Αίσθηση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Δήμου της Χάγης, στην Ολλανδία, να δημιουργήσει ένα σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης βάσει του οποίου οι οδηγοί θα πληρώνουν 50 ευρώ για παρκάρισμα στο κέντρο της πόλης, ανεξάρτητα από το χρόνο παραμονής τους.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό σύστημα που στην περίπτωση που κάποιος παρκάρει για λίγη ώρα καθιστά το παρκάρισμα στη Χάγη ως το πιο ακριβό στον κόσμο.

Το μέτρο επιβλήθηκε ύστερα από πιέσεις των κατοίκων, οι οποίοι και εξαιρούνται, για κατάληψη των θέσεων παρκαρίσματος από τουρίστες. Σημειώνεται πως προϋπόθεση για την εξαίρεση των κατοίκων είναι να παρκάρουν έξω από τις οικίες τους.

Επιδίωξη του Δήμου της Χάγης είναι μέσω του υψηλού τέλους στάθμευσης να αποθαρρύνει τους τουρίστες, αλλά και κατοίκους άλλων περιοχών, να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους σε δημόσιους χώρους στάθμευσης, εκτός του κέντρου, όπου το αντίτιμο είναι χαμηλότερο. Εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε πως «στόχος είναι οι άνθρωποι να μετακινούνται στο κέντρο με τα πόδια, το ποδήλατο και τα μέσα μεταφορά. Θέλουμε να βάλουμε τέλος στα αυτοκίνητα».

Και μπορεί οι κάτοικοι να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη, ωστόσο οι καταστηματάρχες εκφράζουν σοβαρές αντιδράσεις, τονίζοντας πως το μέτρο θα πλήξει τις επιχειρήσεις τους και αντιπροτείνουν χαμηλότερο αντίτιμο και την επιβολή περιορισμού στον χρόνο στάθμευσης.