Στο βουνό με το ηλεκτρικό Mini

Από το Μόναχο στις Άλπεις με μηδενικούς ρύπους


AUTO
13:20
25/01/2020
Στο βουνό με το ηλεκτρικό Mini
1
loading

Το κάλεσμα του βουνού γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό το χειμώνα. Άλλωστε δεν είναι και λίγες οι βουνοκορφές που προσελκύουν το ενδιαφέρον των φίλων των χειμερινών σπορ, κυρίως από το Μόναχο και τη γύρω περιοχή. Μία αυθόρμητη βόλτα για σκι ή έλκηθρο δεν αφήνει ασυγκίνητους τους κατοίκους της Βαυαρικής πρωτεύουσας. Άλλωστε, ακόμα και από το κέντρο της πόλης, τα βουνά μοιάζουν να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

Επιπλέον, μία ημερήσια εκδρομή στο χιόνι συνιστά νέα πρόκληση για την ηλεκτροκίνηση, σε διαδρομές εκτός των ορίων της πόλης, όπου μπορούν να δοκιμαστούν τις ικανότητες του νέου Mini Cooper SE (κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο: 16,8 – 14,8 kWh/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 0 g/km) τον χειμώνα.

Υπάρχουν πολλά χιονοδρομικά κέντρα όπου μπορεί κανείς να φτάσει σχετικά γρήγορα. Εισαγωγή προορισμού ‘Sölden, Austria’ στο στάνταρ σύστημα πλοήγησης. Λόγω της θέσης του σε υψόμετρο περίπου 1.350 μ και με δύο παγετώνες εκεί όπου εκτείνονται οι πίστες του σκι, το θέρετρο αυτό στην καρδιά της κοιλάδας Tyrolean Ötztal είναι γνωστό ότι μαζεύει χιόνι από τα τέλη του φθινοπώρου. Πρόκειται για έναν κοντινό προορισμό όπου μπορεί κανείς να φτάσει με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η απόσταση από το BMW Welt στο Μόναχο μέχρι το σταθμό του τελεφερίκ Gaislachkoglbahn στο Sölden είναι ακριβώς 200 χλμ.

Η αυτονομία του Cooper SE στον επίσημο κύκλο δοκιμών κυμαίνεται μεταξύ 235 και 270 χλμ, οι τιμές αυτές που μπορούν να επιτευχθούν με την προϋπόθεση ότι ολόκληρη η ισχύς του κινητήρα (184 ίπποι) δεν χρησιμοποιείται συνεχώς.

Η διαδρομή από τα νότια του Μονάχου μέχρι το χιονοδρομικό, οδηγεί αρχικά στον αυτοκινητόδρομο 95. Σύντομα, οι πρόποδες των Άλπεων αρχίζουν να γίνονται ορατές στη δεξιά και αριστερή πλευρά του δρόμου. Ταξιδεύοντας με ενεργό το Green mode, η απόκριση του γκαζιού είναι ρυθμισμένη με γνώμονα την απόδοση. Το Cooper SE πλησιάζει στο όρος Zugspitze. Από το Garmisch-Partenkirchen, η πορεία συνεχίζεται με νοτιοανατολική κατεύθυνση προς το σύνορο μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας, στην παραμεθόριο πόλη του Mittenwald.

Εναλλακτικά, τα Driving Modes προσφέρουν τη ρύθμιση Green+ όπου απενεργοποιείται επιπλέον η θέρμανση για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και αύξηση της αυτονομίας, χωρίς αυτό να είναι πραγματικά απαραίτητο. Το Mini Electric διαθέτει 2ζωνικό, αυτόματο έλεγχο κλιματισμού στάνταρ, η εσωτερική θέρμανση παράγεται μέσω μιας αντλίας θερμότητας που ανακτά τη θερμότητα η οποία αποβάλλεται από το μοτέρ, τη μονάδα ελέγχου κίνησης, τη μπαταρία υψηλής τάσης και από τον εξωτερικό αέρα, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι πηγές θερμότητας μαζί να παράγουν ευχάριστες θερμοκρασίες.

Η θέρμανση βασίζεται στην αρχή της υψηλής απόδοσης και χρησιμοποιεί μέχρι 75% λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με ένα συμβατικό, ηλεκτρικό σύστημα του είδους, διαμορφώνοντας ένα άνετο & ζεστό περιβάλλον ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοριέται μπουφάν του σκι, σκουφί και γάντια μέσα στο αυτοκίνητο. Πόσο μάλλον αφού το πορτμπαγκάζ προσφέρει άφθονο χώρο για ογκώδη, σπορ ρούχα, πέραν του εξοπλισμού του σκι και ένα έλκηθρο. Χάρη στην έξυπνη εγκατάσταση της μπαταρίας υψηλής τάσης στο κεντρικό τούνελ σε ενδοδαπέδια διάταξη, η χωρητικότητα από 211 και 731 λίτρα του χώρου αποσκευών είναι ακριβώς ίδια με των συμβατικών εκδόσεων του 3θυρου Mini.

