Το υπερθέαμα του Red Bull X-Fighters επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά από 3 χρόνια και το έκανε εντυπωσιακά. Άλματα που κόβουν την ανάσα, απρόοπτα και εκπλήξεις έδωσαν νέα τροπή στη βαθμολογία του θεσμού.

Σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο διάσημες αρένες για Freestyle Motocross, στην Glen Helen της Καλιφόρνια, οι 20 οδηγοί του θεσμού αναζήτησαν την νίκη.

Ο Tom Pagés μετά από δύο χρόνια αποχής έδωσε και πάλι το παρόν και μάλιστα πολύ πειστικά. Έφτασε στον τελικό και μάλιστα με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, θυμίζοντας παλαιότερες εποχές, καθώς έφτασε εκεί χωρίς να πραγματοποιήσει ούτε ένα backflip!

Στον τελικό μονομάχησε με τον τοπικό Todd Potter που ήταν και ο νικητής της ημέρας. Σαν στο σπίτι του –που είναι κοντά ούτως ή άλλως – ο Potter αξιοποίησε το πλεονέκτημα της έδρας, με τα τεράστια άλματα της Glen Helen που κρατούν τον οδηγό για πολλή ώρα στον αέρα.

Στα προημιτελικά, η πρώτη μονομαχία έγινε ανάμεσα στον αυστραλό Rob Adelberg και τον αμερικάνο Wes Agee.

Ο Rob Adelberg οδηγούσε με ένα ράγισμα στο σαγόνι του από τις δοκιμές της προηγούμενης ημέρας, που δεν τον εμπόδισε να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έξι φιγούρες μεταξύ των οποίων ένα Cordova Back Flip και ένα μεγάλο Cliffhanger. Όμως έμεινε από χρόνο και δεν κατάφερε να εκτελέσει παρά μόνο τις 5 από τις 6 και αυτό του κόστισε στη βαθμολογία.

Σε καλύτερη κατάσταση, ο Wes Agee έδωσε τη δική του παράσταση, πλήρη, χωρίς λάθη και με πρωτοφανείς εκτάσεις. Με καλή ροή και απόλυτο έλεγχο πέρασε άνετα στον ημιτελικό στην πρώτη του παρουσία σε Red Bull X-Fighters.

Την δεύτερη θέση στον ημιτελικό κέρδισε ο Todd Potter αφήνοντας εκτός τον Levi Sherwood που ήταν και ο νικητής του πρώτου αγώνα της χρονιάς στο Dubai. Ο Νεοζηλανδός ήταν εμφανές ότι δεν ένιωθε άνετα στον υπερμεγέθη στίβο. Δεν πέρασε από το άλμα των 30 μέτρων και μια σειρά από μικρά τεχνικά λάθη επισκίασαν τις κατά τα άλλα εκπληκτικές του φιγούρες.

Από την άλλη ο Todd Potter που προπονείται σε αυτόν ακριβώς τον στίβο ήταν φανερό ότι αισθανόταν πιο άνετα περνώντας με άνεση από όλα τα άλματα. Ένα εντυπωσιακό whip flip και ένα από τα καλύτερα cliffhanger backflip ήταν αρκετά να του δώσουν το εισιτήριο για τον ημιτελικό

Τραυματισμένος στον ώμο ο χιλιανός Javier Villegas κατάφερε να βγάλει δύο προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου και του εντυπωσιακού suicide flip με προσγείωση χωρίς τα χέρια στο τιμόνι.

Ο ιάπωνας Eigo Sato από την άλλη ήθελε απλά την πρόκριση και γι’ αυτό επιχείρησε την πιο σύνθετη φιγούρα του αγώνα. Ένα one handed side saddle take of – indy air – to one-handed landing που χειροκροτήθηκε ανάλογα, όμως δεν ήταν αρκετό απ’ ότι φάνηκε. Ο Villegas πέρασε στα ημιτελικά.

Ο πρωταθλητής του 2011, Dany Torres εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από το τραυματισμένο του πόδι με αποτέλεσμα να μην περάσει από όλα τα εμπόδια ενώ γλίτωσε οριακά μια πτώση.

