Την αντίθεσή τους στην πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης για την περικοπή των επιδομάτων πρόνοιας στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος λιτότητας, εκφράζουν σε ηχητικά ντοκουμέντα που επικαλείται η «Daily Telegraph» τρεις υπουργοί που ανήκουν στο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Στις ηχογραφημένες συνομιλίες οι υπουργοί, Μάικλ Μουρ, Εντ Ντέιβι και Στιβ Γουέμπ, αποκαλύπτουν την ένταση και τη δυσαρέσκεια στους κόλπους του συνασπισμού, καθώς και τις κακές σχέσεις μεταξύ των υπουργών των δύο κομμάτων.
Μία ημέρα νωρίτερα, είχε αφαιρεθεί η αρμοδιότητα του τομέα των μέσων ενημέρωσης από τον υπουργό Ανάπτυξης Βινς Κέιμπλ, ο οποίος είχε και αυτός ηχογραφηθεί να «κηρύσσει τον πόλεμο» στον επικεφαλής του οργανισμού News Corp, Ρούπερτ Μέρντοκ.

Ο Κέιμπλ δέχτηκε επικρίσεις από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για τα σχόλιά του, αλλά δεν καθαιρέθηκε, καθώς αυτό ενδεχομένως να αποσταθεροποιούσε την κυβέρνηση συνασπισμού.

Με κοινή συνέντευξη Τύπου χθες, ο Κάμερον και ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο Νικ Κλεγκ, επιβεβαίωσαν πως υπάρχουν κάποιες διαφωνίες, ωστόσο, ισχυρίστηκαν ότι ο συνασπισμός είναι σταθερός.

«Δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε κάποιος να εκπλήσσεται από τη δημοσιοποίηση του τι έχουν πει άλλοι υπουργοί, ότι δηλαδή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε έναν συνασπισμό, όπως συμβαίνει με όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού», δήλωσε ο Κλεγκ στο Sky News.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση καθώς η ηγεσία του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου και του Κέιμπλ αλλά και άλλων υπουργών, στήριξε την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, αθετώντας έτσι την προεκλογική της δέσμευση.