Το κινεζικό Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκε ένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, έναντι ενός το προηγούμενο, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα των 1,41 δισ. κατοίκων να φθάνει τους 5.247 νεκρούς από τα τέλη του 2019.

Εν μέσω διευρυνόμενου σκεπτικισμού για τα επίσημα δεδομένα του Πεκίνου και ανακοινώσεων μέτρων από αρκετές χώρες του κόσμου τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας των πληροφοριών και των ανησυχιών για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα, κινεζικά κρατικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «διακριτική» μεταχείριση των πολιτών της χώρας μετά την απόφαση των αρχών να λάβει τέλος η πολιτική «zero COVID» και να ανοίξει πλήρως η οικονομία στις αρχές του μήνα.

Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν επέβαλαν υποχρεωτικά τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα τα τελευταία 24ωρα.

«Πραγματική πρόθεση» των χωρών αυτών είναι να «επιτεθούν στο σύστημα της χώρας», έγραψε η κρατική ταμπλόιντ Global Times, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμα» τα περιοριστικά μέτρα και «διακριτική» τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους κινέζους πολίτες.

Η Κίνα έχει ανακοινώσει πως οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό δεν θα χρειάζεται πλέον να τίθενται σε καραντίνα από την 8η Ιανουαρίου, ωστόσο εξακολουθεί να θέτει ως προϋπόθεση να έχουν υποβληθεί σε τεστ PCR 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους.

Η Ιταλία κάλεσε χθες την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση να μιμηθεί το παράδειγμά της, όμως η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία επισήμαναν πως δεν θεωρούν ότι υπάρχει ανάγκη για νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ η Αυστρία τόνισε το οικονομικό όφελος που θα έχει η επιστροφή των κινέζων τουριστών στην Ευρώπη.

Οι δαπάνες των κινέζων επισκεπτών σε κράτη του εξωτερικού ξεπερνούσαν τα 250 δισ. δολάρια έναν χρόνο προτού ξεσπάσει η πανδημία, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά τους, οι αρχές των ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανές μεταλλάξεις του ιού, καθώς εξαπλώνεται στη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην υφήλιο, ενώ δεν κρύβουν πως θεωρούν αδιαφανή τα επίσημα δεδομένα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) σχεδιάζουν να ελέγχουν δείγματα λυμάτων σε αποχωρητήρια αεροσκαφών για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2, ανέφερε η υπηρεσία στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι αριθμοί που ανακοινώνει η Κίνα δεν έχουν καμιά σχέση με την εμπειρία σε άλλες χώρες: οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς. Στο Χονγκ Κονγκ, πόλη που αποτελεί τμήμα της Κίνας, με πληθυσμό 7,4 εκατομμυρίων κατοίκων, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει ξεπεράσει τους 11.000 νεκρούς.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ιατρικών δεδομένων Airfinity, ενδέχεται να πεθαίνουν καθημερινά στην Κίνα εξαιτίας της COVID-19 ως ακόμη και 9.000 άνθρωποι. Ο αριθμός των θανάτων στην Κίνα από την 1η Δεκεμβρίου πιθανόν κυμαίνεται γύρω στους 100.000 και οι μολύνσεις από τον ιό περί τις 18,6 εκατομμύρια, κατά την ίδια πηγή. Η Airfinity αναμένει ότι η κορύφωση του τρέχοντος κύματος της πανδημίας στην Κίνα θα καταγραφεί περί τα μέσα του Ιανουαρίου (τη 13η), με 3,7 εκατ. κρούσματα ημερησίως.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, το αμερικανικό Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) εκτιμούσε πως οι θάνατοι στην Κίνα εξαιτίας της COVID-19 θα ξεπεράσουν το εκατομμύριο εντός του 2023. Κατά τους υπολογισμούς του, τα κρούσματα θα φθάσουν στην κορύφωσή τους περί την 1η Απριλίου, όταν περί το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κίνας θα έχει μολυνθεί από τον ιό.