλς. Ο σκηνοθέτη Μαρκ Κάζινς δέχεται την πρόκληση, καταφέρνει να εισχωρήσει στο μυαλό αυτής της μεγάλης ιδιοφυίας και πείθει το κοινό να αντικρίσει τον Γουέλς με άλλο μάτι.

KURSK. Η τελευταία αποστολή

Δράμα αμερικάνικης παραγωγής, 117’

Σκηνοθεσία: Τόμας Βίντερμπεργκ

Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φερθ, Ματίας Σένερτς, Λέα Σεϊντού, Μαξ Φον Σίντοφ

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου K-141 KURSK, η ταινία αποτελεί μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του βιβλίου «A Time to Die: The Untold Story of the Kursk Tragedy», του δημοσιογράφου Ρόμπερτ Μουρ.

Τον Αύγουστο του 2000 μια απλή ναυτική άσκηση καταλήγει σε τραγωδία, καθώς το ρωσικό, πυρηνικό υποβρύχιο βυθίζεται στο Μπάρεντς, στον ανατολικό Αρκτικό ωκεανό. Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε βοήθεια από τις ξένες κυβερνήσεις για πέντε ημέρες, μέχρι να δεχθεί την συνδρομή της βρετανικής και νορβηγικής κυβέρνησης.

Προσευχήσου πριν πεθάνεις (A Prayer Before Dawn)

Περιπέτεια συμπαραγωγής Βρετανίας, Γαλλίας, Κίνας, Καμπότζης και ΗΠΑ, 117’

Σκηνοθεσία: Ζαν-Στεφάν Σοβέρ

Πρωταγωνιστούν: Τζο Κόουλ, Μπίλι Μουρ, Βιθάγια Πάνσρινγκαρμ

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Βρετανού Μπίλι Μουρ και βασίζεται στο ομώνυμο best seller. Πρόκειται για την περίπτωση του νεαρού μποξέρ που οδηγείται σε μία από τις πιο κακόφημες φυλακές στην Ταϊλάνδη, μετά από τη σύλληψή του για διακίνηση κλεμμένων αγαθών, όπλων αλλά και την υποψία κατοχής ναρκωτικών.

Χωρίς να θέλει να πεθάνει στη φυλακή, αρχίζει να εκπαιδεύεται στη φονική πολεμική τέχνη Μουάι Τάι και μέσα από αυτήν τη διαδικασία ανακαλύπτει τι θα πει φιλία, μέσα σε ένα σκληρό και μοναδικό ταξίδι προς τη λύτρωση, το οποίο διήρκησε τρία χρόνια.

Ο κόσμος σου ανήκει (The World is yours/ Le Monde est à toi )

Γαλλική κωμωδία, 100’

Σκηνοθεσία: Ρομέν Γαβράς

Πρωταγωνιστούν: Καρίμ Λεκλού, Ιζαμπέλ Ατζανί, Βενσάν Κασέλ, Ουλαγιά Αμαμρά, Φρανσουά Νταμιέν, Φιλίπ Κατρίν

Ένα μικροκακοποιός από το Μαρόκο, ονειρεύεται να τα αφήσει όλα πίσω του, να μπει στον ίσιο δρόμο και να γίνει ο διανομέας των παγωτών Mr. Freeze. Τα όνειρά του, ωστόσο, καταρρέουν όταν ανακαλύπτει ότι η μητέρα του έχει χάσει όλες τις οικονομίες του στον τζόγο. Για να ανοίξει την δική του επιχείρηση αναγκάζεται να δεχτεί την πρόταση του αρχηγού της τοπικής συμμορίας για μια τελευταία «δουλειά» στην Ισπανία που θα του εξασφαλίσει το χρηματικό ποσό που έχει ανάγκη.

Τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελε ο Φρανσουά και η μία γκάφα διαδέχεται την άλλη, με τον περίγυρο του –από την κοπέλα που έχει ερωτευτεί και τον πρώην της μητέρας του που μόλις βγήκε από τη φυλακή, μέχρι δύο ανεκδιήγητους τύπους που νομίζουν ότι είναι γκάνγκστερ και την πιο επικίνδυνη απ’ όλους, τη μητέρα του– να εμπλέκεται στην όλη ιστορία.

