Για πέμπτη συνεχή χρονιά και για όλον τον Αύγουστο, οι εθελοντές της Ορνιθολογικής λειτουργούν ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης στη Σύρο με θέμα την ανάδειξη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στις Κυκλάδες.

Φέτος, το πρόγραμμα είναι επικεντρωμένο στα θαλασσοπούλια και τη σημαντικότητα του νησιωτικού και θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για τα θαλασσοπούλια που υλοποιεί η Ορνιθολογική σε 17 Ζώνες Ειδικής Προστασίας και την ευρύτερη περιοχή τους.

Μικροί και μεγάλοι μπορούν να προμηθευτούν ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια, αφίσες, περιοδικά) για τα θαλασσοπούλια και τις δράσεις της Ορνιθολογικής, αλλά και να γνωρίσουν την ορνιθοπανίδα του Αιγαίου. Επίσης μπορούν να συμμετάσχουν σε οικοπεριηγήσεις και να περπατήσουν στα μονοπάτια της Απάνω Μεριάς για να γνωρίσουν από κοντά το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της Σύρου (φρυγανικά οικοσυστήματα, αγροτικό τοπίο, βραχώδεις περιοχές).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να υποστηρίξουν το έργο της Ορνιθολογικής με το να γίνουν μέλη ή εθελοντές και να συμβάλουν έτσι ενεργά στην παρακολούθηση και προστασία των βιοτόπων των Κυκλάδων.

Αντίστοιχο πρόγραμμα θα λειτουργεί και στη Μήλο με τη συνεργασία του Δήμου Μήλου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων η οποία παραχώρησε το ενεργειακά αυτόνομο περίπτερό της στο λιμάνι του Αδάμαντα για την ενημέρωση του κοινού. Οι οικοπεριηγήσεις θα γίνουν στις προστατευόμενες περιοχές Χιβαδόλιμνης και Ριβαρίου.

Και στα δύο νησιά θα γίνουν ταυτόχρονα την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Αυγούστου περιβαλλοντικά εργαστήρια για παιδιά, με σκοπό τη γνωριμία με τα θαλασσοπούλια των ελληνικών θαλασσών ζωγραφίζοντας, παίζοντας και φτιάχνοντας κατασκευές στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης στη Σύρο και στην κεντρική πλατεία του Αδάμαντα στη Μήλο.