Πολύ πριν εμφανιστούν στην αγορά τα πανάκριβα SUV πολυτελείας όπως η Bentley Bentayga, η Rolls Royce Cullinan, η Lamborghini Urus, υπήρχε το LM002.

Ένα θηριώδες όχημα περιορισμένης παραγωγής που κατασκεύαζε η Lamborghini από το 1986 έως το 1993. Το βάρους 2,7 τόννων πολυτελές LM002 είχε στρατιωτικές καταβολές, καθώς προοριζόταν για στρατιωτική χρήση. Το project όμως απέτυχε και έτσι το επιβλητικό SUV βγήκε στην παραγωγή.

Η ιταλική εταιρεία πειραματίστηκε αρκετά στον τομέα των εκτός δρόμου οχημάτων παρουσιάζοντας δύο πρωτότυπα, το Cheetah και το LM001, τα οποία όμως δεν πέρασαν ποτέ στην παραγωγή. Το τρίτο ήταν το LM002, το οποίο είχε διαφορετική τύχη καθώς ήταν το πρώτο SUV παραγωγής της Lamborghini καθώς και το πρώτο όχημα της ιταλικής μάρκας με τετρακίνηση.

f9r6ncc2

Χρησιμοποιούσε τον V12 5,2 λίτρων της Countach που απέδιδε 450hp και μπορούσε να κινηθεί απροβλημάτιστα σε κάθε έδαφος. Παρά το βάρος του, χρειαζόταν 7,8 δευτερόλεπτα για τη διαδικασία του 0-100 χλμ/ώρα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα που μπορούσε να αναπτύξει ήταν 210 χλμ/ώρα.

Όλα αυτά βέβαια με το ανάλογο κόστος, καθώς το ρεζερβουάρ των 290 λίτρων μετά βίας έβγαζε 800 χλμ.

Για τους πιο απαιτητικούς υπήρχε η επιλογή του V12 7,2 λίτρων της Lamborghini που εφοδίαζε σκάφη της κατηγορία 1 του Πρωταθλήματος powerboats!

Μόλις 328 LM002 βγήκα στην παραγωγή με τα περισσότερα από αυτά να διατίθενται σε πλούσιους και ηγέτες κρατών. Ο πρώην πρόεδρος της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι είχε παραγγείλει 100 μονάδες για τον στρατό του. Στους διάσημους ιδιοκτήτες περιλαμβάνονται επίσης ο βαρώνος της κοκαΐνης, Πάμπλο Εσκομπάρ, ο γιος του Σαντάμ Χουσεϊν, Ουντάι, ο Σουλτάνος του Μπρουνεϊ, ο Μάικ Τάισον, η Τίνα Τέρνερ και ο Σιλβέρστερ Σταλόνε.

88zh8zol

Η τιμή ενός καινούργιου LM002 το 1990 ήταν στις ΗΠΑ 158.000 δολάρια ποσό που σε σημερινά λεφτά αντιστοιχεί περίπου σε 300.000 δολάρια.

Σήμερα, η «Rambo Lambo», όπως έχει μείνει στην ιστορία, αποτελεί αντικείμενο του πόθου για αρκετούς συλλέκτες. Κάποια, μάλιστα, που βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, πωλούνται σε δημοπρασίες ακόμα και μισό εκατομμύριο δολάρια.