Οι πρώτες BMW M4 GT4 τελευταίας εξέλιξης έχουν ήδη παραδοθεί. Μετά από 30.000 περίπου χιλιόμετρα δοκιμών, πολυάριθμες ώρες στην αεροδυναμική σήραγγα, εκτεταμένες μελέτες υποσυστημάτων και επιτυχημένες δοκιμές σε αγωνιστικές συνθήκες, τα πρώτα αυτοκίνητα παραλήφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους σε όλο τον κόσμο την περασμένη Τετάρτη.

Η τελετή παράδοσης στην Ευρώπη έγινε στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης στο συγκρότημα BMW Welt, στο Μόναχο, όπου η M4 GT4 ήταν το πρώτο αγωνιστικό που παραδόθηκε στους ιδιοκτήτες του. Η παράδοση του τελευταίου μοντέλου της γκάμας BMW Motorsport στους πελάτες έγινε πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία και τα αυτοκίνητα είναι έτοιμα να μπουν στην πίστα.

mdnadab3

Κάποιοι παλιοί πελάτες της αγωνιστικής ομάδας είχαν προσκληθεί στο BMW Welt για να παραλάβουν το νέο τους αγωνιστικό στα πλαίσια αποκλειστικής εκδήλωσης. Μετά την επίσημη παράδοση των αυτοκινήτων ακολούθησε γεύμα και στη συνέχεια τα αγωνιστικά φορτώθηκαν σε τρέιλερ και φορτηγά προς αναχώρηση. Σύντομα οι πρώτες M4 GT4 θα παρουσιαστούν σε αγώνες της Βόρειας Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ασίας.

Στην εξέλιξη του αυτοκινήτου δε συνέβαλε μόνο η μεγάλη εμπειρία του αγωνιστικού τμήματος της μάρκας, καθώς συμμετείχαν και διάφορες ιδιωτικές ομάδες που συνεργάζονται για χρόνια, όπως η Schubert Motorsport, η Walkenhorst Motorsport και η Sorg Rennsport, ώστε να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες απαιτήσεις ιδιωτών σε θέματα ευκολίας συντήρησης και κόστους χρήσης. Στις πρώτες της κιόλας δοκιμές σε αγωνιστικό περιβάλλον, η GT4 έπεισε τόσο με τις επιδόσεις, όσο και με την αξιοπιστία της.

mdnadab4

Δοκιμές με τη νέα M4 GT4 έκαναν διάφοροι εργοστασιακοί οδηγοί της BMW, νέοι οδηγοί και αγωνιζόμενοι ιδιώτες σε διάφορες εκδόσεις του αυτοκινήτου, σε μία σειρά από αγωνιστικές πίστες. Στόχος ήταν η ρύθμιση συστημάτων ελέγχου όπως το DSC και το ABS, ώστε να ικανοποιούν τις αγωνιστικές απαιτήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.

Τα αποτελέσματα ήδη μιλούν από μόνα τους, αφού στην πρώτη τους συμμετοχή με την M4 GT4, οι δύο νέοι οδηγοί, ο Ολλανδός Beitske Visser και ο Γερμανός Dennis Marschall κατέκτησαν τη νίκη στην πίστα της Καταλονίας πριν από μερικές εβδομάδες στα πλαίσια του GT4 European Series Southern Cup.

mdnadab2

Επιτυχημένη ήταν και η συμμετοχή της M4 GT4 στην απόλυτη δοκιμή αντοχής, στις 24 Ώρες του Nürburgring στο περίφημο Nordschleife. Ο Γερμανός Dirk Adorf, ο Βρετανός Ricky Collard, και ο Γερμανός Jörg Weidinger  (μηχανικός δοκιμών και εξέλιξης και επιτυχημένος αγωνιζόμενος στο BMW Sports Trophy επί σειρά ετών) μαζί με το Βρετανό αγωνιστικό συντάκτη Jethro Bovingdon, απέδειξαν την αξιοπιστία της M4 GT4 στα πλαίσια ακριβώς του κλασικού αγώνα αντοχής.

Τέλος, να σημειώσουμε για όσους ενδιαφερόμενους ότι, η M4 GT4 είναι διαθέσιμη από 169.000 ευρώ συν ΦΠΑ.

Νίκος Τσάδαρης