Ακολουθώντας τους επαρχιακούς δρόμους της Αυστρίας, το Cooper SE φθάνει σε υψόμετρο 1.200 μ, στο Τυρολέζικο χωριό του Ζέεφελντ (Seefeld). Το μέρος είναι ιδανικό για cross-country σκι, ενώ το Cooper SE κινείται με άνεση στους δρόμους που οδηγούν στο διάσελο. Στροφές φουρκέτες και χιόνι προσφέρουν άφθονες ευκαιρίες για να δοκιμαστεί το ταλέντο του στη διασκεδαστική οδήγηση. Το σύστημα ελέγχου ευστάθειας με ενεργοποιητή περιορισμού ολίσθησης τροχών επιτρέπουν γρήγορη και ακριβή απόκριση στις μεταβαλλόμενες οδηγικές συνθήκες, ενώ αυξάνουν την ευελιξία, ανέκαθεν σήμα κατατεθέν της μάρκας.

Παρά τα γρήγορα κομμάτια της διαδρομής, τις ενεργοβόρες ανηφόρες και τις χαμηλές θερμοκρασίες, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά αποθέματα ενέργειας  καθώς το αυτοκίνητο φτάνει στα περίχωρα του Ζέλντεν (Sölden), χάρη στην σύγχρονη τεχνολογία των μπαταριών, των οποίων η  χωρητικότητα των κυψελών αυξήθηκε στην τελευταία γενιά. Ταυτόχρονα, η σταθερότητα του κύκλου αποφόρτισης βελτιστοποιήθηκε, κάτι που αυξάνει την αντοχή της μπαταρίας υψηλής τάσης και ως εκ τούτου, η εγγύηση, που ισχύει για μία περίοδο οκτώ ετών μετά την πρώτη ταξινόμηση, επεκτάθηκε χιλιομετρικά στα 160.000 χλμ.

Ενώ οι ιδιοκτήτες διασκεδάζουν στις χιονισμένες πλαγιές, το Cooper SE μπορεί να επαναφορτίζεται σε ένα σημείο φόρτισης κοντά στο σταθμό της κοιλάδας. Η ικανότητα φόρτισης των 11 kW, αρκεί για την πλήρη φόρτιση μιας άδειας μπαταρίας σε 3,5 ώρες. Επιπλέον, η μπαταρία και η μονάδα φόρτισης του Cooper SE είναι κατάλληλες για ταχεία φόρτιση με συνεχές ρεύμα έως 50 kW, γεγονός που επιτρέπει μία πλήρη φόρτιση σε λιγότερο από 1,5 ώρα.

Η διασκέδαση στο χιόνι μπορεί να «ανέβει επίπεδο», για όσους το επιθυμούν. Το τελεφερίκ Gaislachkoglbahn ανεβάζει τους σκιέρ σε υψόμετρο έως 3.040 μ σε δύο στάδια. Η διαδρομή μέχρι το εστιατόριο “Ice Q” στην κορυφή του βουνού διαρκεί λιγότερο από ένα τέταρτο. Αυτός ο φουτουριστικός γυάλινος κύβος αποτέλεσε κινηματογραφικό σκηνικό για την ταινία του James Bond “Spectre”. Το Ζέλντεν (Sölden) προσφέρει πίστες σκι συνολικού μήκους 144 χλμ με διάφορα επίπεδα δυσκολίας και τρεις βασικές κορυφές ύψους πάνω από 3.000 m. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Schwarze Schneid στα 3.340 μ. Ξεκινώντας από την κορυφή, οι σκιέρ μπορούν να κατέβουν μία πλαγιά μήκους15 χλμ καλύπτοντας υψομετρική διαφορά 1.970 μ. Επίσης, υπάρχει μία πίστα για έλκηθρο μήκους 7,3 χλμ από το μεσαίο σταθμό του Gaislachkoglbahn μέχρι την κοιλάδα.

Λίγο πριν την τελευταία κατάβαση της ημέρας, ήρθε η ώρα για την εφαρμογή Mini Connected Remote. Η πρόοδος της διαδικασίας φόρτισης δεν είναι η μοναδική παράμετρος που μπορείτε να παρακολουθήσετε από απόσταση. Μία άλλη απομακρυσμένη λειτουργία είναι η ενεργοποίηση του ανεξάρτητου καλοριφέρ του Cooper SE. Εισάγετε την επιθυμητή ώρα εκκίνησης στο smartphone, και το χρονόμετρο θα ενεργοποιήσει τη θέρμανση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Η βόλτα αυτή έφερε το Cooper SE στο επίκεντρο της προσοχής όσων βρίσκονταν στην κοιλάδα Ötztal. Ο κόσμος ρωτούσε για την έναρξη πωλήσεων (από τον Μάρτιο του 2020), όπως και για την επιτάχυνση (0 - 60 χλμ/ώρα σε 3,9 δεύτερα και 0 - 100 χλμ/ώρα σε 7,3 δευτερόλεπτα).

Τελικά, με όλα τα προαναφερόμενα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, 100 000 άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο της Mini.

Νίκος Τσάδαρης

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Giorgis

    Κάποια μέρα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα υπάρχουν πρίζες κάθε 50 μέτρα σε όλους τους δρόμους. Τα βενζινάδικα θα έχουν αντικαταστήσει τις αντλίες με ταχυφορτιστές (συμβαίνει ήδη στη Νορβηγία) και η ΛΕΑ θα παρέχει ασύρματη φόρτιση εν κινήσει. Θα μπορείς δηλαδή να ταξιδεύεις ασταμάτητα για όση απόσταση θέλεις αφού θα υπάρχει και η αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 5 που θα οδηγεί το αυτοκίνητο ενώ εσύ θα παίρνεις έναν υπνάκο ή θα χαζεύεις στο internet ψάχνοντας για τα αξιοθέατα του προορισμού σου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει