Το Group Lotus (η αυτοκινητοβιομηχανία) και η Team Lotus (η ομάδα του Tony Fernandes), βρέθηκαν για πρώτη φορά σήμερα αντιμέτωποι στις δικαστικές αίθουσες του Λονδίνου, στη διαμάχη τους για τη χρήση του ιστορικού ονόματος στην F1.

Όπως είναι γνωστό, το Group Lotus, υπό την καινούργια διοίκηση του Dany Bahar, αφότου τερμάτισε πρόωρα την άδεια χρήσης του ονόματος που είχε παραχωρήσει στην 1Malaysia Racing του Fernandes, έγινε βασικός σπόνσορας της Renault. O Fernandes από την πλευρά του, αγόρασε τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος Team Lotus, της ξεχωριστής εταιρίας δηλαδή την οποία είχε ιδρύσει ο Colin Chapman για τις αγωνιστικές του δραστηριότητες, και κατείχε ο David Hunt από το 1994, που η αυθεντική ομάδα είχε πάψει να υπάρχει.

Ο Fernandes έχει απευθυνθεί στο Ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου για να επικυρωθεί και δια της νομικής οδού ότι είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του ονόματος Team Lotus και έχει δικαίωμα να το χρησιμοποιεί στην F1. Η ακροαματική διαδικασία αυτής της υπόθεσης θα ξεκινήσει το Νοέμβριο, όπως ανέφερε στο Twitter του ο Fernandes.

Ωστόσο, οι δυο πλευρές βρέθηκαν αντιμέτωπες στις δικαστικές αίθουσες σήμερα για διαφορετική υπόθεση. Το Group Lotus απευθύνθηκε στα δικαστήρια ζητώντας συνοπτική εκδίκαση (να μη φτάσει δηλαδή η υπόθεση σε κανονική δίκη), όσον αφορά τον τερματισμό της άδειας χρήσης του ονόματος Lotus από την 1Malaysia Racing. Με αυτό τον τρόπο, το Group Lotus ευελπιστεί να αποτρέψει την 1Malaysia να αγωνιστεί με το όνομα Lotus στην F1.

O δικαστής θα αποφασίσει αν υπάρχουν οι βάσεις για μια κανονική δίκη, ή αν η επίλυση της υπόθεσης είναι τόσο προφανής που δε χρειάζεται κάτι τέτοιο για να βγει απόφαση. Αν και η δεύτερη περίπτωση θεωρείται αρκετά απίθανη, αν όντως συμβεί, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην 1Malaysia Racing, η οποία έχει δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα του 2011 με το όνομα Lotus.

Ωστόσο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε αυτή την περίπτωση η Team Lotus θα καταθέσει έφεση, κάτι που θα οδηγήσει έτσι κι αλλιώς την υπόθεση σε δίκη. Ο Fernandes δεν πιστεύει ότι υπάρχει περίπτωση αυτό το δικαστήριο να αποτρέψει στην ομάδα του να αγωνιστεί φέτος με το όνομα Lotus. Ο Μαλαισιανός έγραψε στο Twitter του: «Η σημερινή υπόθεση είναι η απελπισμένη προσπάθεια του Group Lotus να χρησιμοποιήσουν την μονόπλευρη και παράνομη λήξη της άδειας χρήσης του ονόματος Lotus Racing, λέγοντας ότι η 1Malaysia δε μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομα Lotus. Μέρος των όρων έπειτα από τη λήξη της άδειας. Οπότε, τίποτα δεν αλλάζει στην Team Lotus.

H απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο.

Πηγή: 4troxoi.gr