Η δίκη για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις του 2016 στις Βρυξέλλες, η μεγαλύτερη που έχει ποτέ οργανωθεί ενώπιον κακουργιοδικείου στο Βέλγιο, άρχισε σήμερα γύρω στις 09:45 (τοπική ώρα, 10:45 ώρα Ελλάδας) στη βελγική πρωτεύουσα, παρουσία του Γάλλου Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος περιλαμβάνεται στους κατηγορουμένους. Η υπόθεση δεν θα είναι η πρώτη για τον 33χρονο Αμπντεσλάμ, ο οποίος καταδικάστηκε στη Γαλλία ως αρχηγός για τις επιθέσεις στο Παρίσι της 13ης Νοεμβρίου 2015. Εκτίει ισόβια χωρίς αναστολή στη Γαλλία, αλλά αντιμετωπίζει περαιτέρω κατηγορίες στο Βέλγιο.

Και οι δύο επιθέσεις ανελήφθησαν από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και οι ερευνητές πιστεύουν ότι πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο πυρήνα που εδρεύει στο Βέλγιο, συμπεριλαμβανομένου του Αμπντεσλάμ. Οι τζιχαντιστές σχεδίαζαν περισσότερη βία και φέρεται να ήθελαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο κύπελλο ποδοσφαίρου Euro 2016 στη Γαλλία, αλλά ενήργησαν γρήγορα μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ στις 18 Μαρτίου. Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 22 Μαρτίου, δύο βομβιστές ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ένας άλλος σε σταθμό του μετρό στο κέντρο της πόλης κοντά στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Εκτός από αυτούς που σκοτώθηκαν, εκατοντάδες ταξιδιώτες και προσωπικό μεταφορών ακρωτηριάστηκαν και έξι χρόνια μετά, πολλά θύματα, συγγενείς και διασώστες παραμένουν τραυματισμένοι, σύμφωνα με Η πρώτη ημέρα της δίκης είναι αφιερωμένη στο σχηματισμό του σώματος των ενόρκων. Η επιλογή των ενόρκων ξεκινά πριν από τις ακροάσεις για τις κατηγορίες εναντίον των εννέα φερόμενων τζιχαντιστών που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας του Μαρτίου 2016.

Οι επιθέσεις αυτές, που πραγματοποιήθηκαν στις 22 Μαρτίου 2016 από τον τζιχαντιστικό πυρήνα που είχε πραγματοποιήσει τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 32 ανθρώπους και προκαλέσει τον τραυματισμό εκατοντάδων. Πρόκειται για την χειρότερες επιθέσεις στο Βέλγιο εν καιρώ ειρήνης.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί στο πρώην αρχηγείο της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, που μετατράπηκε προσωρινά σε ένα τεράστιο δικαστικό συγκρότημα υψίστης ασφαλείας. Εκατοντάδες μάρτυρες και θύματα θα καταθέσουν τους επόμενους μήνες, και μερικοί εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η αφήγηση της ιστορίας τους θα τους προσφέρει ανακούφιση.