Η Λευκορωσία θα στείλει τα στρατεύματά της να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά μόνο αν δεχθεί επίθεση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, στη διάρκεια σπάνιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους από ξένα μέσα.

«Είμαι έτοιμος να πολεμήσω με τους Ρώσους από το έδαφος της Λευκορωσίας μόνο σε μία περίπτωση: αν ακόμη και ένας στρατιώτης εισέλθει στο λευκορωσικό έδαφος για να σκοτώσει τον λαό μου» τόνισε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Belta.

«Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για όλους τους άλλους γείτονές μας» συνέχισε ο Λευκορώσος πρόεδρος. «Αν επιτεθούν στη Λευκορωσία, τότε η απάντηση θα είναι η πιο σκληρή. Η πιο σκληρή! Και ο πόλεμος τότε θα λάβει μια εντελώς διαφορετική τροπή» προειδοποίησε.

Η Λευκορωσία χρησιμεύει ως βάση μετόπισθεν για τα ρωσικά στρατεύματα στην εισβολή τους στην Ουκρανία. Στο έδαφός της είναι ανεπτυγμένοι Ρώσοι στρατιώτες και εξοπλισμός.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, το Κρεμλίνο πιέζει τον Λουκασένκο να συμμετάσχει στον πόλεμο, αλλά ο Λευκορώσος πρόεδρος μέχρι στιγμής αρνείται, παρά τη μεγάλη πολιτική και οικονομική εξάρτηση της χώρας του από τη Μόσχα.

Σήμερα ο Λουκασένκο δήλωσε ότι η Ρωσία δεν του έχει ζητήσει ποτέ να συμμετάσχει στην εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι θα συνομιλήσει την Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στα τέλη Ιανουαρίου ο Πούτιν ζήτησε από την κυβέρνησή του να διαπραγματευθεί τη δημιουργία κοινών κέντρων στρατιωτικής εκπαίδευσης με τη Λευκορωσία.

Στα μέσα Οκτωβρίου η Λευκορωσία και η Ρωσία είχαν ανακοινώσει τη σύσταση μιας κοινής στρατιωτικής δύναμης, η οποία, σύμφωνα με το Μινσκ, έχει αποκλειστικά «αμυντική» αποστολή.