Ο Γκριντς (The Grinch)

Animation αμερικάνικης παραγωγής, 86’

Σκηνοθεσία: Σκοτ Μοσιέ, Γιάροου Τσένι

Στην ελληνική version, ο Γιώργος Καπουτζίδης έχει δανείσει την φωνή του στον Γκριντς

Οι δημιουργοί του λατρεμένου, σε μικρούς και μεγάλους, «Εγώ, ο Απαισιότατος» επιστρέφουν με μια εορταστική παιδική ταινία, που συστήνει τον κυνικό γκρινιάρη των Χριστουγέννων στους μικρούς κινηματογραφόφιλους. Το πανούργο, τριχωτό, πράσινο και γκρινιάρικο ξωτικό που ζει απομονωμένο στα χιονισμένα βουνά ψάχνει να βρει τρόπους για να κλέψει τα Χριστούγεννα από τους κατοίκους του Χούβιλ και, έτσι, να βρει την ηρεμία του.

Στα πλάνα του κατεργάρη πρωταγωνιστή, ωστόσο, δεν συμπεριλαμβάνεται και η μικρή Σίντι- Λου, η οποία καταφέρνει να γλυκάνει την καρδιά του και να απομακρύνει τον πόνο που τον μετέτρεψε σε μισητή των Χριστουγέννων. Η ταινία μιλάει για τις πραγματικές αξίες των Χριστουγέννων, την δύναμη της αγάπης και την έννοια της συγχώρεσης.

Hell Fest, το Πάρκο του Τρόμου

Αμερικάνικη ταινία τρόμου, 89’

Σκηνοθεσία: Gregory Plotkin

Πρωταγωνιστούν: Amy Forsyth, Reign Edwards , Bex Taylor-Klaus

Η Νάταλι επισκέπτεται την φίλη της Μπρουκ και την συγκάτοικό της Τέιλορ. Είναι η περίοδος του Halloween και είναι έτοιμες να διασκεδάσουν στο «Πάρκο του Τρόμου», ένα περιοδεύον λούνα παρκ με τρενάκια του τρόμου και ένα σωρό άλλες τρομακτικές δραστηριότητες.

Θέλοντας να βιώσουν τις σκηνοθετημένες, τρομακτικές εμπειρίες αλλά και να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους στα ύψη, δεν μπορούν να υποψιαστούν ότι ανάμεσα στο ενθουσιώδες κοινό υπάρχει και ένας επισκέπτης, που ήρθε στο πάρκο όχι για να διασκεδάσει αλλά για να κυνηγήσει. Αντιμετωπίζοντάς τον ως ακόμη μία ατραξιόν, πρόκειται να ζήσουν έναν εφιάλτη χωρίς προηγούμενο.

Mortal Engines

Αμερικάνικη περιπέτεια φαντασίας, 128′

Σκηνοθεσία: Κρίστιαν Ρίβερς

Πρωταγωνιστούν: Χιούγκο Γουίβινγκ, Χέρα Χίλμαρ, Ρόμπερτ Σίχαν, Τζιχάε, Ρόναν Ράφτερι, Λέιλα Τζόρτζ, Πάτρικ Μαλαχάιντ, Στέφεν Λανγκ

Ο πολιτισμός μας έχει καταστραφεί από ένα καταστροφικό γεγονός και το Λονδίνο έχει μετατραπεί σε μια γιγαντιαία επιθετική πόλη πάνω σε τροχούς που προσπαθεί να εξαφανίσει τα πάντα στο πέρασμά του. Μία μυστηριώδης, νεαρή γυναίκα, η Έστερ Σο, φαίνεται να είναι η μόνη που μπορεί να σταματήσει το Λονδίνο. Έτσι, ενώνει τις δυνάμεις της με έναν απόκληρο από το Λονδίνο και μια επικίνδυνη αλλά καλόκαρδη και γενναιόδωρη εγκληματία.