Τα πρώτα Plug-in Hybrid της Jeep είναι διαθέσιμα και στην Ελληνική αγορά, ολοκληρώνοντας τη γκάμα των Renegade και Compass.

Παρά τον φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα τους, τα  Plug-in Hybrid, Renegade 4xe και Compass 4xe, δεν κάνουν συμβιβασμoύς όσον αφορά στην απόδοση και στις εκτός δρόμου δυνατότητες, αξιοποιώντας στο μέγιστο την υψηλή ισχύ (από 190 έως 240 ίππους), και την τετρακίνηση (4xe). Ο Turbo κινητήρας βενζίνης των 1,3 λίτρων συνδυάζεται με έναν τοποθετημένο στον πίσω άξονα ηλεκτροκινητήρα που τροφοδοτείται από μια μπαταρία 11,4kWh. Ο συνδυασμός των δύο συνόλων εξασφαλίζει εντυπωσιακές επιδόσεις και οδηγική ευχαρίστηση, με την επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ/ώρα να απαιτεί μόλις 7,5’’. Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 200 χλμ/ώρα, ενώ στην αμιγώς ηλεκτρική κίνηση τα μοντέλα μπορούν να φτάσουν τα 130 χλμ/ώρα.

Τα βασικά στοιχεία του συστήματος που είναι κοινό στα δυο μοντέλα είναι:

  • Ο Turbo βενζινοκινητήρας των 1,3 λίτρων με απόδοση 130 ή 180 ίππους (ανάλογα με την έκδοση) και 270 Nm ροπής.
  • Δύο ηλεκτροκινητήρες, ένας στον εμπρός άξονα που είναι συνδεδεμένος με τον βενζινοκινητήρα και λειτουργεί και ως γεννήτρια και ένας στον πίσω άξονα με ενσωματωμένο διαφορικό (e-axle) που αποδίδει 60 ίππους και 250 Nm ροπής και ο οποίος ανακτά ενέργεια κατά την επιβράδυνση.
  • Μια μπαταρία λιθίου 400 volt, χωρητικότητας 11,4 kWh που είναι τοποθετημένη κάτω από το πίσω κάθισμα.
  • Το νέο αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων
  • Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης που ελέγχει το σύστημα φόρτισης υψηλής τάσης
  • Η συνολική απόδοση του συνόλου (θερμικός και ηλεκτρικός κινητήρας) ανάλογα με την έκδοση είναι 190 ή 240 ίπποι.

Τρεις επιλογές κίνησης

Ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες και τις οδηγικές προτιμήσεις, ο οδηγός των Renegade 4xe και Compass 4xe μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία προγράμματα λειτουργίας (Hybrid, Electric και E-save), μέσω του σχετικού επιλογέα που βρίσκεται στην κονσόλα. Σε όλα τα προγράμματα πραγματοποιείται ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση.

Σύστημα ανάκτησης ενέργειας

Το σύστημα ανάκτησης ενέργειας επιτρέπει την εκμετάλλευση της κινητικής ενέργειας κατά τη φάση της επιβράδυνσης. Με αυτό τον τρόπο η ενέργεια αποθηκεύεται με τη μορφή ηλεκτρικής ενέργεια, αντί να εκπέμπεται στο περιβάλλον με τη μορφή θερμικής ενέργειας, όπως συμβαίνει σε ένα συμβατικό σύστημα πέδησης. Το σύστημα (e-Coasting) λειτουργεί όπως το κλασσικό «φρένο» του κινητήρα όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι ανακτώντας την ενέργεια της επιβράδυνσης. Η λειτουργία ανάκτησης ενέργειας είναι πάντα ενεργή, ενώ η ένταση της μπορεί να ρυθμιστεί από τον οδηγό.  Η επιλογή της πιο έντονης λειτουργίας συνεπάγετε πιο έντονη επιβράδυνση και μεγαλύτερη ανάκτηση ενέργειας κατά το άφημα του γκαζιού από τον οδηγό.

