Η εφαρμογή του συστήματος ABS (αντιμπλοκαρίσματος των τροχών) και στις μοτοσικλέτες μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές. Είναι το βασικό συμπέρασμα ημερίδας που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (Fédération Internationale de l’Automobile (FIA), για την εφαρμογή «Συστημάτων Αντι-μπλοκαρίσματος Τροχών»-(ABS), στις μοτοσικλέτες.

Η εφαρμογή του ABS έχει αποδειχθεί σημαντική στην οδική ασφάλεια, όχι μόνο για τη μικρότερη απόσταση φρεναρίσματος σε περίπτωση ανάγκης, αλλά και για τη βελτίωση της ευστάθειας της μοτοσικλέτας κατά το φρενάρισμα.
Οι έρευνες ατυχημάτων εκ μέρους μελών της FIA -λεσχών αυτοκινήτου, απέδειξαν ότι :

Το ABS θα μπορούσε να μειώσει κατά 20% τους θανάτους των μοτοσικλετιστών μέχρι το 2020, αν ήταν υποχρεωτικό από το 2011.
Άμεση εφαρμογή του ΑΒS θα αντιστοιχούσε σε μείωση περίπου 5.500 θανάτων σε περίοδο 10 ετών, βελτίωση σημαντική λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας των μοτοσικλετιστών σε ατύχημα, είναι 16 φορές υψηλότερος των οδηγών αυτοκινήτων.
Επιπλέον, ο αριθμός θανάτων μοτοσικλετιστών αυξήθηκε κατά 10% μεταξύ 2000 και 2008. Το ABS θα επίσης και τον αριθμό των ατυχημάτων όπως και τις επιπτώσεις τους όπως π.χ σοβαρούς τραυματισμούς.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει την υποχρεωτική τοποθέτηση του ABS, στις μοτοσικλέτες άνω των 125 κ.εκατ. από το 2017.

Σύμφωνα με το άρθρο του περιοδικού ΜΟΤΟ, το Ευρωπαϊκό Γραφείο της FIA και τα μέλη του- λέσχες αυτοκινήτου και τουρισμού, ζητούν από τους κατασκευαστές μοτοσικλετών να εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατόν το ABS σε όλες τις κατηγορίες μοτοσικλετών άνω των 50 κ. εκατ.

Η FIA και τα μέλη της – οι λέσχες αυτοκινήτου και τουρισμού, συμβουλεύουν επίσης τους αγοραστές μοτοσικλετών, να προτιμούν στην επιλογή τους μοτοσικλέτες εξοπλισμένες με ABS. Παράλληλα η FIA προτείνει στους μοτοσικλετιστές να εκπαιδευτούν κατάλληλα για το πώς να οδηγούν μοτοσικλέτα με ABS, για να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της ασφάλειας που προσφέρει και για τις καλύτερες προϋποθέσεις οδήγησης.