Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Συμμόρφωσης Βιομηχανικών Προϊόντων, ανακοίνωσε ότι, η

κατασκευάστρια εταιρεία Mercedes-Benz Group AG σε συνεργασία με την Star Automotive Ελλάς Μονοπρόσωπη Α.Ε.Ε., Γενικό αντιπρόσωπο και εισαγωγέα των Mercedes στην Ελλάδα, εκτελεί δύο προγράμματα ανάκλησης, οχημάτων.

Η πρώτη ανάκληση περιλαμβάνει 676 οχήματα (Sprinter), παραγωγής ετών 2018 έως 2019. Στα επηρεαζόμενα οχήματα, ενδέχεται η διάταξη της ασφάλειας στην μονάδα ανεμιστήρα να μην συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις συνεχούς λειτουργίας στην μέγιστη βαθμίδα ανεμιστήρα. Κάτι τέτοιο, με την πάροδο του χρόνου και υπό την επίδραση συγκεκριμένων παραγόντων όπως θερμοκρασία περιβάλλοντος / χώρου εγκατάστασης καθώς και συμπεριφορά χρήσης, πιθανόν να οδηγήσει σε έκλυση θερμότητας στην υποδοχή της ασφάλειας στην μονάδα ανεμιστήρα. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς κατά την διάρκεια λειτουργίας του και, κατ’ επέκταση ο κίνδυνος τραυματισμού.

Η δεύτερη ανάκληση περιλαμβάνει 448 οχήματα, παραγωγής ετών 2014 έως 2017. Στα επηρεαζόμενα οχήματα, η εταιρεία είναι σε θέση να προσαρμόσει ακόμα καλύτερα το σύστημα ελέγχου του κινητήρα (σε πετρελαιοκίνητα οχήματα της που εμπίπτουν στην εν λόγω ανάκληση) προκειμένου να βελτιωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του οχήματος (μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου κατά την οδήγηση).

Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα, δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με κάποιο από τα δύο ανωτέρω προβλήματα.

Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω συστημένης επιστολής, για να επισκεφθούν τον πλησιέστερο Εξουσιοδοτημένο Επισκευαστή οχημάτων Mercedes-Benz, προκειμένου, και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση:

α) να αντικατασταθεί προληπτικά η ασφάλεια και το καλώδιο τροφοδοσίας της και να επανατοποθετηθεί η ασφάλεια και

β) να ενημερωθεί το λογισμικό του εγκεφάλου κινητήρα πετρελαιοκίνητων οχημάτων συμφώνως με το πρότυπο καυσαερίων Euro 6 ώστε να διασφαλιστεί ότι στο όχημα έχει εγκατασταθεί η σωστή έκδοση λογισμικού και έχει πραγματοποιηθεί η τεκμηρίωση της νέας και σωστής έκδοσης λογισμικού.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με τη Γραμμή Εξυπηρέτησης Πελατών της Star Automotive Ελλάς στα τηλέφωνα 00800 97777777 ή 0030 2112111597.