Ποιος είπε ότι το οικονομικό φαγητό συνεπάγεται απαραίτητα κακή ποιότητα; Επιλέξαμε 10 από τις αγαπημένες μας ταβέρνες και μαγειρεία στην πόλη που αποδεικνύουν πως η κρίση έχει στρέψει τα φώτα σε γευστικά στέκια που υπηρετούν την απλότητα και διατηρούν τις τιμές χαμηλά.

Γράφει η Νάντια Μασσαχού

Φυσικά υπάρχουν αρκετά ακόμα (κι αυτό είναι αισιόδοξο) και επιφυλασσόμαστε να σας τα παρουσιάσουμε. Για αρχή εντοπίστε μαζί μας δέκα σημεία στην πόλη που μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα ή το δείπνο σας από €10 ή και λιγότερο.

Μάνας Κουζίνα-Κουζίνα

manaskouzinakouzinaΤο πρώτο αυθεντικό ελληνικό μαγειρείο νέας γενιάς Μάνας Κουζίνα-Κουζίνα έκανε την εμφάνιση του τον Αύγουστο του 2013, στο κεντρικότερο και δημοφιλέστερο hot spot των Αθηνών, την Πλατεία Αγ. Ειρήνης.

Κοτόπουλα Βαλσαμάκης

kotopoula_valsamakisΑποτελεί μια από τις πιο παραδοσιακές γαστρονομικές γωνιές του κοσμικού Κολωνακίου. Ακριβώς απέναντι από την κεντρική πλατεία, τα κοτόπουλα που ψήνονται στη σούβλα θα κινητοποιήσουν το βλέμμα, αλλά και τη μύτη σας. Τα κοτόπουλα Βαλσαμάκης φημίζονται, από το 1963, για τα νόστιμα και φρέσκα κρέατα, τις προσιτές τιμές και την απλότητα.

Καλντερίμι

Αξιόλογο μαγειρείο μια ανάσα από την πλατεία Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο της πόλης. Το Καλντερίμι, όσοι αγαπάμε τα μαγειρευτά σπιτικά φαγητά και τα αναζητούμε ως “κρυμμένους θησαυρούς” το γνωρίζουμε από το 2007 που πρωτολειτούργησε στην οδό Αιόλου στον αριθμό 68. Ο Χρήστος Λατσώνας με τον αδερφό του Νίκο, μετά από την εμπειρία που αποκόμισαν από το φημισμένο μαγειρείο “Παπανδρέου” στην Βαρβάκειο Αγορά αποφάσισαν να στήσουν τη δική τους, οικογενειακή επιχείρηση και έκαναν βεβαίως πολύ καλά.

Δίπορτο

Το Δίπορτο, στη Βαρβάκειο Αγορά, είναι μια αθηναϊκή ταβέρνα βγαλμένη από άλλη εποχή. Δεν μπορείς να το κατηγοριοποιήσεις, γιατί πολύ απλά αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του. Δεν έχει τηλέφωνο, βρίσκεται στα υπόγεια της γης και σερβίρει ό,τι έχει μαγειρέψει. Εδώ το ανεπιτήδευτο σπιτικό φαγητό βρίσκει το νόημά του. Θα δοκιμάσετε όσπρια, μαγειρευτά, ψιλό ψαράκι και χύμα κρασί από τα βαρέλια.

Κίτσουλας

Παραδοσιακό μαγειρείο που λειτουργεί από το 1946 στο Χαλάνδρι. Εδώ το ντεκόρ είναι απλό –μην περιμένετε επιτηδευμένο ντιζάιν και προσεγμένο ύφος– όμως το φαγητό έρχεται κατευθείαν από την κατσαρόλα της γιαγιάς και σας μυεί με τον καλύτερο τρόπο στις ελληνικές σπιτικές γεύσεις.

Ο Τέλης

Τα μπριζολάκια του Τέλη είναι διάσημα και περιζήτητα. Χωρίς πολυτέλειες, αλλά με απλότητα και ποιότητα στις πρώτες ύλες, ο Τέλης, που ήρθε από τα Ιωάννινα πριν από δεκαετίες κι ονειρευόταν το δικό του μαγαζί όσο δούλευε ως ψήστης, κερνάει χοιρινά μπριζολάκια, φιλέτα και ό,τι άλλο κρεατικό βάλει ο νους σας.

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Δεν είναι μόνο οι καλές τιμές, είναι και ότι θα επισκεφτείτε μια από τις ιστορικότερες ταβέρνες της Αθήνας που διατηρεί αναλλοίωτα το χαρακτήρα και την ποιότητα από το 1865. Η επωνυμία του μπορεί να μαρτυρά τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού (μπακαλιάρος τηγανητός), ωστόσο προσφέρει έναν κατάλογο με λίγες αλλά καλές προτάσεις από κρέατα, φρέσκα ψάρια, κρύα και ζεστά ορεκτικά και φρέσκες σαλάτες.

Νικήτας

Παραδοσιακή ταβέρνα στου Ψυρρή, που εδώ και 40 χρόνια μυεί τους επισκέπτες της στην ελληνική αυθεντική κουζίνα. Χαρακτηριστικό το ωράριό του (11.00-19.00) που παραμένει ίδιο από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, όταν οι εργαζόμενοι από τις τριγύρω βιομηχανίες έτρωγαν εδώ το κολατσιό τους.

Αχιλλέας

Το μαγειρείο- ψητοπωλείο Αχιλλέας, στην καρδιά της Αθήνας, στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (απέναντι ακριβώς από την φημισμένη ταβέρνα Ροζαλία) στα Εξάρχεια και αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα γεύμα που «μυρίζει» Ελλάδα, καθώς τα πιάτα του ακολουθούν τις συνταγές της ελληνικής, παραδοσιακής κουζίνας. Από τις προτάσεις του καταλόγου θα ξεχωρίσετε σίγουρα το κοκκινιστό μοσχαράκι με μελιτζάνες φούρνου.

Αγροτικόν

Όταν πρόκειται για φθηνά ποτά και γευστικούς μεζέδες το Αγροτικόν, στο Περιστέρι, γίνεται αδιαμφισβήτητα ο προορισμός σας. Κοντά στην πλατεία Εύξεινου Πόντου, ανηφορίζοντας την κεντρική λεωφόρο Θηβών με κατεύθυνση προς Περιστέρι, αυτό το στέκι από τον Οκτώβριο του 2012 αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή κι όχι μόνο.