Η νέα ανάφλεξη στο Παλαιστινιακό είναι η σοβαρότερη τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζοντας τις τεταμένες σε καθημερινή βάση σχέσεις Παλαιστινίων κι Εβραίων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη λόγω της συνεχιζόμενης συστηματικής πολιτικής του Τελ Αβίβ να αποσπά αυθαίρετα και να προσαρτά μονομερώς παλαιστινιακή ακίνητη περιουσία (οικίες, καταστήματα, οικόπεδα, χωράφια κλπ.) στην Δυτική Όχθη και τα Αν. Ιεροσόλυμα, η έξαρση της βίας λαμβάνει χώρα σε περιοδική βάση. Εκείνο όμως που αλλάζει κάθε φορά είναι ο βαθμός εμπλοκής και η διάρκεια των συγκρούσεων.

Γράφει ο Ευάγγελος Βενέτης*

Αυτή την φορά αιτία της σύγκρουσης είναι η πρόθεση του Τελ Αβίβ να εκδιώξει παλαιστινιακές οικογένειες από τις οικίες του στην παλαιστινιακή συνοικία Σέιχ Ζάρρα στο κάστρο των Ιεροσολύμων. Ενώ η απόφαση αφορά αρχικά σε τέσσερις οικογένειες η πάγια τακτική των κατοχικών δυνάμεων προδιαθέτει τους Παλαιστινίους για νέες εξώσεις στην ίδια περιοχή κι αλλού.

Μετά από τη Νάκμπα, δηλ. την Καταστροφή των Παλαιστινίων, εικοσιοκτώ παλαιστινιακές οικογένειες εγκαταστάθηκαν το 1956 στη γειτονιά Σέιχ Ζάρρα στα Αν. Ιεροσόλυμα, ελπίζοντας ότι θα ήταν η τελευταία φορά που θα αναγκαστούν να φύγουν από τα σπίτια τους. Αυτές οι οικογένειες, που έχουν αυξηθεί σε τριάντα οκτώ εν τω μεταξύ, λένε ότι βιώνουν μια νέα καθημερινή Νάκμπα.

Το Ισραηλινό Κεντρικό Δικαστήριο στα Αν. Ιεροσόλυμα ενέκρινε προηγούμενη φετινή απόφαση για την έξωση τεσσάρων παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους στη γειτονιά του Σέιχ Ζάρρα υπέρ των συντηρητικών Εβραίων εποίκων. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είχε προγραμματίσει να εκδώσει απόφαση για τις εξώσεις την προηγούμενη Πέμπτη εν μέσω θερμών διαδηλώσεων και συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών εποίκων, αλλά η απόφαση καθυστέρησε μέχρι νεοτέρας.

Σήμερα η κρίση της οξυμένης αντίδρασης των Παλαιστινίων είναι απότοκο της πολιτικής Τραμπ που ενθάρρυνε κι ενίσχυσε την ισραηλινή εποικιστική πολιτική τα Κατεχόμενα, και δη την Ζώνη Γ’ στην Δυτ. Όχθη. Οι Παλαιστίνιοι βλέπουν στην ισραηλινή εποικιστική πολιτική την πρόθεση του Τελ Αβίβ να αλλάξει τον πληθυσμιακό χάρτη των Αν. Ιεροσολύμων και της Δυτ. Όχθης υπέρ των Εβραίων εποίκων ώστε να αποφευχθεί η ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους, ίδρυση την οποία προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

*Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής