Η Octavia είναι ένα πολύ σημαντικό μοντέλο για τη Skoda, όχι μόνο γιατί σηματοδότησε τη νέα εποχή της εταιρείας, αλλά γιατί από το 1996 που εμφανίστηκε, έχει κατασκευαστεί περισσότερες από 3.700.000 φορές.

Φυσικά η 3η κατά σειρά Octavia θέλει να συνεχίσει αυτή την επιτυχημένη πορεία και προκειμένου να το επιτύχει έχει αναβαθμιστεί συνολικά. Αυτό το αντιλαμβάνεσαι ευθύς εξαρχής, μιας και οι εξωτερικές της διαστάσεις έχουν μεγαλώσει αισθητά: Tο μήκος της έχει αυξηθεί κατά 9 εκατοστά και φτάνει πλέον σχεδόν τα 4,67 μέτρα, ενώ το μεταξόνιό της είναι στα 2,69 μέτρα.

Παράλληλα, έχει υιοθετηθεί η νέα, εμφανώς πιο σύγχρονη και χαρακτηριστική μάσκα (μαζί βέβαια με το ανανεωμένο λογότυπο), που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με το Rapid, ενώ γενικά η αύξηση των διαστάσεων κολακεύει την όλη εικόνα της δεύτερης πιο μεγάλης λιμουζίνας της Skoda.

Η οποία και σε αυτήν τη γενιά της μένει πιστή στο αμάξωμα των τριών όγκων αλλά και στο συνδυασμό του με την πολύ πρακτική 5η πόρτα, που παραδοσιακά αποτελεί το σήμα κατατεθέν του μοντέλου. Ακριβώς όπως χαρακτηριστικό της Octavia είναι και το μεγάλο πορτμπαγκάζ, που εδώ έχει φτάσει σε τεράστιες διαστάσεις, μιας και η κανονική χωρητικότητά του είναι ούτε λίγο ούτε πολύ 590(!) λίτρα. Τα οποία αν διπλωθεί η πλάτη του πίσω καθίσματος (προκύπτει ένας σχεδόν επίπεδος χώρος φόρτωσης) φτάνουν μέχρι και τα 1.590, με το αντίστοιχο ωφέλιμο μήκος να είναι 2,74 μέτρα.

Κι αν το μεγάλο πορτμπαγκάζ ήταν αναμενόμενο -λόγω της παράδοσης που προαναφέραμε- οι τόσο καλοί χώροι στο εσωτερικό είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Σαφώς και η προηγούμενη γενιά δεν ήταν στενάχωρη, όμως εδώ, στην καινούργια, οι σχεδιαστές της Skoda εκμεταλλεύθηκαν πλήρως και την αύξηση του μήκους και κυρίως αυτή του μεταξονίου και εξασφάλισαν ότι ακόμα και 5 ενήλικες θα μετακινηθούν με άνεση. Με τους τρεις πίσω να έχουν αρκετό αέρα, τόσο για τα πόδια όσο και για τα κεφάλια τους.

Η οικογενειακή διάσταση λοιπόν καλύπτεται και με το παραπάνω, ενώ ο εσωτερικός διάκοσμος είναι εδώ σαφώς πιο μοντέρνος και ποιοτικός. Μην περιμένετε πάντως σχεδιαστικά τρικ για χάρη του πρόσκαιρου εντυπωσιασμού, μιας και η εικόνα παραμένει (επίσης παραδοσιακά) σοβαρή και μάλλον και διαχρονική. Παράλληλα η high tech πλευρά εξασφαλίζεται από τη μεγάλη οθόνη των 8 ιντσών που συνοδεύει το κορυφαίο σύστημα infotainment και πλοήγησης που είναι διαθέσιμο.

Η νέα Octavia πάντως εμφανίζεται αναβαθμισμένη και κάτω από το εξωτερικό περίβλημα, μιας και βάση της είναι το νέο πλαίσιο MQB του ομίλου VW, που όπως και στα άλλα μοντέλο που χρησιμοποιείται εξασφαλίζει και εδώ μια μείωση του βάρους σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθίσταται. Εδώ αυτή η εξοικονόμηση φτάνει τα 102 κιλά, γεγονός βέβαια που έχει θετική επίδραση τόσο στις επιδόσεις όσο και στην αίσθηση που εισπράττει ο οδηγός από το αυτοκίνητο στο δρόμο. Φυσικά από αυτό ευνοούνται ακόμα περισσότερο οι βασικοί κινητήρες που είναι ο ολοκαίνουργιος 1.2 TSI των 105 ίππων (υπάρχει και με 86, αλλά προς το παρόν δεν είναι βέβαια ότι θα έρθει στη χώρα μας) και ο επίσης καινούργιος 1.6 TDI, με την ίδια ονομαστική απόδοση.

Την γκάμα συμπληρώνουν ο 1.4 TSI με 140 ίππους, ενώ κορυφαίος βενζίνης είναι ο 1.8 TSI, που έχει και πίσω ανάρτηση με πολλαπλούς συνδέσμους (στάνταρ πάνω από τους 150 ίππους και στις μελλοντικές τετρακίνητες εκδόσεις). Ο top diesel είναι δίλιτρος με 150 ίππους, οπότε αρκείται και αυτός στον ημιάκαμπτο πίσω άξονα.

Συνολικά το οδηγικό προφίλ του νέου Skoda είναι ιδιαίτερα καλό, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην άνεση, ενώ σε κάθε περίπτωση τόσο ο 1.4 TSI με τους 140 ίππους όσο και ο 1.6 TDI και καλή απόκριση στο γκάζι έχουν και δεν δείχνουν να πιέζονται σε όλο το φάσμα λειτουργίας τους.

Παράλληλα, είναι και οικονομικοί, με το σύστημα start stop να είναι στάνταρ. Στον εξτρά εξοπλισμό πάντως περιλαμβάνονται και αυτόματα κιβώτια DSG με 7 σχέσεις για όλους τους TSI από 105 ίππους και πάνω και τον 1.6 TDΙ και με 6 για το δίλιτρο diesel.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως ο 1.6 TDI στην έκδοσή του GreenLine μπορεί να επιδείξει μια μέση κατανάλωση 3,4 λίτρων πετρελαίου ανά 100 χιλιόμετρα και εκπομπές CO2 89 γραμμαρίων το χιλιόμετρο.

Στην Ελλάδα η καινούργια Skoda Octavia αναμένεται μετά το Πάσχα που φέτος είναι στις αρχές Μαΐου, σε τρία επίπεδα εξοπλισμού, τα Active, Ambition και Elegance και με τη λίστα των εξτρά να περιλαμβάνει όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας. Όσο για τις τιμές της αναμένεται να ξεκινούν πάνω κάτω από τις 16.000 ευρώ για τη βασική της έκδοση 1.2 TSI Αctive.

Πηγή: autotriti.gr