Tο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News θα καταβάλλει στην εταιρεία Dominion του Ελληνοαμερικανού Τζον Πούλος 787,5 εκ. δολάρια για τους ισχυρισμούς περί «νοθείας» στις εκλογές του 2020.

Η Dominion, η εταιρεία ηλεκτρονικής καταμέτρησης ψήφων, υπήρξε το «μαύρο πρόβατο» του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την κατηγορούσε για καιρό και χωρίς αποδείξεις ότι παραποίησε ψήφους και νόθευσε εις βάρος του τις εκλογές του 2020 μη αναγνωρίζοντας την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν.

Οι εν λόγω ισχυρισμοί υιοθετήθηκαν άκριτα και από το δίκτυο Fox News, το οποίο παραδοσιακά στηρίζει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και εν γένει τον συντηρητικό χώρο στις ΗΠΑ.

Η Dominion είχε προσφύγει στα δικαστήρια και ζητούσε αποζημίωση ύψους 1,6 δισεκ. δολαρίων από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ωστόσο λίγο πριν από την έναρξη της δίκης το Fox News κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό αποδεχόμενο να καταβάλει 787,5 εκατ. δολάρια για τους ψευδείς ισχυρισμούς.

«Τα ψέματα έχουν επιπτώσεις», δήλωσε ο Τζάστιν Νέλσον, ένας από τους δικηγόρους της Dominion. Ο ελληνοαμερικάνος Τζον Πούλος συμπλήρωσε πως βάσει του διακανονισμού το Fox News «παραδέχεται ότι διέδωσε ψέματα», τα οποία προκάλεσαν «τεράστια ζημιά στην εταιρεία μου, τους εργαζόμενούς και τους πελάτες της».

Σημειώνεται η εταιρεία του ομογενή, Τζον Πούλος, έχει παρουσία σε πάνω από χίλιες κομητείες σε τριάντα πέντε αμερικανικές πολιτείες, έχει συμμετάσχει στη διενέργεια εκλογών και στον Καναδά, ενώ έχει αναλάβει τις ψηφοφορίες και σε άλλες χώρες, όπως οι Φιλιππίνες. Η Dominion, που παρέχει μια ευρεία γκάμα ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μεταξύ άλλων ελέγχει την εγκυρότητα των ψηφοδελτίων, την ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά και τη διεξαγωγή exit poll έως την καταμέτρηση των ψήφων.

Ο Τζον Πούλος το 2010 είχε αναδειχθεί μεταξύ των κορυφαίων επιχειρηματιών κάτω των 40 ετών στον Καναδά, ενώ αντίστοιχη αναγνώριση έλαβε και μεταξύ των ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών στις ΗΠΑ. Το 2013 τιμήθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ για το φιλανθρωπικό έργο του.

Ποσό ρεκόρ για αποζημίωση

Την είδηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ανακοίνωσε «στον αέρα» ο Νιλ Καβούτο, ένας από τους πιο γνωστούς παρουσιαστές του Fox News. Το ποσό της αποζημίωσης είναι πολύ μικρότερο από εκείνο που διεκδικούσε η Dominion, αλλά όπως αναφέρει ο Κάρυ Κολιανέζι, καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια «είναι σίγουρα ένα τεράστιο ποσό».

«Η μόνη αντίστοιχη περίπτωση που μπορώ να θυμηθώ είναι μία υπόθεση που έκλεισε με αποζημίωση 175 εκ. δολαρίων. Εδώ μιλάμε για σχεδόν 800 εκ., φαίνεται ότι είναι ένα ποσό-ρεκόρ», πρόσθεσε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο 92χρονος επικεφαλής του Fox News Ρούπερτ Μέρντοχ και άλλα ηγετικά στελέχη του καναλιού γλυτώνουν την … ταλαιπωρία να εμφανιστούν στο δικαστήριο ως μάρτυρες για να απαντήσουν σε επίμονα ερωτήματα που αφορούν εσωτερικές λειτουργίες της επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περιπέτειες για το FoxNews δεν τελειώνουν. Εναντίον του Fox News εκκρεμεί μία ακόμη προσφυγή της εταιρείας ηλεκτρονικής καταμέτρησης ψήφων Smartmatic. Αλλά και η Dominion έχει καταθέσει άλλες αγωγές εναντίον των αμερικανικών δικτύων Newsmax και OAN, καθώς και εναντίον παλαιών συνοδοιπόρων του Τραμπ, όπως ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι και ο υπερσυντηρητικός ακτιβιστής Μάικ Λίντελ.