Τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Light on the Move» έγιναν το βράδυ της Τρίτης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με φωτογραφίες του διεθνούς φήμης φωτογράφου, κατόχου δύο βραβείων Πούλιτζερ, Μοχάμεντ Μουχάισεν. Η έκθεση (26η-31η Οκτωβρίου) διοργανώνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με τη χορηγία της εταιρείας ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ.

«Για μένα δεν είναι μόνο εικόνες, είναι οι φωνές των ανθρώπων που φωτογραφίζονται σε ένα πλαίσιο. Προσωπικά πιστεύω ότι τα παιδιά είναι τα αληθινά θύματα των πολέμων. Τα παιδιά δεν επιλέγουν πού γεννιούνται, ή τις συνθήκες γύρω τους. Οι εικόνες είναι ένα μήνυμα για όλους. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που εκθέτω τη δουλειά μου εδώ», επισήμανε ο φωτογράφος Μοχάμεντ Μουχάισεν.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος του ΔΟΜ, Τζιανλούκα Ρόκο, τόνισε: «Οι φωτογραφίες στο πέρασμα των χρόνων έχουν αλλάξει πολύ. Ο Μοχάμεντ ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και βγάζει φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες του είναι ένα μήνυμα, αν τους ρίξετε μια ματιά θα δείτε ότι η καθεμιά τους κρύβει μια ιστορία».

Αποτύπωση της εμπειρίας του Μουχάισεν κατά το δεκαετές του ταξίδι στους δρόμους και τους προορισμούς της μετανάστευσης σε διάφορες χώρες του κόσμου, οι φωτογραφίες απαθανατίζουν τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ανά τον κόσμο. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία μέχρι την Ελλάδα, από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν ως την Ολλανδία, θυμίζουν ότι η ανθρώπινη φύση είναι υπεράνω συνόρων και ότι ο άνθρωπος είναι παντού παρών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας ή φύλου. Είναι άνθρωποι που μετακινούνται μεταφέροντας και μοιράζοντας το δικό τους φως.

Το παρών στα εγκαίνια έδωσαν μεταξύ άλλων ο ΓΓ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και οργανώσεων.