Σφοδρές μάχες ξέσπασαν σήμερα σε όλο το Ομντούρμαν, στο δυτικό μέρος της ευρύτερης πρωτεύουσας του Σουδάν, καθώς ο στρατός προσπάθησε να αποκόψει διόδους ανεφοδιασμού που χρησιμοποιούν οι αντίπαλες, παραστρατιωτικές δυνάμεις για να φέρουν ενισχύσεις στην πόλη.

Ο στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις και πλήγματα με πυροβολικό ενώ σε πολλά τμήματα του Ομντούρμαν γίνονται μάχες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/ RSF) ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν μαχητικό αεροσκάφος και οι κάτοικοι ανήρτησαν εικόνες που φάνηκαν να δείχνουν τους πιλότους να εκτινάσσονται από το αεροσκάφος. Δεν υπήρχε άμεσα σχόλιο από τον στρατό.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των ΔΤΥ ξέσπασαν στις 15 Απριλίου, με αποτέλεσμα μάχες να μαίνονται καθημερινά στην πρωτεύουσα, να καταγράφονται δολοφονίες με εθνοτικά κίνητρα στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ και το Σουδάν να απειλείται με ένα παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο.

Οι ΔΤΥ γρήγορα πήραν υπό τον έλεγχό τους τμήματα της πρωτεύουσας και έφεραν επιπλέον μαχητές από το Νταρφούρ και το Κορντοφάν καθώς η σύγκρουση κλιμακώνεται, μεταφέροντάς τους από γέφυρες από το Ομντούρμαν στο Μπάχρι και το Χαρτούμ, τις δύο άλλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας.

Κάτοικοι δήλωσαν ότι οι σημερινές συγκρούσεις στο Ομντούρμαν είναι οι σφοδρότερες εδώ και εβδομάδες και ότι ενώ ο στρατός προσπαθούσε να κερδίσει έδαφος, απέκρουε επίσης επίθεση των ΔΤΥ εναντίον αστυνομικής βάσης.

«Υπάρχουν πολύ σφοδροί βομβαρδισμοί για ώρες, αεροπορικά χτυπήματα, πυρά πυροβολικού και σφαίρες. Είναι η πρώτη φορά για εμάς που υπάρχουν συνεχή χτυπήματα σε αυτό το επίπεδο από κάθε κατεύθυνση», δήλωσε ο Μανάχελ Αμπάς, 33 ετών, κάτοικος του Ομντούρμαν.

Η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ μεσολάβησαν σε πολλές συμφωνίες κατάπαυσης πυρός σε συνομιλίες στην Τζέντα που ανεστάλησαν τον περασμένο μήνα αφού και οι δύο πλευρές παραβίασαν την ανακωχή.

Σχεδόν 2,8 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την αρχή της σύγκρουσης στα μέσα Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 650.000 που έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.