Οι εκτός δρόμου δυνατότητες

Οι γνωστές εκτός δρόμου ικανότητες των Jeep, εξασφαλίζονται από το σύστημα Active Drive Low που εφοδιάζει όλα τα Renegade 4xe και Compass 4xe. Η Plug-in Hybrid τεχνολογία ενισχύει επιπλέον αυτή την ικανότητα με το συνδυασμό των δύο κινητήρων να προσφέρει ακόμα περισσότερη ροπή. Για παράδειγμα στην κορυφαία (σε επίπεδο δυνατοτήτων off-road έκδοση Trailhawk 4xe, η συνολική απόδοση των 240 ίππων συνδυάζεται με μια αύξηση έως 50% στη ροπή σε σχέση με το αντίστοιχο Trailhawk με τον κινητήρα 2.0MTJ 170hp. Την ίδια στιγμή η τεχνολογία 4xe παρέχει κίνηση στον πίσω άξονα μέσω του ηλεκτροκινητήρα. Αυτή η επιλογή εξασφαλίζει ανεξάρτητη διαχείριση της ροπής ανάμεσα στους δύο άξονες με έναν τρόπο που είναι πιο άμεσος και αποτελεσματικός σε σχέση με οποιοδήποτε μηχανικό σύστημα.

 Άνεση και ασφάλεια

Η τεχνολογία στα δυο μοντέλα συμπεριλαμβάνει πλούσιο εξοπλισμό άνεσης, ασφάλειας και συνδεσιμότητας. Τα Plug-in Hybrid μοντέλα είναι διαθέσιμα στις εκδόσεις Limited, Trailhawk και S. Η έκδοση Limited εστιάζει στην άνεση και την πολυτέλεια με ένα πλήρες πακέτο προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS) που περιλαμβάνει εκτός των άλλων σύστημα αυτόνομης πέδησης και ενεργό σύστημα διατήρησης πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας. Παράλληλα στο εσωτερικό εκτός από τις συνήθεις ηλεκτρικές ευκολίες, προσφέρει πλήρες πακέτο αυτοματισμών (φώτα, καθαριστήρες, μεγάλη σκάλα φώτων), αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, αλλά και το προηγμένο σύστημα πολυμέσων με την οθόνη αφής των 8,4 ιντσών που διαθέτει δυνατότητα mirroring μέσω των εφαρμογών  Apple Car Play και Android Auto.

Αντίστοιχα η έκδοση S αποκαλύπτει το σπορ χαρακτήρα των δύο μοντέλων διαθέτοντας επιπλέον της Limited τροχούς ελαφρού κράματος διαμέτρου 19’’, πίσω σκούρα κρύσταλλα, μπάρες οροφής σε ασημί χρώμα, αλλά και σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος.

Oι εκδόσεις Trailhawk αποτελούν την off-road επιλογή, διαθέτοντας μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, προφυλακτήρες που αυξάνουν περαιτέρω τις γωνίες προσέγγισης-ράμπας-διαφυγής, αλλά και μεταλλικές προστατευτικές ποδιές στο πάτωμα του αυτοκινήτου. Οι εκδόσεις Trailhawk των Renegade 4xe και Compass 4xe, έχουν τη διάκριση «Trail Rated» που πιστοποιεί τις κορυφαίες εκτός δρόμου δυνατότητες των μοντέλων.

Χωρίς τέλη κυκλοφορίας και φόρο εταιρικής χρήσης

Χάρη στην τεχνολογία Plug-in Hybrdid 4xe, για πρώτη φορά μοντέλα της Jeep επιτυγχάνουν εκπομπές ρύπων κάτω των 50γρμ./χλμ.. Όλες οι εκδόσεις των Renegade 4xe και Compass 4xe βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο, στοιχείο που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Λιανικές Τιμές Προ Φόρων διατίθενται κάτω από τις 40.000 ευρώ, εξασφαλίζουν ότι οι χρήστες εταιρικών αυτοκινήτων δεν θα καταβάλουν φόρο χρησιμοποιώντας τα.

Οι προτεινόμενες τιμές λιανικής πώλησης των Renegade 4xe και Compass 4xe, διαμορφώνονται από τις 41.900 και 45.900 ευρώ αντίστοιχα, ενώ καλύπτονται από 4ετη εργοστασιακή εγγύηση 160.000χλμ. και αντίστοιχης διάρκειας υπηρεσία οδικής βοήθεια. Η εγγύηση για τη μπαταρία του υβριδικού συστήματος είναι 8ετης με ισχύ έως 160.000χλμ.

Νίκος Τσάδαρης