Η Κίνα κρίνει πως θα πρέπει να συσφίξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, εν μέσω της αναταραχής στο διεθνές σκηνικό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ.

Σε ομιλία του που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των ετήσιων εργασιών του κινεζικού κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της διπλωματίας του Πεκίνου χαρακτήρισε την καλή προσωπική σχέση των Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν «άγκυρα» για αυτήν των δύο κρατών.

Δεν ξεκαθάρισε εάν ο κ. Σι σκοπεύει να επισκεφθεί τη Μόσχα μετά το πέρας των εργασιών του κινεζικού κοινοβουλίου, που θα διαρκέσουν άλλη μια εβδομάδα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν η Κίνα και η Ρωσία θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη χρήση του δολαρίου και του ευρώ στο διμερές εμπόριο, ο κ. Τσιν απάντησε πως οι δύο χώρες θα χρησιμοποιούν όποιο νόμισμα κρίνουν πως είναι αποτελεσματικό, ασφαλές και αξιόπιστο.

«Τα νομίσματα δεν θα έπρεπε να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για την επιβολή κυρώσεων, ακόμη λιγότερο μέσο εκφοβισμού ή εξαναγκασμού», σχολίασε.

Η κυβέρνηση της Κίνας, που έχει αποφύγει επιμελώς να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή του στρατού της στην Ουκρανία ή να τη χαρακτηρίσει την επιτιθέμενη πλευρά, επικρίνει συχνά τις ΗΠΑ για την πολιτική κυρώσεων που εφαρμόζουν.