Η Ford ανακοίνωσε ότι το νέο Kuga θα εξασφαλίζει την καλύτερη οικονομία καυσίμου στην κατηγορία του βελτιώνοντας ταυτόχρονα την αυτονομία κίνησης έως και 28% κατά μέσο όρο. Το νέο Kuga αποτελεί το πλέον εξηλεκτρισμένο μοντέλο στην ιστορία της μάρκας και συγχρόνως το πρώτο που προσφέρεται με ήπια υβριδική, υβριδική και plug-in υβριδική τεχνολογία. Την ίδια στιγμή, οι κινητήρες του υποστηρίζονται από σημαντικές βελτιώσεις και αναβαθμίσεις στους τομείς της αεροδυναμικής και του βάρους.

Με τη  συμβολή της plug-in υβριδικής τεχνολογίας, το Kuga επιτυγχάνει τις καλύτερες τιμές κατανάλωσης, εκπομπών CO2 και αμιγώς ηλεκτρικής αυτονομίας από οποιοδήποτε μεσαίο SUV, αφού μπορεί να διανύσει 72 χλμ κινούμενο αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας (NEDC).

Συγκρίνοντας τους κινητήρες του νέου Kuga με τους αντίστοιχης απόδοσης και προδιαγραφών του απερχόμενου μοντέλου, η κατανάλωση καυσίμου εμφανίζεται τώρα βελτιωμένη κατά 28% (NEDC). Αν στην όλη εξίσωση συμπεριλάβει κανείς το νέο Kuga Plug-In Hybrid, το οποίο έχει την ικανότητα να κινηθεί με μηδενικές εκπομπές ρύπων στο αμιγώς ηλεκτρικό πρόγραμμα λειτουργίας, η μέση κατανάλωση καυσίμου στο σύνολο της γκάμας εμφανίζεται βελτιωμένη κατά 31%.

Το Kuga Plug-In Hybrid και το Kuga EcoBlue Hybrid (το τελευταίο με ήπια υβριδική τεχνολογία 48-volt) εισάγουν εξηλεκτρισμένα συστήματα κίνησης για πρώτη φορά στο μοντέλο. Και οι δύο αυτές εκδόσεις θα διατίθενται ήδη με το λανσάρισμα, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στη χρονιά που διανύουμε. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το Kuga Hybrid με αυτοφορτιζόμενη, πλήρως υβριδική τεχνολογία. Το νέο Kuga θα διατίθεται επίσης με κινητήρες ντίζελ και βενζίνης, EcoBlue και EcoBoost αντίστοιχα.

Με γνώμονα την απόδοση

Το νέο Kuga είναι το πρώτο SUV που βασίζεται στη νέα, παγκόσμια και ευέλικτη πλατφόρμα της Ford με μετάδοση της κίνησης στους εμπρός τροχούς, η οποία υποστηρίζει σημαντικές βελτιώσεις στην αεροδυναμική, προς όφελος της απόδοσης, καθώς και μειώσεις σε βάρος, έναντι των απερχόμενων μοντέλων, μέχρι 80 κιλά. Η εκτεταμένη χρήση αλουμινίου έχει μειώσει το βάρος στο σύνολο της κατασκευαστικής δομής του, ενώ μεταξύ των «μέτρων εξοικονόμησης» που συνετέλεσαν προς την κατεύθυνση αυτή, είναι οι αλουμινένιοι βραχίονες ελέγχου της ανάρτησης (- 6,8 κιλά), ένας συνθετικός-αλουμινένιος προφυλακτήρας (- 6,1 κιλά) και το ελαφρύτερο σύστημα πέδησης, που εξοικονομεί με τη σειρά του 0,8 κιλά. Περαιτέρω μειώσεις βάρους επιτυγχάνονται με τη χρήση ελαφρύτερων μοκετών, κοίλων αμορτισέρ, ακόμα και ηχείων νεοδυμίου για το ηχοσύστημα.

Η αεροδυναμική απόδοση του νέου Kuga έχει βελτιωθεί συγκριτικά με εκείνη του απερχόμενου μοντέλου, παρά την αύξηση των συνολικών διαστάσεων του αμαξώματος. Τα βελτιστοποιημένα καλύμματα-ποδιές στο κάτω τμήμα του αμαξώματος, οι τσιμούχες στις πόρτες και οι ράγες οροφής που δεν προεξέχουν συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης κατά περίπου 4%.

