Δύσκολη είναι η θέση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία. Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ για τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου πολιτικού στο δρόμο για τις εκλογές.

«Έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες προσαγωγές ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη για μια νομοθεσία που βασίζεται στην προσβολή του κύρους του θεσμού και του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μία ανάρτηση επικριτική για τον πρόεδρο ή κάπως σκληρή και αμέσως επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη. Η Τουρκία δεν είναι σήμερα μία κανονική δημοκρατία» σχολίασε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Μιλώντας για τη πολιτική σκηνή στην Άγκυρα εκτίμησε ότι «ο κ. Ερντογάν έχει πολιτικά, με όρους δημοκρατίας, “πεθάνει”. Ο μόνος τρόπος να επανεκλεγεί και να παραμείνει είναι με μη δημοκρατικούς όρους. Αν συζητούσαμε για οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης και όχι για την Τουρκία, αυτή τη στιγμή θα συζητούσαμε, στις 19 Ιουνίου ποιος θα είναι επόμενος πρόεδρος. Τώρα συζητάμε τι θα κάνει ο κ. Ερντογάν για να παραμείνει».

«Τεράστια η ήττα του Ερντογαν αν κάνει τώρα εκλογές»

Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο πλέον δεν φαντάζει πιθανό να γίνουν οι εκλογές στις 18 Ιουνίου. «Ο κ. Ερντογάν έτσι και πάει σε εκλογές αυτή τη στιγμή θα έχει μια τεράστια ήττα», πρόσθεσε.

«Εκτίμησή μου είναι ότι οι εκλογές δεν θα πάνε απλά τρεις ή, τέσσερις μήνες μετά. Νομίζω ότι θα χρησιμοποιήσει έναν ολόκληρο χρόνο προκειμένου να προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές» δήλωσε ο κ. Δεσποτόπουλος. Αναλύοντας το σκεπτικό του τόνισε ότι «η νομοθεσία στην Τουρκία μεταφράζεται από ένα δικαστικό σώμα, το οποίο είναι πλήρως ελεγχόμενο».

Και όπως υποστήριξε ο διεθνολόγος ο Ερντογάν μπορεί να βγάλει ένα διάταγμα, να αναβάλει τις εκλογές, απόφαση που θα επικυρώσει η Βουλή, την οποία και ελέγχει. Περιγράφοντας το προφίλ του Τούρκου ηγέτη σημείωσε ό,τι «το κύριο ελατήριο λειτουργίας αυτή τη στιγμή του κυρίου Ερντογάν είναι η παραμονή του στην εξουσία. Παραμονή στην εξουσία, με εκλογές τον Ιούνιο, ειδικά υπό δημοκρατικούς όρους, δεν μπορώ να δω».