Η πρόκριση για τον γάλλο Tom Pagès που επέστρεψε στη δράση ήταν πιο εύκολη απ’ ότι φανταζόταν. Παρότι δεν έκανε κάποιο backflip, η τεχνική του και τα whips ήταν κορυφαία και αψεγάδιαστα. Ο Pages ξεσήκωσε τους θεατές και κατάφερε να περάσει στον ημιτελικό ουσιαστικά στο πρώτο Red Bull X-Fighters μετά από 2 χρόνια απουσίας.

Στον πρώτο ημιτελικό ο Javier Villegas είχε να αντιμετωπίσει τον ιπτάμενο τοπικό Todd Potter. Παρά τον τραυματισμό του ξεκίνησε πολύ καλά, στο τέλος όμως της προσπάθειας, ο ώμος του τον πρόδωσε.

Ο Todd Potter περιγράφει τον στίβο σαν μεγάλο, «κακό» και λίγο απ’ όλα. Έτσι ήταν και το πρόγραμμά του για τον ημιτελικό. Μεγάλη ποικιλία, πολλή ώρα στον αέρα, άψογο στιλ, ακρίβεια στην εκτέλεση και πρωτοεμφανιζόμενοι συνδυασμοί σήκωσαν όρθιους τους θεατές και τελικά έστειλαν τον τοπικό ήρωα στον μεγάλο τελικό.

Στον άλλο ημιτελικό ο αμερικάνος Wes Agee στην πρώτη του συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση, ξεκίνησε πολύ πειστικά. Όμως ένα πρόβλημα με τη μοτοσυκλέτα τού κόστισε περίπου 30” από τον χρόνο του και πλέον οι πιθανότητες ήταν ελάχιστες. Σε μια προσπάθεια ανάκτησης βαθμών έκανε ένα απίστευτο άλμα στα 20 μέτρα ύψος και ταυτόχρονα ένα cordova flip.

Ο Γάλλος γνωρίζοντας ότι έχει το προβάδισμα, έκανε ένα ασφαλές πρόγραμμα που του επέτρεψε αν κρατήσει δυνάμεις και για τον τελικό. Πέρασε από όλα τα εμπόδια εκτελώντας υποδειγματικά μια σειρά από τα «παλιά, καλά κόλπα».

Στον τελικό η ένταση είχε φτάσει στο κατακόρυφο. Ο Potter μπήκε δυναμικά και εκτέλεσε μια αλλόκοτη παράσταση με αδιάκοπη εναλλαγή φιγούρων. Τον περισσότερο χρόνο ήταν ανάποδα με τη μοτοσυκλέτα στον αέρα, δείχνοντας σπάνια τεχνική και ακρίβεια.

Ο Thomas Pagès από την άλλη είχε έναν κρυμμένο άσσο στο μανίκι που όλοι γνώριζαν και περίμεναν ότι τον φύλαγε για τον τελικό. Ο Pages όμως τον κράτησε κρυφό αφού προφανώς λόγω κούρασης απόφυγε μια φιγούρα υψηλού ρίσκου, ειδικά με τον αέρα που φυσούσε. Η απόδοσή του στον τελικό δεν ήταν η καλύτερη της ημέρας ωστόσο η 2η θέση είναι το καλύτερό του αποτέλεσμά του σε αγώνα Red Bull X-Fighters!

Θριαμβευτής της βραδιάς ήταν τελικά ο Todd Potter και η συνολική κατάταξη:

Red Bull X-Fighters Glem Helen USA:

1. Todd Potter (USA)
2. Thomas Pagès (FRA)
3. Wes Agee (USA)
4. Javier Villegas (CHL)
5. Eigo Sato (JAP)
6. Rob Adelberg (AUS)
7. Levi Sherwood (NZL)
8. Dany Torres (ESP)
9. Maikel Melero (ESP)
10. Nick Dunne (USA)
11. Martin Koren (CZE)

Η βαθμολογία μετά από 2 αγώνες έχει διαμορφωθεί ως εξής:

1. Todd Potter 135
2. Levi Sherwood 130
3. Javier Villegas 120
4. Rob Adelberg 115
5. Thomas Pagès 80
6. Wes Agee 65
6. Eigo Sato 65
8. Josh Sheehan 55
9. Dany Torres 50
10. Andrè Villa 45

Ο επόμενος γύρος του Red Bull X-Fighters θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις φυλακές του Γιεντί Κουλέ(!) στις 16 Ιουνίου.

Δείτε το βίντεο από τον αγώνα με τους πιο τολμηρούς και θεαματικούς οδηγούς του μηχανοκίνητου αθλητισμού…