Η Κίνα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τα δεδομένα του Πεκίνου για τον νέο κορονοϊό να προκαλούν σκεπτικισμό και προβληματισμό. Το κινεζικό Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκε ένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, έναντι ενός το προηγούμενο, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα των 1,41 δισ. κατοίκων να φθάνει τους 5.250 νεκρούς από τα τέλη του 2019.

Πολλές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν νέα περιοριστικά μέτρα την τελευταία εβδομάδα, εξαιτίας των πληροφοριών και των ανησυχιών για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην Κίνα, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ιατρικών δεδομένων Airfinity, ενδέχεται να πεθαίνουν καθημερινά στην Κίνα εξαιτίας της COVID-19 ως ακόμη και 9.000 άνθρωποι. Ο αριθμός των θανάτων στην Κίνα από την 1η Δεκεμβρίου πιθανόν κυμαίνεται γύρω στους 100.000 και οι μολύνσεις από τον ιό περί τις 18,6 εκατομμύρια, κατά την ίδια πηγή. Η Airfinity αναμένει ότι η κορύφωση του τρέχοντος κύματος της πανδημίας στην Κίνα θα καταγραφεί περί τα μέσα του Ιανουαρίου (τη 13η), με 3,7 εκατ. κρούσματα ημερησίως.

Οι δύο βασικοί μύθοι και η απάντηση του Γκίκα Μαγιορκίνη

Σε πρόσφατη ανάρτησή του, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε σε όσα συμβαίνουν στην Κίνα. Όπως σημείωσε, σχετικά με την μυθολογία γύρω από τις παραλλαγές του ιού στην Κίνα θα αναλύσω 2 βασικούς μύθους που κυκλοφορούν.

Μύθος 1: Κάτι γνωρίζουν για κάποια επικίνδυνη παραλλαγή στην Κίνα και μας το κρύβουν

Απάντηση: Αν στην Κίνα είχαν στοιχεία για κάποια επικίνδυνη παραλλαγή θα τα χρησιμοποιούσαν για να παρατείνουν την ανερμάτιστη πολιτική της zero-Covid. Προφανέστατα δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο. Μην ξεχνάμε ότι η Κίνα έδωσε στην δημοσιότητα το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 εντός ημερών από την ταυτοποίησή του. Αυτό βοήθησε σημαντικά το να αναπτυχθούν τα εμβόλια ταχύτατα.

Μύθος 2: Η μόλυνση 1.5 δισεκατομμυρίων ατόμων στην Κίνα ελλοχεύει τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας επικίνδυνη παραλλαγής

Απάντηση:

α) Ο πληθυσμός της γης είναι περίπου 8 δισεκατομμύρια. Εκτός Κίνας ο ιός κυκλοφορεί πλέον χωρίς περιορισμούς, συνεπώς η πιθανότητα να έχουμε επικίνδυνη παραλλαγή εκτός Κίνας είναι πολλαπλάσια από ότι εντός Κίνας.

β) Το επίπεδο υβριδικής ανοσίας εκτός Κίνας είναι υψηλότερο (λόγω εμβολιασμού και μεγαλύτερου ποσοστού φυσικής ανοσίας). Αυτό σημαίνει ότι στην Κίνα ο γενετικός φραγμός (αριθμός μεταλλάξεων) για την ανάπτυξη παραλλαγών που θα διαφεύγουν της ανοσίας είναι χαμηλότερος. Με απλά λόγια δεν διαφαίνεται εξελικτική πίεση εντός της Κίνας που θα επιλέξει στέλεχος που θα είναι επιτυχημένο να διαφεύγει της ανοσίας εκτός Κίνας προς το παρόν.

γ) Όλες οι επικίνδυνες παραλλαγές που έχουμε δει μέχρι στιγμής σχετίζονται με χρόνιες λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους και όχι στην αλυσίδα μετάδοσης σε μεγάλο πληθυσμό. Ενώ θεωρητικά υπάρχει ο κίνδυνος ανάπυξης παραλλαγών από αλυσίδα μεταδόσεων στο άρθρο μου στο Trends in Microbiology αναλύω ότι κάποιο τέτοιο φαινόμενο δεν έχουμε δει μέχρι τώρα.

δ) ο πληθυσμός της Αφρικής που έχουμε σχεδόν μηδενική επιτήρηση και ελάχιστα μέτρα από την αρχή της πανδημίας είναι 1.4 δισεκατομμύρια, σχεδόν ανάλογος του πληθυσμού της Κίνας. Γιατί δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό ο πληθυσμός της Κίνας και όχι άλλοι πληθυσμοί που έχουν και υψηλότερα ποσοστά ανοσοκαταστολής;

Σχετικά με την μυθολογία γύρω από τις παραλλαγές του ιού στην Κίνα θα αναλύσω 2 βασικούς μύθους που κυκλοφορούν.Μύθος…

Posted by Gkikas Magiorkinis on Thursday, December 29, 2022