Ποικίλη γκάμα κινητήρων

Kuga Plug-In Hybrid:

Συνδυάζει ένα βενζινοκινητήρα 2.5 λίτρων που λειτουργεί σύμφωνα με τον κύκλο Atkinson, ηλεκτροκινητήρα και γεννήτρια με μπαταρία ιόντων λιθίου 14,4 kWh.

Η μπαταρία μπορεί να φορτίζεται μέσω μιας υποδοχής φόρτισης στον εμπρός προφυλακτήρα αλλά και αυτόματα εν κινήσει, μέσω της τεχνολογίας αναγεννητικής πέδησης που ανακτά την κινητική ενέργεια η οποία συνήθως χάνεται στο φρενάρισμα.

Οι οδηγοί μπορούν να επιλέγουν πότε και πώς να αξιοποιούν την ενέργεια της μπαταρίας χρησιμοποιώντας τα προφίλ EV Auto, EV Now, EV Later και EV Charge. Όταν η μπαταρία φτάνει στο κατώτερο επίπεδο φόρτισης, το Kuga αυτόματα επιστρέφει σε EV Auto συμπληρώνοντας για μέγιστη οικονομία καυσίμου την ισχύ του βενζινοκινητήρα με υποβοήθηση από τον ηλεκτροκινητήρα με χρήση της ανακτημένης ενέργειας.

 

Kuga EcoBlue Hybrid:

Ο 2.0 λίτρων EcoBlue diesel κινητήρας των 150 ίππων αναβαθμίζεται με τη χρήση ήπιας υβριδικής τεχνολογία 48-volt.

Μία ενσωματωμένη μίζα/γεννήτρια (BISG) με κίνηση μέσω ιμάντα αντικαθιστά τον στάνταρ εναλλάκτη, επιτρέποντας την ανάκτηση και αποθήκευση ενέργειας κατά την επιβράδυνση σε μία αερόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου 48 Volt.

Το σύστημα BISG λειτουργεί και σαν μοτέρ, χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη ενέργεια τόσο για την παροχή πρόσθετης ροπής υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης και επιτάχυνσης, όσο και για τη λειτουργία των περιφερειακών ηλεκτρικών συστημάτων του οχήματος. Με το σύστημα των 48 Volt, η τεχνολογία Auto Start-Stop του Kuga λειτουργεί σε περισσότερες περιπτώσεις, για πρόσθετη εξοικονόμηση καυσίμου.

Kuga EcoBoost:

Ο κινητήρας 1.5 λίτρων EcoBoost διατίθεται σε εκδόσεις με 120 και 150 ίππους. Με την υποστήριξη του πρώτου στη βιομηχανία συστήματος απενεργοποίησης κυλίνδρου της Ford για τρικύλινδρο κινητήρα, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί αυτόματα να απενεργοποιήσει έναν από τους κυλίνδρους σε συνθήκες κίνηση με χαμηλά φορτία.

Kuga EcoBlue:

Οι κινητήρες 2.0 λίτρων EcoBlue και 1.5 λίτρου EcoBlue που αποδίδουν αντίστοιχα ισχύ 190 ίππων και 120 ίππων βελτιστοποιούν την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων με συστήματα και τεχνολογικές εφαρμογές όπως ο ψεκασμός καυσίμου υψηλής πίεσης και η ενσωματωμένη πολλαπλή εισαγωγής.

Kuga Hybrid:

Η συγκεκριμένη έκδοση του Kuga αναμένεται αργότερα μέσα στη χρονιά που διανύουμε, χρησιμοποιώντας ένα αυτοφορτιζόμενο, πλήρες υβριδικό σύστημα κίνησης που προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία. H μονάδα κίνησης συνδυάζει ένα βενζινοκινητήρα 2.5 λίτρων που λειτουργεί σύμφωνα με τον κύκλο Atkinson, ηλεκτροκινητήρα, γεννήτρια, μπαταρία ιόντων λιθίου και αυτόματο, power-split κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο έχει εξελίξει η Ford.

Νίκος Τσάδαρης

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.