Δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, του διαβόητου «Satan II», επιχείρησε η Ρωσία, σύμφωνα με αποκάλυψη του CNN, ανήμερα της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Κίεβο.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Ρωσία είχε ενημερωθεί λίγες ώρες νωρίτερα για το ταξίδι του αμερικανού προέδρου, ώστε να αποφευχθεί κάθε επεισόδιο.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που μίλησαν στο CNN, η Μόσχα είχε ενημερώσει με τη σειρά της την Ουάσινγκτον πριν από τη δοκιμή του πυραύλου SARMAT, γνωστού στη Δύση ως SATAN II, ενώ οι αμερικανικές αρχές εκτίμησαν πως η εν λόγω δοκιμή δεν αποτελούσε κίνδυνο, ούτε κάποια κλιμάκωση.

Αμερικανικές πηγές εκτιμούν επίσης πως μάλλον η δοκιμή δεν ήταν επιτυχής, διαφορετικά θα είχε αναφερθεί σε αυτήν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την ομιλία του στη Δούμα το μεσημέρι της Τρίτης.

Το CNN, επικαλούμενο πάντα αμερικανικές πηγές, αναφέρει πως η μία δοκιμή πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα πριν την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο και η δεύτερη πιθανότατα να πραγματοποιήθηκε αργότερα τη Δευτέρα.

Τελευταία επιτυχημένη δοκιμή του SATAN II, που έχει εμβέλεια 11.000 χλμ και δυνατότητα μεταφοράς κεφαλής βάρους 100 τόνων, είχε ανακοινωθεί επίσημα από τη Ρωσία τον Απρίλιο του 2022, λίγους μήνες, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, κίνηση που είχε εκληφθεί ως «επίδειξη δύναμης» από τη Μόσχα.