Θα έρθει η ώρα που όλη αυτή η ιστορία με τον κορονοϊό θα τελειώσει. Για το πότε ακριβώς, θα σας γελάσω. Οι πιο αισιόδοξοι επιμένουν πως όσο θα προχωρούν οι εμβολιασμοί τόσο θα επανέρχεται η κανονικότητα.

Γράφει ο Θανάσης Χειμωνάς*

Με αυτή τη λογική το καλοκαίρι που μας έρχεται θα είναι πάνω κάτω όπως το περσινό ενώ το φθινόπωρο που θα ακολουθήσει θα θυμίζει επιτέλους τα φθινόπωρα που ζήσαμε ως και το 2019. Άλλοι, πείτε τους απαισιόδοξους, πείτε τους ρεαλιστές, μιλάνε για μα κατάσταση που θα κρατήσει χρόνια. Με δεδομένο πως μετά τίποτα δεν θα είναι όπως ήταν πριν.

Anyway, για την οικονομία του κειμένου δεχόμαστε πως κάποια στιγμή αυτό το πράγμα θα λάβει τέλος. Ξέρετε ποιο είναι το θέμα; Τότε θα βγουν ορισμένοι και θα μας διαβεβαιώσουν πως «νικήσαμε»! Πως η Ανθρωπότητα κατατρόπωσε τον μικροσκοπικό εχθρό που αμφισβήτησε την παντοκρατορία της στον πλανήτη. Πως όλοι μαζί, ενωμένοι και με την βοήθεια της Επιστήμης, ξεπεράσαμε ένα ακόμα εμπόδιο το οποίο εφόσον δε μας σκότωσε (εντάξει, τους περισσότερους από εμάς) μας έκανε πιο δυνατούς, όπως έλεγε ο Φρίντριχ ο Νίτσε και ο Νίκος ο Πορτοκάλογλου.

Έχουν αρχίσει ήδη να το λένε άλλωστε. Προσθέτοντας μάλιστα πως χρειάζεται ακόμα λίγη υπομονή και μετά «Θα αγκαλιαστούμε όλοι». Τώρα δεν πρέπει να αγκαλιάζουμε κανέναν. Είναι ανθυγιεινό.

Ε, λοιπόν, σας έχω νέα. Δε νικήσαμε. Ούτε πρόκειται. Βασικά, η κρίση που προκάλεσε ο covid 19 αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη ήττα τους ανθρώπινου γένους.

Είδαμε αξίες χιλιετιών και δικαιώματα που χρειάστηκαν αγώνες αιώνων για να κατακτηθούν να θυσιάζονται στο όνομα της επιβίωσης.

Είδαμε γονείς να μην αγκαλιάζουν τα παιδιά τους και παιδιά να εγκαταλείπουν τους γονείς τους. Για να μην «κολλήσουν».

Είδαμε τους χαφιέδες και τους ρουφιάνους να χαρακτηρίζονται «υπεύθυνοι πολίτες».

Είδαμε την ποινικοπόιηση του κινηματογράφου, του θεάτρου, του γηπέδου, ακόμα και των ερωτικών σχέσεων.

Είδαμε ανθρώπους την ύπαρξη των οποίων αγνοούσαμε να αποφασίζουν για το πώς θα ζούμε και πού και πότε θα πηγαίνουμε.

Είδαμε μέχρι και ανθρώπους να ξεβρακώνονται σε αεροδρόμια για να διαπιστωθεί αν νοσούν.

Το κυριολεκτικό ξεβράκωμα του Ανθρώπου.

* Θανάσης Χειμωνάς, Συγγραφέας