H Chevrolet προεκτείνει τις έρευνες και την τεχνογνωσία της στα οχήματα μηδενικών ρύπων, προετοιμάζοντας την επόμενη γενιά του EN-V concept.

Το αναμφισβήτητα πολύ περίεργο –όπως άλλωστε και όλα του είδους του- διθέσιο ηλεκτρικό όχημα, που κωδικοποιήθηκε ως EN-V από τα αρχικά των λέξεων «Electric Networked-Vehicle», είχε εντυπωσιάσει το κοινό, όταν πριν ένα χρόνο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου της Σαγκάης.

Τα στελέχη της Chevrolet θεωρούν απαραίτητη την ανάπτυξη της τεχνολογίας της «εαυτοκίνησης», όπως θα ήταν καλύτερα να την ονομάζαμε, καθώς τα προγνωστικά λένε ότι το 2030 το 60% των κατοίκων του πλανήτη (που ο αριθμός τους θα προσεγγίζει τότε τα 8 δισεκατομμύρια) θα ζούν σε μεγαλουπόλεις, οπότε η κατάληψη όσο το δυνατόν λιγότερου χώρου θα είναι ζωτικής σημασίας.

Το EN-V είναι ένα όχημα μηδενικών εκπομπών ρύπων, που τροφοδοτείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου. Επαναφορτίζεται από μια συμβατική πρίζα νοικοκυριού και ταξιδεύει τουλάχιστον 40 χιλιόμετρα με μία φόρτιση, ένα αποδεκτό εύρος για τις περισσότερες αστικές μετακινήσεις.

Ο συνδυασμός του GPS με την επικοινωνία από όχημα σε όχημα και οι εξ αποστάσεως τεχνολογίες ανίχνευσης, επιτρέπουν στο EN-V μπορεί να κινηθεί και αυτόνομα. Στην αυτόνομη λειτουργία, το EN-V προσφέρει κινητικότητα σε άτομα που δεν μπορούν να χειριστούν διαφορετικά ένα όχημα.

Αξιοποιώντας τις ασύρματες επικοινωνίες, επιτρέπεται στους οδηγούς και στους επιβάτες να επικοινωνούν με ελεύθερα χέρια με τους φίλους ή τους συνεργάτες τους, ενώ βρίσκονται εν κινήσει.

Chevrolet Spark EV

Η εταιρεία, που στις 3 Νοεμβρίου θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην παραγωγή της αμιγώς ηλεκτρικής έκδοσης του Spark, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε περιορισμένες ποσότητες και σε επιλεγμένες πολιτείες των ΗΠΑ (ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται βέβαια και η Καλιφόρνια) από το 2013. Η Chevrolet θα διαθέσει το Spark EV και σε άλλες μεγάλες αγορές, με την ίδια μέθοδο. Λεπτομέρειες για συγκεκριμένες αγορές, το εύρος, τις ποσότητες και τις τιμές θα ανακοινωθούν αργότερα.

Πηγή: 4troxoi.gr