Με κωδικό όνομα «Loki», το εντελώς αθόρυβο stealth όχημα χιονιού θα αναλάβει να μεταφέρει για λογαριασμό του καναδικού στρατού τις δυνάμεις σε απόρρητες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με αναφορά του δικτύου CBS, το υπουργείο Άμυνας του Καναδά ανέθεσε στη φίρμα από το Οντάριο CrossChasm Technologies να κατασκευάσει το stealth snowmobile με κόστος 470.000 ευρώ (620.000 δολάρια).

Οι λεπτομέρειες του απόρρητου σχεδίου καλύπτονται από μυστήριο, όπως θα περίμενε άλλωστε κανείς. Το βασικό χαρακτηριστικό ωστόσο του οχήματος είναι η εντελώς αθόρυβη λειτουργία του, που θα το κάνει να περνά απαρατήρητο και βασίζεται στην υβριδική κατασκευή του. Ο χειριστής θα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει επιλογές τροφοδοσίας, γυρνώντας από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης στο αθόρυβο ηλεκτρικό μοτέρ.

Το πρωτότυπο φέρεται να δοκιμάζεται ήδη από το καναδικό επιτελείου στρατού, το οποίο υποβάλει το όχημα χιονιού σε αμείλικτες δοκιμασίες αντοχής και ταχύτητας.

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Καναδά όσο και ο αντιπρόσωπος της CrossChasm αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις φήμες για την κατασκευή του stealth snowmobile αλλά και τη χρήση του.

Ο Michael Byers ωστόσο, πρώην υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της British Columbia, είπε στο CBC: «Δεν βλέπω να έχουμε επαρκείς ενδείξεις ότι εγκληματίες και τρομοκράτες βολτάρουν ανενόχλητοι στα βόρεια του Καναδά με οχήματα χιονιού που μας αναγκάζουν να τους παρακολουθούμε … Δεν μπορώ παρά να διερωτηθώ αν βλέπουν πράγματι παρά πολλές ταινίες του Τζέιμς Μποντ!».

Γιατί λοιπόν ο Καναδάς χρειάζεται ένα αλπικό όχημα που να περνά απαρατήρητο παραμένει το μεγάλο ερώτημα. Σε μια χώρα μάλιστα που δεν διαθέτει εχθρούς στον παγωμένο βορρά!

Παρά ταύτα, η χώρα ξόδεψε ευχαρίστως μισό εκατομμύριο ευρώ για το stealth snowmobile. Ίσως η όλη απόπειρα να εγγράφεται απλώς στην επίδειξη στρατιωτικής υπεροχής που κάνει ο Καναδάς στις παγωμένες αρκτικές περιοχές του…