Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 και μπορεί η Δύση να έχει επιβάλει μια σειρά από κυρώσεις, ωστόσο το ρωσικό κεφάλαιο συνεχίζει να στηρίζει την προσπάθεια «αποναζιστικοποίησης», γιατί να βγάζει κέρδος.

Τουλάχιστον 81 Ρώσοι ολιγάρχες συμμετέχουν ανοιχτά στον εφοδιασμό του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Οι επιχειρηματίες έλαβαν 220 δισεκατομμύρια ρούβλια για συμβόλαια με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας καθόλη την περίοδο της στρατιωτικής σύγκρουσης με την Ουκρανία(από το 2014 έως το 2023), παράγοντας μεταξύ άλλων είδη όπλων, με τα οποία σκοτώνουν αμάχους στις ουκρανικές πόλεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 80 από αυτούς τους ολιγάρχες βρίσκονται τώρα υπό καθεστώς κυρώσεων, ωστόσο μόνο 14 από αυτούς έχουν υποστεί περιορισμούς σε όλες τις συμμαχικές χώρες του Κιέβου, ενώ 34 επιχειρηματίες μόνο στην Ουκρανία.

Οι ολιγάρχες που χρηματοδοτούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «τηρούν σιγή ιχθύος για σχεδόν ενάμιση χρόνο πολέμου», ενώ οι επιχειρήσεις τους προμήθευαν και συνεχίζουν να προμηθεύουν το ρωσικό αμυντικό βιομηχανικό σύμπλεγμα με έναν τεράστιο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών.

Ο ρόλος της Wagner

Οι μισθοφόροι της Wagner μέχρι τώρα έχουν αποδειχτεί πολύ χρήσιμοι για τα συμφέροντα της Ρωσίας, αφού λειτουργούν σαν ένα είδος σκιώδους ρωσικού στρατού φέροντας εις πέρας μεγάλο μέρος της «βρώμικης δουλειάς» σε μέρη όπου το Κρεμλίνο έχει συμφέροντα.

Η Wagner αναπτύχθηκε σε ένα πολύπλοκο σύστημα επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, πολύ πέρα από τον ιδιωτικό στρατό και τις πολεμικές επιχειρήσεις, που κατάφερε να αποκτήσει πολιτική επιρροή και πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών όπου έχει παρουσία, κατορθώνοντας μάλιστα σε μεγάλο βαθμό να αυτοχρηματοδοτείται.

Η οργάνωση δραστηριοποιείται ημιαυτόνομα και έχει παρουσία στις χώρες μόνο για τα οικονομικά ανταλλάγματα. Ο ρωσικός στρατός δεν έχει ούτε την πρόθεση, ούτε τα χρήματα να αναμειχθεί σε αυτές τις συγκρούσεις ή να προσπαθήσει να παρεμποδίσει τις δραστηριότητες της οργάνωσης στο εξωτερικό.

Οι υπηρεσίες της Wagner θα συνεχίσουν να έχουν ζήτηση στις χώρες όπου ήδη επιχειρεί, αν και είναι πιθανό να αποσχιστούν διάφορα μικρά κομμάτια από την οργάνωση, ανάλογα με το ποιος πληρώνει.

Αμυντική βιομηχανία

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κάθε μήνα παράγει περισσότερα πυρομαχικά απ’ όσα κατασκεύασε εντός του 2022 ενώ επιτάχυνε επίσης την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται ήδη στον 18ο μήνα του.

«Από την αρχή του έτους έχουν παραχθεί πολλά είδη όπλων και ειδικού εξοπλισμού σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από εκείνες της περασμένης χρονιά», είπε ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης, αρμόδιος για αμυντικά θέματα, Ντένις Μαντούροφ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία.

«Σε ό,τι αφορά τα πυρομαχικά, φτάνουμε πλέον στο επίπεδο όπου οι μηνιαίες παραδόσεις ξεπερνούν το σύνολο των παραγγελιών της περασμένης χρονιάς», πρόσθεσε ο Μαντούροφ, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και υπουργός Βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον Μαντούροφ, οι ρωσικές εταιρείες του αμυντικού τομέα, εκτός λίγων εξαιρέσεων, καταφέρνουν να κατασκευάζουν τις απαιτούμενες ποσότητες.